Å lukte er undervurdert. Hvor ofte bruker dere luktesansen? Luktesansen er en svært personlig opplevelse, den knyttes sammen med minner og kan være både mystisk og spennende. Og luktesansen får oss til å komme i kontakt med følelsene våre, så i kjærlighetslivet er den en viktig faktor. Å lukte gjør deg dessuten tilstede her og nå. Lukk øynene og lukt, pust og kjenn hva som skjer med deg! Å lukte på vin, er vel så interessant som å smake på den, og vi har alle vår personlige oppfattelse av hva en vin lukter. Så hvordan lukter man på en vin? Jo, snurr først på glasset, så duftene får spredd seg, hold glasset på skrå og stikk nesen nedi. Lukt så forsiktig på innholdet, hvis du drar inn for mye, lukter det bare sterkt, alkohol. Så lukt med andakt og følelse. Vend hodet vekk og la eventuelt nesen lukte på håndryggen, for å nøytralisere lukten du akkurat har kjent, og gjenta prosedyren. Hva lukter du? Stol på din egen luktesans! En vin kan lukte de utroligste ting! Kål for eksempel, jernbanesviller, vanilje, sjokolade, kirsebær, stikkelsbær, jord, eik, forskjellige frukter (hva med melon?) kanel og andre krydder, parfyme, ja, det er nesten ikke grenser. Men viktigst av alt, bruk denne stunden hvor du lukter deg fram til hva du kjenner, opplev at minnene strømmer på, le og utforsk sammen med kjæresten din, og se hva denne aktiviteten kan gjøre for dere. Kanskje har dere funnet en ny interesse? I hvert fall et nytt samtaleemne. Så bruk tid til å også lukte når dere åpner en flaske vin og skal kose dere sammen – det gjør opplevelsen så mye mer komplett, og åpner opp for nye impulser. Og et parforhold trenger alltid nettopp det – nytt påfyll. Så hvorfor ikke bidra via vinens utrolige verden, en verden full av overraskelser og aha-opplevelser! Hvor mye lukter en vin? Dette kan fortelle noe om alderen, en ung vin lukter ofte mindre intenst. Hvor mange ulike dufter kan du gjenkjenne? Det kan si noe om kompleksiteten i vinen. Hvordan vinen lukter, trenger ikke ha noe med hvor høy kvalitet den har, eller hvor lenge den har vært lagret. En Chablis for eksempel, lukter vanligvis ikke så mye. For å trene opp luktesansen til å gjenkjenne ulike dufter i vinene, må man bruke luktesansen i det daglige, ikke minst når man lager mat, for mye av luktene i vinen kommer fra maten. Så bruk denne undervurderte sansen vår, og utforsk luktenes verden, gjennom vin, mat og det livet ellers har å tilby!

10_06_2015 - 1

Foto: Svein Raste