Fullwidth
28/08/2016
Rødspette med sydlandsk tilbehør
Elisabeth fisk, italiensk, poteter hovedrett 0 Comments
Når kjærestekokken drar på Harry-tur, så går han i fiskebutikken i Strømstad og kjøper fersk Rødspette. Rødspette er en undervurdert fisk, som vi sjelden bruker i Norge. Selve fisken har fint, hvitt kjøtt og mild smak, så den trenger litt spicy tilbehør. Tomater, basilikum, hvitløk-og chilismør, gjorde susen sammen med helstekt flyndre. Lett og smakfull mat, men sydlandsk pasjon og preg. Italia – ja, dette kunne vi sikkert fått servert der, eller i Hellas kanskje? Jeg drømte meg bort og lot smaksløkene ta meg med på reise…
Dette trenger dere:
2 hele Rødspetter
3 store poteter
2 store klasetomater
frisk basilikum
salt og pepper
1 sitron
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1/2 chili
2 ss melange (blå uten v/allergi)
2 ss olivenolje
2-4 dråper tabasco
2-4 dråper soyaolje
Slik gjør dere:
- Finhakk hvitløk, sjalottløk og chili
- smelt smør og bland med olje i en kjele
- tilsett garnityr og smak til med tabasco og soya
- la det koke inn litt
Potet-og tomatform m/basilikum:
- Ha olje i en ildfast form
- Vask og skjær poteter i tynne skiver
- Vask og skjær tomater i fine skiver
- Legg dette lagvis i formen
- Krydre med havsalt/himalayasalt og pepper
- Strø over frisk basilikum og hell på litt mer olje
- stek på 225 grader i ca. 45 minutter
Ovnsstekt Rødspette:
- Rens og vask flyndrene, skjær av finner og finsnitt skinnet på oversiden i rutemønster
- krydre med salt og pepper og press over litt sitron
- stek på stekebrett dekket med folie og olje i ca. 15 minutter på 225 grader
Server fisken med sitron, tomat, potet-og tomatform, chili-og hvitløksmør – og nyt smaken av syden og middelhavets kjøkken. Får dere ikke tak i rødspette – bruk annen hvit fisk isteden.
kjøkkenmagi…
Retten passer godt med rosevin – Italienske Ioppa er et godt valg
27/08/2016
Indisk lammekorma
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Indisk mat er spennende og smakfullt. Så selv om kjærestekokken er litt skeptisk, og helst liker seg i de tradisjonelle matbaner, klarer jeg å overtale han til å prøve noe annet innimellom. Og lammekjøtt – det elsker han… Indisk er spicy mat, så det er definitiv kjærestemat, mat som får opp temperaturen. Og så smaker det jo bare herlig og eksotisk – mmm…. Det får meg til å tenke på Taj Mahal – bygget av en mann til minne om sin elskede… Det var litt av en kjærlighetserklæring det. Men et deilig måltid tilberedt til din kjære – er en god oppmerksomhet som skaper bånd imellom to som deler et godt måltid sammen – fordi de elsker hverandre og deler kjærligheten til god mat.
Dette trenger dere (2 personer):
- cirka 1 kg med lammekjøtt/grytekjøtt av lam (bog) eller fårikålkjøtt
- 3 fedd hvitløk
- 1 stk løk
- 2 ts revet frisk ingefær
- 1 ts korianderfrø
- 2 ts malt spisskummen
- 1 ts malt kardemomme
- 1 ts salt
- 1⁄2 ts kajennepepper
- 3 ss olje
- 3-4 ss tomatpuré
- cirka 2 dl kokosmelk (den tykke typen)
Slik gjør dere:
- Ha kjøttet i en form
- Skjær den ene løken i båter og riv ingefæren. Legg dette sammen med hvitløk og det øvrige krydderet og 1 ss olje i en foodprosessor eller stavmikser og kjør til en fin, kornete masse. Eventuelt kan man bruke en morter eller finhakke ingrediensene. Ha blandingen over kjøttet og la det stå og trekke smak en time.
- Del den andre løken i skiver, varm olje i en stor panne og tilsett løken. Stek på middels varme til løken blir myk. Skru opp varmen og tilsett lammekjøttet (inkl. marinaden), stek i ca. 5 minutter til kjøttet har fått en lett bruning. Stek gjerne i to omganger, kommer an på hvor mye kjøtt man bruker.
- Tilsett tomatpuré og la det surre med marinaden noen minutter. Tilsett kokosmelk.
- Skru ned varmen, legg på lokk og la kjøttet småkoke i sausen til det er mørt, ca. 2 timer. Tilsett litt vann om nødvendig.
- Server med ris og indisk nanbrød. Og lag gjerne en enkel, frisk salat til. Yoghurt naturell eller rømme gir en syrlig balanse ved siden av krydderet i maten.
