Fullwidth
29/01/2017
Ovnsbakt kylling med rotgrønnsaker, urter og hvitløk
Elisabeth kylling, poteter hovedrett 0 Comments
Helstekt kylling på en seng av grønnsaker, er alltid godt. OG det finnes så mange gode varianter i butikkene nå. I denne oppskriften valgte vi en ferdig marinert kylling, med franske urter – det ble en vellykket variant. Når kyllingen stekes på lav varme – gjerne under lokk deler av steketiden – blir den utrolig saftig. Og med deilige grønnsaker til, blir det masse gode smaker i gryta. Fjern lokket den siste tiden, slik at den får en gyllen farge og stekt skinn. Dette er mat som smaker både til fest og hverdags.
Dette trenger dere:
1 hel marinert fersk kylling med salvie og estragon
pastinakk
persillerot
1/2 sellerirot
1/2 løk
1/2 purre
2 gulrøtter
1/4 kålrot
1/2 eple i terninger
en kvast frisk timian
5 fedd hvitløk
1 dl hvitvin
salt og pepper
Slik gjør dere:
Hakk grønnsakene i staver/biter og ha i en ildfast form
Ha over timian, epler og hvitløk i biter og hvitvin
Legg oppå kyllingen – gni inn med biter av hvitløk, salt og pepper
Stek på 180 grader i 90 minutter uten lokk, i ca. 2 timer med lokk
Fjern lokket 30 minutter før den er ferdig, slik at den får en gyllen stekeskorpe
La kyllingen hvile i 10-15 minutter før den skjæres i.
Poteter i form:
6 morenepoteter
4 cherrytomater
1 rødløk
tørket timian, salt og pepper
2 ss olje
Del poteter og tomater i båter, løk i skiver og ha i en ildfast form med olje.
Dryss over løk, timian og krydder og stek på 200 grader i 30-40 minutter.
Foto: Svein Raste
Vel bekomme!
28/01/2017
Reinsdyr gazpacho
Elisabeth forrett, vilt forrett 0 Comments
En lekker forrett kan gjøre en stor forskjell på et måltid, enten måltidet er bare for to eller flere. Reinsdyrkjøtt er en delikatesse som vi nordmenn er så heldige å ha i landet vårt. Dette magre kjøttet smaker av vidde og natur, og kan fint spises rått. Det er smakfullt og mørt, og når det er rått, smaker det mildere enn stekt. Så når kjærestekokken legger opp det lekre kjøttet med tilbehør og gjør seg omhu for min skyld, da kjenner jeg at det bruser litt ekstra i blodet, og jeg sender ham et varmt, lekende smil. Nytelse fører til mer nytelse – nyt – mørhet, sødme, et hint av bitterhet, varm pepper… resten overlates til fantasien.
Dette trenger dere:
Renskåret reinsdyrkjøtt av ytre/indrefilet
extra virgin oliven olje
ruccola
rosepepper
pinjekjerner
bjørnebær
frisk timian
salt og pepper
Slik gjør dere:
Skjær tynne skriver av reinsdyrfileten – skjær gjerne fileten når den er frossen, og legg skivene i fryseren til de skal brukes – de tiner fort når de legges opp på tallerkenen.
dander kjøttet pent på en stor tallerken
rist pinjekjerner i tør stekepanna
pynt med ruccola, rosepepper, timian og bjørnebær
ha over grovkværnet salt-og pepper og olivenolje
Vintips:
Cavallotto Langhe Nebbiolo 2014
Fint utviklet, preg av tørket frukt, krydder, røde bær, god friskhet og lang ettersmak.
Foto: Svein Raste
Vel bekomme!
16/01/2017
Fløyelsmyk karamellpudding med og uten melkeprodukter
Elisabeth dessert Uncategorized 0 Comments
Karamell-pudding er en tradisjons-dessert i mange land. Visste du at den er nasjonal-dessert på Kanariøyene? Godt er det i hvert fall… Og selv har jeg ikke spist det på over 7 år, siden jeg kuttet ut melkeprodukter. Og jeg trodde ærlig talt ikke det gikk an å lage karamell-pudding av noe annet en melk og fløte. Men det var helt til jeg traff Kristin koker på en bokmesse og begynte å følge hennes blogg. Hun hadde delt en oppskrift uten melkeprodukter, og jeg prøvde meg fram og erstattet melken med rismelk og litt soyamatfløte som kan piskes. Så dermed ble det karamell-pudding til dessert på nyttårsaften 2016. Å god ble den virkelig og våre gjester kunne ikke smake forskjell. En dessert til alle årstider og anledning – lag den med eller uten melk/fløte – nydelig smaker det.
