Fullwidth
23/04/2016
Blåskjellrisotto
Elisabeth italiensk, skalldyr hovedrett 0 Comments
Vi elsker blåskjell, og prøver stadig nye varianter. Blåskjell hører med i det Italienske kjøkken. Mange byer i Italia ligger ved middelhavet, og har derfor innslag av sjømat på menyen, kombinert med tradisjonell Italiensk mat; for eksempel risotto – en risrett, som kan varieres i det uendelig…Og med fennikel, sjalottløk, Noilly Prat og dill, samt safran, eller gurkemeie, blir dette en smak som sitter lenge i munnen…Og fulgt av en iskald Chablis, som frisker opp munnen,,,ja, da kan vi ikke klage, bare sukker av henførelse…Dette er kjærestemat!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2-3 personer):
1 nett blåskjell
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2dl tørr hvitvin
dill
Risotto:
1 1/2 dl risottoris
1 sjalottløk
1/2 fennikl
1/2 rød chili uten frø
2 fedd hvitløk
2 ss oljvenolje
1 dl Noilly Prat/hvitvin
4 dlgrønnskskraft/buljong+ blåskjellkrsft
safran/gurkemeie
1 ss smør/melange
salt og pepper
slik gjør dere:
- Bruk ferske blåskjell, helst kjøpt samme dag. Sjekk at de lukker seg hvis du dunker på skallet.
- Skyll skjellene godt, la de ligge i kaldt vann, før tilbereding.
- Finhakk hvitløk og surr i olje. Tilsett 3-4 dillkvaster, blåskjell og hvitvin.
- Legg lokk på gryta og damp blåskjellene i 4-5 minutter til de åpner sg. Rist på kjelen innimellom. Kast evt. skjell som ikke åpner seg.
- Sil av kraften. Finhakk sjalottløk, fenikkel, chili og hvitløk og surr i olje til løken er blank. Tilsett risottoris og la det surre med et par minutter før Noilly prat tilsettes ( Tørr Vermunt kjøpes på polet)..
- Rør hele tiden mens Noilly prat koker inn.
- Tilsett ca. 2 dl grønnsakskraft om gangen, og la det koke inn før neste tilsettes. Tilsett safran/gurkemeie med siste porsjon kraft.
- La det koke tilsammen ca. 20 minutter
- Til slutt tilsettes smør/melange og røres inn, smak til med salt og pepper.
- Vend inn finhakket dill og legg på blåskjell, vend inn skjellene. Evt. kan innmaten tas ut av blåskjellene og bare noen hele skjell med skall, brukes som pynt.
- Server med loff eller fint brød og en god hvitvin, feks. en Petit Chablis
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter
16/04/2016
Mango- og chilisalat med reker
Elisabeth salat, skalldyr forrett, hovedrett 0 Comments
Størst av alt er kjærligheten,,,og om hjerte har valgt sin utkårede, så lar det seg ikke stoppe av ubetydelige hindringer… Det å være menneske innebærer utvilsomt vanskeligheter, men elsker man en person, så elsker man alt. La hjerte være åpent, lytt til hjertets språk og la fornuften fare… Vi har vært borte en stund,,,både for å finne ut hvordan bloggen skulle være og fordi vi trengte en pause, for å virkelig forstå hvor dyp kjærlighet vi har til hverandre. Men nå er vi tilbake, som kjærestepar og med innlegg (når vi føler for det), innlegg som skal ha fokus på kjærligheten til maten og hverandre, ikke hverdagsmat, men retter som kan spre glede, som vi håper dere kan bruke til å glede hverandre gjennom å dele kvalitetstid sammen og kose dere med god mat og drikke. Vi gikk oss vill i prestasjoner, ranking-lister og hverdagens tjas og mas,,,men så fant vi tilbake til det unike vil deler, det som er oss, det vi har, som vi vil dele med våre lesere – Og med dypere og sterkere kjærlighet til hverandre – så følg bloggen vår – den vil bli åpen, ærlig og til ren nytelse!!! Vi gir blanke i blogglister og 10 på topp! Vi er på topp uansett, sammen, ingen ranking-lister kan slå det vi føler for hverandre…