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 3 timer
Vintips: Denne hvitvinen passer godt til kraftig, krydret, fet mat.
19/08/2016
Indrefilet av okse med hjemmelaget bernaise
Elisabeth oksekjøtt, saus Uncategorized 0 Comments
Når kokken virkelig er i slaget, så disker han opp med et gourmet-måltid. Denne gangen med hjemmelaget bernaise laget helt fra bunnen av…med masse gode grønnsaker, kryddersmør, rømme og bakt potet. Et ekte herremåltid, men nydelig mat også for oss jenter. Gutta i huset storkoste seg i hvert fall skikkelig. Et slikt måltid oser av smak og kalorier, så det anbefales å inntas i god tid før sengetid…
Dette trenger dere:
Bernaise:
6 eggeplommer
100 g margarin per egg
1/4 sitron
2 ts tørket estragon
noen dråper tabaco
1 ts hvit pepper
Reduksjon:
2 dl hvitvinseddik
1 dl sterk eddik
2 laurbærblader
1 ts tørket estragon
1 finhakket sjalottløk
4-5 hel pepper
Slik gjør dere:
- finhakk sjalottløk
- kok sammen med edikkene og krydder til det er halvert
- avkjøles og brukes i sausen
- kan fint lages i god tid før bernaisen skal monteres
- ha 6 eggeplommer i en arbeidsbolle – gjerne en av metall og la disse få romtemperatur
- smelt margarin i en kjele, og skum av avfallsstoffer på toppen – la det holde cirka 70 grader
- cirka en halvtime før servering av maten, tilsetter du reduksjonen i eggeplommene, har varmt vann i vasken og begynner å piske dette så det tykner
- når det tykner, sper du sausen med margarin, litt og litt, mens du rører
- til slutt smaksetter du sausen med estragon, tabasco, presset sitron og pepper
- hold sausen varm i vannbad til servering
- hvis sausen blir for tykk, kan den spes ut med litt lunkent vann
Hvitløk-og chilismør:
50 g margarin/smør
2 fedd hvitløk
1/2 chili
pepper
- la smøret bli mykt
- hakk hviltløk og mos denne
- hakk chili
- bland at i smøret med litt pepper og tabasco
- sett kaldt i kjøleskap, så det blir hardt før servering
Baktpotet-rømme:
2 dl rømme
1 finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk finhakket
blandes med rømmen og serveres i poteta
Bakt potet:
Kjøp ferdige bakepoteter. Sett ovnene på 225 grader, og bak i 1 time + alt etter størrelsen.
Server med rømme eller kryddersmør.
Indrefilet:
Beregn ca. 200 gram kjøtt per person
Ta ut kjøttet i god tid før steking. Rens bort evt. hinner på utsiden. Brun i margarin/olje og la hvile. Sett inn et steketermometer og stek i ovnene på 200 grader i cirka 15 minutter – til det viser 55 grader. La kjøttet hvile i 15 minutter før du skjærer i det – da vil kjøttet ha en kjernetemp. på a. 60 grader. Så skjæres det i fine, litt tykke skiver.
Om du vil tar du noen cherrytomater i den ildfaste formen sammen med kjøttet, når det stekes i ovnen.
Grønnsaker:
1 persillerot
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
1 smakspaprika
6 sjalottløk
Hakk persillerot, sellerirot og gulrot i fine staver. Del smakspaprika i fine, store biter. Ta skallet av sjalottløk og stek i olje/margarin. Ha litt sukker over, for å få en fin glans. Ha alt over i en ildfast form, og varm grønnsakene like før servering.
Vintips:
Rioja La Gunilla 20111
Foto: Svein Raste
skål og god helg
Se filmen slik lager du bernaise:
14/08/2016
Gratinerte bær med sabayonne
Elisabeth blåbær, dessert Dessert 0 Comments
Nå som det er sensommer, bugner det av bær i skog og mark. En lørdag tok vi en tur i skogen, og fant masse deilige friske bringebær. Det hadde regnet litt, og bærene var duggfriske. Det å gå en slik tur med sin kjære, er koselig. Vi blir veldig tilstede her og nå, når vi sanker mat på denne måten. Og praten går ledig oss imellom, så det er en fin måte å skape kontakt og nærhet på. Også blir jo resultatet til nytelse for begge til slutt, når desserten er ferdig og kan spises. Og etter det, er det aldri godt å vite hva som skjer.
Dette trenger dere:
6 eggeplommer
6 ss sukker
2-3 ss likør (Cointreau f.eks.)