FOR DEN OPPRINNELIGE PUDDINGEN (MED MELK), TRENGER DU:
- 200 ml sukker (for å lage karamell)
- 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
- 600 ml melk
- 300 ml fløte
- 5 ss sukker
- 8 økologiske egg
- Ett stk organisk vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)
FOR MELKE-FRI PUDDING TRENGER DU:
- 125 gram sukker (for å lage karamell)
- 1/2 ts sitronsaft (eller sitronsyre)
- 500ml rismelk (eller så kan du prøve med andre nøytrale melkeerstatninger -soya har for mye smak. Velg en rismelk som du liker smaken på; det kan være store forskjeller, så prøv den først)
- 1,5 dl soyafløte til pisking
- 100 gram sukker (for puddingen)
- 1/2 vaniljestang (eller 1 ts naturlig vaniljeekstrakt)
- 3 hele egg og 4 eggeplomme
SLIK GJØR DERE:
Begge pudding-versjonene er laget på samme måte.
Ha en metall-brødform klar ved ovnen. Vær forberedt på veldig, veldig varmt sukker! Karamell blir utrolig varmt, så barn skal holde seg langt unna dette prosjektet!
- Forvarm ovnen til 120 grader.
- Hell sukker (til karamellen) i en tung kasserolle, bland inn sitronsaft.
- Smelt sakte på lav varme, ikke rør i blandingen!
- Når sukkeret er smeltet, skru opp varmen for å oppnå en fin karamellfarge. Formålet med sitronsaften er å unngå at det brenner seg for tidlig. Jo mørkere sukker, jo rikere smak. Det er opp til hver enkelt, men barna pleier å foretrekke er lysere pudding.
- Hell den varme karamellen i brødformen. Iført grytekluter, dekk bunnen og kantene av kjelen jevnt med massen. Dette er ikke vanskelig i seg selv, men det er vanskelig å ikke brenne fingrene! Vær svært forsiktig, og ha en kopp isvann ved siden av ovnen.
- Hell varmt vann umiddelbart i pannen for å fjerne karamellen før den stivner, eller alternativt kok karamellen ut av pannen senere.
- Hell melk og fløte (eller rismelk) i en kjele sammen med sukker og vanilje. Husk å dele stangen i to. Kok opp under omrøring – eller «juks» ved å bruke en elektrisk visp.
- Når melken koker, ta kasserollen av varmen og la den avkjøles litt.
- Visp eggene forsiktig sammen i en stor bolle. Tilsett den varme melken litt etter litt mens du visper. Hvis du heller for fort vil eggene skille seg!
- La blandingen hvile i 10 minutter for å fjerne eventuelle luftbobler, for du vil ikke ha bobler i det ferdige resultatet.
- Sil blandingen inn i den karamelliserte brødformen, så blir du kvitt eventuelle klumper.
- Sett brødformen på en langpanne. Fyll langpanne med vann opp til ca 1/3 av brødformen.
- Stekes på nederste rille i cirka 2 timer, eller til puddingen kjennes ut som gele når berører overflaten med baksiden av en våt skje.
Server avkjølt med krem til – vel bekomme!
28/12/2016
Pannacotta med appelsinsaus
Elisabeth dessert Dessert 0 Comments
Desserter hører med til jul, og vi har alle våre tradisjoner. Vi prøvde noe nytt, da vi hadde venner på pinnekjøtt og resultatet bla slett ikke verst. Ganske enkelt er det å lage også. Passer utmerket til en deilig avslutning på litt tung julemat nå i julehøytiden. Og den er en ypperlig avslutning til nyttår.
Dette trenger dere:
Slik gjør dere:
1. Legg gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter.
2. Snitt vaniljestang på langs og skrap ut vaniljefrøene med en liten spiss kniv.
3. Kok opp fløte, sukker, vaniljestang og vaniljefrøene i en kjele. Trekk kjelen av platen og ta ut vaniljestangen. Klem ut vannet av gelatinen og rør de bløtlagte gelatinplatene inn i den varme blandingen. Hell blandingen i små porsjonsformer eller glass. Avkjøl og sett kaldt i minst 3 timer før servering.
