Fullwidth
08/10/2016
Eplekake med rosiner og mandler
Elisabeth bakst, epler Bakst 0 Comments
Eplekake hører høsten til. Og eplekake finnes i utallige varianter. Denne smakte godt med mandler og rosiner. Og med litt ekte bourbon vaniljepulver og kanel, får man en nydelig, rund og fin smak, kombinert med smak av lett syrlige epler. Kjærestekokken han var fornøyd, etter flere timers jobb med å skru sammen et skap fra IKEA – da var det hyggelig å overraske han med kake – for som han sier – litt sukker får han opp å gå igjen, når han er sliten…
sugar in the morning,,, sugar in the evening…
Dette trenger dere:
2 egg
1 1/2 dl sukker
4 skrelte epler i terninger
1/2 dl hakkede mandler
1-2 dl rosiner
100 g smeltet margarin (blå melange uten v/allergi)
1 1/2 dl lettmelk/rismelk
4 dl hvetemel/glutenfritt mel til søt bakst
1 1/2 ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker eller vaniljepulver (bourbon vanilje)
Slik gjør dere:
- Pisk egge og sukker til eggedosis sammen med vanilje
- Tilsett eplebiter, nøtter, rosiner, margarin og melk
- Sikt inn mel, bakepulver og kanel og rør det tørre forsiktig inn med en slikkepott
- Stek kaken i en smurt rund form på 175 grader midt i ovnen i ca. 1 time
- Server lunken med is eller krem til
Foto: Svein Raste
24/09/2016
Tyttebær med eple, kanel og vanilje
Elisabeth blåbær, tilbehør Tilbehør, Ut på tur 0 Comments
Vi var på tyttebærtur for noen uker siden. Og siden tyttebæra har utrolig lang holdbarhet, stod de renset i tette bokser nest 2 uker i kjøleskapet før vi kokte syltetøy. I oppskriften eksperimenterte vi med kanel, vanilje og epler, for å gjøre smaken rundere. Mmmm, det smakte himmelsk.
Foto: Svein Raste
Dette trenger du:
1 kg renset tyttebær
1 kanelstang
300 g sukker
1 ts vaniljepulver (økologisk)
1 eple uten skall i biter
Slik gjør du:
Kok bæra med kanel, halvparten av sukkeret, eple og vanilje i cirka 5 minutter så det fosskoker. Rør så i resten av sukkeret og avkjøl. Ha over på rene, tette glass og sett kaldt.
Smaker herlig til all slags kjøtt og vilt.
Vel bekomme!!!
Foto: Svein Raste
Nyt høsten fine farger, klare luft og husk å gå ut i naturen sammen og høst av dens skatter…
24/09/2016
Høstsuppe kokt på svineknoke
Elisabeth suppe, svinekjøtt hovedrett 0 Comments
Høsten er tid for god, varm, kokt mat. Mat som er basert på skikkelig kraft, som gir næring og masse energi, nå som sola sakte svinner hen, dagene blir kortere og temperaturen synker. Kraft kan du koke av all slags kjøtt med bein. Kjøttet må koke i ca. 2 timer, husk å skumme kraften i starten av kokingen, så du får en fin, klar kraft uten avfallsstoffer. Kraft inneholder mye næring, mineraler, vitaminer osv. Det gjør godt for kroppen når høstmørket setter inn. Vi er svært glade i kokt mat av all slags kjøtt, det varmer og er lett fordøyelig i tillegg. Også bevares alle de gode smakene fra kjøtt og grønnsaker, når dette får koke sammen i kraften. Og kokt kraft av kjøtt og bein, smaker mye bedre enn ferdig buljong, det er ikke til å komme fra. Så når vi har god tid i helgene, så lar vi kjelen med kjøtt stå å koke, mens vi koser oss sammen på kjøkkenet. Kvalitetstid på kjøkkenet skaper rom for nærhet, samtaler, kyss, mens kjøttet koker og vi blir varme innvendig.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
- 2 store svineknoker
- laurbærblad
- 8 hel sort pepper
- tørket timian 4 ts
- 4 gulrøtter
- 1 pastinakk
- 3 sellerirot
- 4 sjalottløk
- 8 poteter
- frisk persille
- flatbrød
Slik gjør dere (4 personer):
- Ha 2 svineknoker i en stor kjele med vann, slik at vannet dekker kjøttet.
- Bruk 3-4 laurbærblader, 8 hele pepper, og tørket timian i
- La kjøttet koke til det slipper beinet, 2-3 timer
- Husk å skumme av kraften, så den blir ren og klar
- ta så opp kjøttet og la det avkjøles litt, før du fjerner fettet på utsiden og deler det opp i fine biter
- Skrell og del grønnsaker i terninger/biter og kok dem møre i kraften ca. 30 minutter, ha i kjøttet etter hvert og la alt bli varmt
- Server med flatbrød til
Vel bekomme!!!
