Høsten er tid for lam, og det er virkelig en råvare vi setter pris på. Det finnes utrolig mange gode variasjoner – her er en av dem. Saltet lammekjøtt får en røkt, god smak og kjøttet blir mer rosa i fargen. Kjøttet kokes, og smaker godt med en jevnet purre-og gulrotsaus til. Vi saltbakte noen morenepoteter til, fine runde, små poteter som har vokst i morenejord i Vestfold – herlige og møre ble de, og kjøttet – det falt av beinet – mørt som bare det. Nydelig mat nå som høstsola skinner, morgentåka melder sin ankomst, bladene blir gule og lyset svinner fortere om kvelden.

20160910_185634

Dette trenger dere:

ca. 1 kilo saltet lammekjøtt av bog

2 gulrøtter

1/2 purre

morenepoteter

salt og pepper

matfløte/soyamatfløte

maisenna mel

Rotmos: 

4 poteter

1 persillerot

2 oransje beter

3 ss margarin

1 dl matfløte/soyamatfløte

salt og pepper

20160910_171612

Slik gjør dere:

  • kok lammekjøtt i cirka 2 timer – til stykkene løsner fra beinet – husk å skumme av avfallsstoffer, så kraften blir ren
  • del gulrøtter i staver og hakk purren og kok dette sammen med kjøttet den siste halvtimen
  • ta ut kjøttet og jevn kraften med cirka 3 ss maisenna rørt ut i litt vann
  • jevn så med cirka 1 dl følte, og krydre med litt hvit pepper
  • ha kjøttet tilbake i kjelen og la det stå å trekke
  • ha poteter med skall i en ildfast form – ha olje over og flak av havsalt
  • stek i ovnen på 225 grader i cirka 30 minutter
  • kok poteter, persille, beter til det er mørt.
  • ha i margarin og mos grønnsakene med en rotstapper
  • smak til med salt og pepper og jevn med litt følte
  • server og nyt et godt høstmåltid sammen

20160911_130714Husk å ta turen ut i det fine høstværet sammen…

 Foto: Svein Raste

Vanskelighetsgrad: middels

Tid: ca. 2-3 timer