Kjærestemat skal være litt hot, det skal være friskt og lekkert! Denne salaten kan brukes som forrett, hovedrett, eller som tilbehør (f.eks. til svinefilet). Den smaker utrolig av myk mango, syrlighet, litt sterkt av chili og med hint av ingefær som virkelig kjennes i bakgrunnen…så her trenes sansene opp til å være tilstede og oppleve! Absolutt overførbart til elskov…Skalldyr er kjærestemat og chili også – begge afrodisiakum,,,så her har vi blandet mange ingredienser, som piffer opp kjærlighetslivet! Obs,,Obs!! Nytes med forsiktighet…
Foto: Svein Raste
Dette treger dere (2 personer):
Ca. 400 g rensede reker
1 mango
2 vårløk
1 rød chili
1/4 isbergsalat
1 ss frisk hakket ingefærrot
1 sitron
rosepepper
dill
Søt chilimajones (se bloggen for oppskrift)
Slik gjør dere:
- Lag dressingen og sett den kaldt
- Del mango i fine terninger/skiver, hakk vårløk, finhakk chili og ingefær og skjær salat i tynne strimler
- Rens reker og bland med grønnsaker
- Annrett pent på en tallerken og pynt med dill og rosepepper
- Server med fint brød, dressing og sitron
Vel bekomme!!!
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
30/01/2016
Scampi med wokede grønnsaker og søt chilisaus
Elisabeth grønnsaker, scampi Uncategorized 0 Comments
Jeg tror jeg kan si at vi elsker scampi i alle varianter! Her kommer en rett til, som dere kan kose dere med i helgen. Enkelt, godt og veldig smakfullt!! Og med søt chilisaus til, blir dette en hot rett, som får opp energien og varmen i enhver…Dette er kosemat for kjærester og alle som liker litt spicy snaddermat! God kjærestehelg!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
1 pakke rå, frosne scampi
4 fedd hvitløk
1 dl olje
1 rødløk
1 brokkoli
1 rød paprika
1 gul paprika
1/4 frisk ananas/1 boks ananas
jasminris
søt chilisaus
Slik gjør dere:
- Tin og rens de frosne scampiene, og ha i en bolle
- Hakk hvitløk og bland i med ca 1 dl olje, la stå og marinere en times tid
- Vask og rens grønnsaker og wok i olje på sterk varme, samt ha i ananasen
- Krydre med havsalt
- Stek scampiene på høy varme i egen stekepanne i noen minutter på hver side og bland sammen med grønnsaks-woken
- Kok ris etter anvisningen
- Server med søt chilisaus over
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30-40 minutter
29/01/2016
Asparges med følge av nøtter og spekeskinke
Elisabeth asparges, forrett forrett 0 Comments
Dette er en lekker forrett. Så hvis dere skal ha en romantisk aften, eller invitere gode venner på mat, er dette en enkel, men utrolig lekker rett. Asparges regnes som afrodisiakum, på grunn av sin fasong…Så her er det bare å la fantasien løpe løpsk! Kjærestekokken har en imponerende evne til å se de mest erotiske ting i maten og råvarene vi bruker, til min forlystelse…Så når vi kokkelerer blir det mange latterutbrudd og småflørting mellom kokken og koldjomfrua hans. Og her har han lekt seg med kameraet i tillegg, så da må det jo bare blir lekkert!!! bon appetit!!!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
8 asparges (grønn)
4 skiver spekeskinke
pinjekjerner
tørkede tranebær
tynne strimler av rød paprika
frisk oregano
Slik gjør dere:
- blansjer aspargesene i kokende vann ca. 3 minutter, deretter raskt over i kaldt vann.
