Indisk mat er spennende og smakfullt. Så selv om kjærestekokken er litt skeptisk, og helst liker seg i de tradisjonelle matbaner, klarer jeg å overtale han til å prøve noe annet innimellom. Og lammekjøtt – det elsker han… Indisk er spicy mat, så det er definitiv kjærestemat, mat som får opp temperaturen. Og så smaker det jo bare herlig og eksotisk – mmm…. Det får meg til å tenke på Taj Mahal – bygget av en mann til minne om sin elskede… Det var litt av en kjærlighetserklæring det. Men et deilig måltid tilberedt til din kjære – er en god oppmerksomhet som skaper bånd imellom to som deler et godt måltid sammen – fordi de elsker hverandre og deler kjærligheten til god mat.

26.08.2016 - 1 (2)

Dette trenger dere (2 personer):

 • cirka 1 kg med lammekjøtt/grytekjøtt av lam (bog) eller fårikålkjøtt
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 stk løk
 • 2 ts revet frisk ingefær
 • 1 ts korianderfrø
 • 2 ts malt spisskummen
 • 1 ts malt kardemomme
 • 1 ts salt
 • 12 ts kajennepepper
 • ss olje
 • 3-4 ss tomatpuré
 • cirka 2 dl kokosmelk (den tykke typen)

26.08.2016 - 1 (5)

Slik gjør dere:

 1. Ha kjøttet i en form
 2. Skjær den ene løken i båter og riv ingefæren. Legg dette sammen med hvitløk og det øvrige krydderet og  1 ss olje i en foodprosessor eller stavmikser og kjør til en fin, kornete masse. Eventuelt kan man bruke en morter eller finhakke ingrediensene. Ha blandingen over kjøttet og la det stå og trekke smak en time.
 3. Del den andre løken i skiver, varm olje i en stor panne og tilsett løken. Stek på middels varme til løken blir myk. Skru opp varmen og tilsett lammekjøttet (inkl. marinaden), stek i ca. 5 minutter til kjøttet har fått en lett bruning. Stek gjerne i to omganger, kommer an på hvor mye kjøtt man bruker.
 4. Tilsett tomatpuré og la det surre med marinaden noen minutter. Tilsett kokosmelk.
 5. Skru ned varmen, legg på lokk og la kjøttet småkoke i sausen til det er mørt, ca. 2 timer. Tilsett litt vann om nødvendig.
 6. Server med ris og indisk nanbrød. Og lag gjerne en enkel, frisk salat til. Yoghurt naturell eller rømme gir en syrlig balanse ved siden av krydderet i maten.

26.08.2016 - 1 (4)

26.08.2016 - 1 (1)

Foto: Svein Raste

Vanskelighetsgrad: middels

Tid: ca. 3 timer

Vintips: Denne hvitvinen passer godt til kraftig, krydret, fet mat.

26.08.2016 - 1