2 ts vaniljesukker
500 g bringebær og blåbær (evt. andre)
Slik gjør dere:
- Ha bær i en ildfast form/paiform
- Skill ut eggeplommer og ha i en arbeidsbolle
- Ha i sukker, vaniljesukker, likør
- Pisk i vannbad (varmt 80-90 grader)
- Pisk til det blir luftig og fint
- Sett ovnen på 250 grader, demp ned til 200 etter noen minutter
- Bruk gjerne litt grill på slutten – men obs! følg med – oveflaten skal bare bli svakt brun
- ca. 12-15 minutter steking
Serveres lunken til dessert etter et godt måltid.
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 30 minutter
Foto: Svein Raste
Her er en filmsnutt – hvor kjærestekokken viser hvordan man går fram
07/08/2016
Langstekt kjeribbe – kje din vilje…
Elisabeth kjekjøtt hovedrett, Kortreist mat 0 Comments
Mens jeg var på ferie med barna, var kjærestekokken på tur med kameraten sin Bjørn på fisketur i Reinskarven. Mye fin ørret ble det, som jeg fikk smake på, men også deilig kjeribbe, som han kom over på tur hjem til hytta, da han passerte Rukkedalen og fant et koselig landhandleri. Her solgte de kjeribbe fra Rå Smak sin butikk i Asker, og kjærestekokken kunne simpelthen ikke la være å kjøpe med seg – noe jeg ikke akkurat ble lei meg for. Kje er utrolig godt, mørt og mildt i smaken. Tidligere har vi spist kjebog, men disse snadder-ribbene, var virkelig digg lørdagsmat. Den ble selvsagt tilberedt etter alle kunstens regler, marinert, langtidsstekt, fikk hvile, og ble servert med en lekker stekeskorpe. Kjærestekokken er tålmodig, både på kjøkkenet og i forholdet – og det gir alltid et godt resultat. La det kje,,,det er verdt å ta en tur i en delikatesse-forretning av og til, for noe ekstra godt, noe utenom de vakuumpakkede standard-varene i butikken.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2 pers):
1 side kjeribbe ca. 1 kilo
olivenolje
4-5 fedd hvitløk
timian
salt og pepper
2 ts honning
4 poteter
Salat:
salat
6 cherrytomater
1/2 agurk
1 paprika
Slik gjør dere:
- ta ut kjøttet på morgenen, gni det inn med olivenolje, gjerne med noen dråper sitron i, knus hvitløk med ca. 1 ts salt, slik at hvitløken blir som en pasta du smører utover kjeribbene. Krydre med pepper og timian. Dekk til med plast og la stå i ca. 5 timer.
- sett ovnen på 130 grader, legg kjeet i en ildfast form og stikk et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen.
- stek til det får en kjernetemperatur rundt ca. 70 grader.
- hell over litt stekesjy underveis
- senk temperaturen til 80 grader, og langstek videre i ca. 2 1/2 time.
- mot slutten setter du på grillen, pensler litt honning på kjøttet, slik at kjøttet får en fin gyllen stekeskorpe. ca. 10 minutter.
- ta det ut og la det hvile – ca. 15. minutter
- skjær poteter i skiver og ha i en ildfast form med olje. Krydre med salt og pepper og stek i ca. 30 minutter, eller med kjeet en stund, til potetene er møre.
- lag salat og server ved siden av med en god balsamico-edikk til.
- bruk stekesjyen over som sjy når du serverer
Foto: Svein Raste
Og så var det bare å sette tennene i disse saftige ribbene og nyte…spareribs av kje – anbefales virkelig!
Vanskelighetsgrad: enkelt
Tid: 8 timer (inkl. marinering)
04/09/2016
Lapskaus med høyrygg
Elisabeth gryterett, oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Søndagsmiddagen kan vi godt bruke litt tid på å lage. Ofte har vi god tid, hviler ut hjemme og pusler med ting i huset. Så mens kjærestekokken vasker bilene, er jeg vikarierende sjefs-kokk (koldjomfrua stiger i gradene) og regjerer alene på kjøkkenet. Lapskaus med skikkelig kjøtt, tar litt lengre tid å lage, men det er det verdt. Smaken av kokt kjøtt i gryta gjør susen, så når dere har tid, ta jobben med å steke kjøtt og lag en skikkelig middag – det setter både store og små pris på. Også kan vi jo jukse litt med ferdige frosne grønnsaker i lapskausblanding, og bare kutte opp noen ekstra gulrøtter, litt purre og persillerot. «Me har juksa litt,» som Ingrid Espelid Hovig sier…
Dette trenger dere:
1,5 kg høyrygg av okse evt. litt bog og kraftbein
2 poser lapskausblanding frossen
2 persillerot
2 gulrøtter
1 purre
salt pepper
1-2 buljongterninger (okse og grønnsaks)
2 ts tørket timian
Slik gjør dere:
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 2 timer