Tid: 2-3 timer
Vanskelighetsgrad: middels
Foto: Svein Raste
16/09/2016
Kokt, salt lammekjøtt i saus med gulrøtter, purre og saltbakte morenepoteter
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Høsten er tid for lam, og det er virkelig en råvare vi setter pris på. Det finnes utrolig mange gode variasjoner – her er en av dem. Saltet lammekjøtt får en røkt, god smak og kjøttet blir mer rosa i fargen. Kjøttet kokes, og smaker godt med en jevnet purre-og gulrotsaus til. Vi saltbakte noen morenepoteter til, fine runde, små poteter som har vokst i morenejord i Vestfold – herlige og møre ble de, og kjøttet – det falt av beinet – mørt som bare det. Nydelig mat nå som høstsola skinner, morgentåka melder sin ankomst, bladene blir gule og lyset svinner fortere om kvelden.
Dette trenger dere:
ca. 1 kilo saltet lammekjøtt av bog
2 gulrøtter
1/2 purre
morenepoteter
salt og pepper
matfløte/soyamatfløte
maisenna mel
Rotmos:
4 poteter
1 persillerot
2 oransje beter
3 ss margarin
1 dl matfløte/soyamatfløte
salt og pepper
Slik gjør dere:
- kok lammekjøtt i cirka 2 timer – til stykkene løsner fra beinet – husk å skumme av avfallsstoffer, så kraften blir ren
- del gulrøtter i staver og hakk purren og kok dette sammen med kjøttet den siste halvtimen
- ta ut kjøttet og jevn kraften med cirka 3 ss maisenna rørt ut i litt vann
- jevn så med cirka 1 dl følte, og krydre med litt hvit pepper
- ha kjøttet tilbake i kjelen og la det stå å trekke
- ha poteter med skall i en ildfast form – ha olje over og flak av havsalt
- stek i ovnen på 225 grader i cirka 30 minutter
- kok poteter, persille, beter til det er mørt.
- ha i margarin og mos grønnsakene med en rotstapper
- smak til med salt og pepper og jevn med litt følte
- server og nyt et godt høstmåltid sammen
Husk å ta turen ut i det fine høstværet sammen…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2-3 timer
08/09/2016
Soyamarinert svinefilet med wokede grønnsaker og scampi
Elisabeth asiatisk, svinekjøtt hovedrett 0 Comments
Svinefilet er deilig helgekos. Man kan bruke både ytre-og indrefilet. Disse kan brukes som de er, eller marineres før steking. Denne gangen har vi valgt en litt asiatisk vri, med soyasaus, sweet-chili saus, lime og ingefær. Litt honning gir en rundere smak, og avsleper det salte, krydrede litt. Med wokede grønnsaker til og enten ris eller nudler, er dette en fullkommen rett – lett og spicy – akkurat sånn vi liker det. Prøv det selv og bruk gjerne fantasien – både på kjøkkenet og i kjærlighetslivet.
Dette trenger dere (4 personer):
2 svinefilet
1/2 brokkoli
1 smakspaprika
2 gulrøtter
1/2 blomkål
1 rødløk
ris/eggnudler
scampi (frosne, tint)
Marinade:
2 ss soyasaus
3 ss sweet chilisaus
4 ts honning
1 ts revet fersk ingefær
4 fedd hvitløk
1/2 lime
1 chili
Slik gjør dere:
- Bland alt, press over lime, finhakk chili-og hvitløk og ha blandingen over svinefiletene – la de marinere i noen timer før steking.
- Stek filetene i stekepanna så de får en bruning på utsiden. Stek videre i ovnene på 150 grader i ca. 30 minutter – kjernetemperatur ca. 68 grader.
- Del grønnsaker i buketter, skjær paprika og gulrot i staver/strimler og rødløk i båter. Wok raskt i olje over sterk varme i panna.
- Kok ris eller nudler.
- La kjøttet hvile ca. 10 minutter før det skjæres i fine skiver.
- Stek scampi på høy varme i olje, dryss over litt chilipulver og ha over kjøttet.
- Server alt rykende varmt og nyt de asiatiske smakene og hverandre.
Vanskelighetgrad: lett
Tid: 3 timer
Foto: Svein Raste
På kjøkkenet sammen – alltid like blide
14/10/2016
Lammecarre med ratatouille og fløtepoteter
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Lammecarré er vel «kronen på verket» av varianter av lammekjøtt? I hvert fall ser disse lekre kjøttstykkene ut som toppen av en matrett. Kjærestekokken elsker lam – og han elsker å tilberede lammekjøtt… Han er en tradisjonell kokk, og har et bein i «Brimi» leieren uten tvil. Jeg klager ikke altså, jeg er vel heller blitt ganske bortskjemt når det gjelder hva han disker opp med. Innbydende blir det – og det smaker himmelsk… Ikke rart jeg ikke klarer å gi slipp på denne mannen. Ikke bare er han flink til å lage mat – han er også en dyktig kjæreste…
Sammen med ratatouille og fløtepoteter, ble dette en kjærestekos-rett i særklasse. Høstmat er det også – vel bekomme!
Dette trenger dere:
1 løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 aubergine
1 squash
4 fedd hvitløk
2 tomater
1 boks hermetiske tomater
2 ts tørket timian
2 lammecarre
olje
3 fedd hvitløk
timian
salt og pepper
6 poteter
1 matfløte/soyamatfløte
Slik gjør dere:
Vel bekomme!!!
Tid: 1 time (uten marinering)
Vanskelighetsgrad: middels
Vintips:
Foto: Svein Raste