4. Klem saften av appelsin i en liten kjele, kok opp sammen med potetmel til sausen tykner. Smak til med sukker. Avkjøl appelsinsausen og hell den over i porsjonsformene med panna cotta rett før servering. Pynt gjerne med noen appelsinfileter/klementinbåter, stjerneanis og noen lekre konfektbiter – så kan gjestene nyte en dessert med mange gode smaker.
Enjoy!
19/12/2016
Lammerull
Elisabeth lammekjøtt Kortreist mat 0 Comments
Dette trenger dere:
1 slagside av lam
1 1/2 kg lammekjøtt/spekk
3 ts salt
1/8 ta salpeter
1 ts sukker
1 ts pepper
1 ts ingefær
1 ss finhakket sjalottløk
Saltlake:
2 1 vann
400 g salt
40 g sukker
10 g salpeter
Slik gjør dere:
Kok opp saltlaken og avkjøl denne
Fyll sider med kjøtt, krydder (bland salt, pepper, ingefær og salpeter og krydre lammesidene og innimellom lagene av kjøtt/spekk) og løk og sy sammen med bomullstråd, slik at rullen blir helt tett.
Legg rullene i en stor boks med saltlaken og la de ligge under lokk i 10-12 dager.
Trekk rullene i en stor kjele med vann, slik at det syder lett i ca. 1 time og 45 minutter (kommer litt an på størrelsen).
Ha rullene i pressa. La stå et døgn og press litt mer underveis i løpet av tiden. Ikke press for mye i starten, da kan rullene sprekke.
Tas ut av pressa og deles i passe biter til å gi bort, eller vakuumpakk så de holder seg lenge.
La julelukta spre seg i heimen og nyt hjemmelaget pålegg hele julen. Dette er kjærestekokkens livrett – alt av lammekjøtt elsker han, så han ble rimelig fornøyd med resultatet.
God jul!
05/02/2017
Helstekt okse høyrygg
Elisabeth oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Søndagsmiddager kan være så mangt, men en ting er sikkert: vi liker å kose oss hjemme på søndager, gå en tur, pusle hjemme, gjøre yoga osv. Så da har vi som oftest god tid til å lage en deilig middag, som tar litt tid å lage. Denne gangen hadde kjærestekokken blitt inspirert til å steke høyryggen i ovnen isteden for å koke den. Og det ble saftig og veldig smakfullt. Kraften lagde vi en sjysaus av, og da var retten komplett. God søndags-middag!
Dette trenger dere:
Slik gjør dere:
Rens løken og del hver løk i fire båter. Skrell persillerot, pastinakk, gulrøtter og kålrot. Skjær dem i grove staver. Persillerot, pastinakk og gulrøtter kan deles i fire på langs.
Varm opp olivenolje og smøret i en stekepanne. Når smøret begynner å brunes hiver du oppi løk, staver av persillerot, gulrøtter, kålrot og hele, uskrelte hvitløksfedd. Surr grønnsakene til i 5 minutter mens du rører innimellom. Hell til slutt alt over i en dyp ildfast form.
Sleng kjøttet på samme steke panne og la det steke i 2 minutter på hver side. Legg det opp på grønnsakene. Hell over litt ekstra olivenolje – gni det litt inn i kjøttet. Ha på salt, pepper og timian. La stekepannen koke litt ut med 1/2 dl vann i et par minutter. Hell sjyen over kjøttet.
La kjøttet og grønnsakene steke ved 175 grader i ca. 2,5 time. Det er ferdig når det løsner fra beinet. Snu kjøttet hver 45 minutt og hell over litt sjy som danner seg mellom grønnsakene. Du kan også ha på litt ekstra olivenolje.
Bruk stekesjyen til å lage en sjysaus. Ha stekesjyen over i en kjele, og jevn med 1 ss maisennamel rørt ut i litt vann. La det koke noen minutter – og vips, så har dere saus også – enklere blir det ikke.
Serveres med ovnsbakte poteter. Se oppskrift på bloggen.
Foto: Svein Raste