- anrett på tallerken pakket inn i spekeskinke, og strø litt tranebær og pinjekjerner over, samt tynne skiver av paprika.
- pynt med frisk oregano og evt. litt god olivenolje
Server på en pen tallerken og nyt et godt glass hvitvin til. Chablis for eksempel… Ta en skål for kjærligheten, eller vennskap, og kjenn på takknemlighet over å ha gode mennesker i livet deres.
Også synes han det er veldig gøy med selfie på kjøkkenet da…
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 20 minutter
28/01/2016
Torsk med spicy saus
Elisabeth fisk, grønnsaker Uncategorized 2 Comments
Så var det fisken da dere,,,og prøv å spise torsk i hvert fall 1 gang i uka! Og torsk smaker herlig med litt spicy tilbehør. Sausene fra Pataks er spennende og eksotiske og kan brukes til mye. Her iblandet kokosmelk. Og med gode grønnsaker, så vips, har dere en deilig torskerett, som overrasker og smaker godt. Og spicy hverdagsmat, krydrer livet og kjærligheten…følg med videre!
Dette trenger dere (2 personer):
1 pakke gourmettorsk
1/2 glass Jalfrezi saus fra Pathakas
1/2 boks lett kokosmelk
3 gulrøtter
2 vårløk
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 rød paprika
Slik gjør dere:
- hakk grønnsaker i biter og ha i en ildfast form
- ha Jalfrezi saus over og land med kokosmelk
- stek i ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter
- legg torskefileter oppi sausen og stek videre i ca. 10 minutter
- ha kokte poteter, ris eller nan-brød til
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
29/04/2016
Tapas ala kjærestemat
Elisabeth Uncategorized 0 Comments
Tapas er en velkjent spansk rett. Tapas betyr egentlig «å dekke til» og var opprinnelig små stykker brød med pålegg, som ble brukt til å dekke over glasset for å holde fluer og insekter borte. Etter hvert har det blitt en kjærkommen rett i det spanske kjøkken, som har spredd seg over hele verden. Et tapas bord inviterer til hygge og prat rundt bordet og er perfekt mat å servere når man skal kose seg sammen; enten det er med kjæresten, med familien, eller med venner. Rettene kan varieres i det uendelige, så bare fantasien setter en stopper. Til oss valgte vi albondigas – Kjøttboller, kyllingklubber, scampi og litt spekeskinke. Også er det godt med stekte båtpoteter til, hjemmelaget Aioli, noen oliven og kanskje litt salat ved siden av. Duket for kos rundt matbordet er det i hvert fall! God helg.
Albondigas – Spanske kjøttboller i tomatsaus:
400 g karbonade eller kjøttdeig
2 fedd hvitløk
2 ss potetmel
1 dl melk (rismelk ved allergi)
1 sjalottløk
salt og pepper
1 bok hermetiske tomater
Slik gjør dere:
Scampi i hvitløk og chili:
1 pose frosne, rå scampi
2 fedd hvitløk
1/2 chili
2 ss olje
Slik gjør dere:
Kyllingklubber:
Kan kjøpes ferdig. Det finnes utrolig mange varianter med ulik marinering. Bare varm opp i ovnen før servering.
Spekeskinke:
Til tapas kan all slags spekeskinke brukes, men tradisjonelt er jo Serrano-skinka fra Spania en ener – enten det er Serrano eller Jamon Iberico.
Oliven:
Sort eller grønn, med eller uten stein, deres valg!
Aioli:
1-2 egg
1-3 dl olivenolje (vanlig ikke ekstra Virgin)
1-2 hviløksfedd
1 ts dijonsennep (kan sløyfes)
litt presset sitron
salt
Slik gjør dere:
Stekte båtpoteter:
4-8 poteter ( 2-4 pers) – Amadinepoteter er best
olje
havsalt
Slik gjør dere:
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett-middels
Tid: 1 time
Foto: Svein Raste