Tapas er en velkjent spansk rett. Tapas betyr egentlig «å dekke til» og var opprinnelig små stykker brød med pålegg, som ble brukt til å dekke over glasset for å holde fluer og insekter borte. Etter hvert har det blitt en kjærkommen rett i det spanske kjøkken, som har spredd seg over hele verden. Et tapas bord inviterer til hygge og prat rundt bordet og er perfekt mat å servere når man skal kose seg sammen; enten det er med kjæresten, med familien, eller med venner. Rettene kan varieres i det uendelige, så bare fantasien setter en stopper. Til oss valgte vi albondigas – Kjøttboller, kyllingklubber, scampi og litt spekeskinke. Også er det godt med stekte båtpoteter til, hjemmelaget Aioli, noen oliven og kanskje litt salat ved siden av. Duket for kos rundt matbordet er det i hvert fall! God helg.

24.04.2016 - 1 (2)

Albondigas – Spanske kjøttboller i tomatsaus: 

400 g karbonade eller kjøttdeig

2 fedd hvitløk

2 ss potetmel

1 dl melk (rismelk ved allergi)

1 sjalottløk

salt og pepper

1 bok hermetiske tomater

Slik gjør dere: 

  1. Ha kjøttet i en arbeidsbolle.
  2. Bland inn potetmel, melk, hvitløk og sjalottløk.
  3. Ha i salt og pepper og bland deigen godt.
  4. Stek i varm panne med olje.
  5. Bruk en spiseskje og dypp denne i vann, form små boller i skjeen og legg i stekepanna.
  6. Når alle kjøttbollene er stekt, hell over 1 boks med hermetiske tomater, hakkede, gjerne eldorado med hvitløk og oregano.
  7. La det surre noen minutter og server.

Scampi i hvitløk og chili:

1 pose frosne, rå scampi

2 fedd hvitløk

1/2 chili

2 ss olje

Slik gjør dere:

  1. Tin scampiene og rens dem, hakk hvitløk og chili, og bland sammen med olje (ca. 3-4 ss). Mariner scampiene i oljen, la det stå cirka en halvtime.
  2. Bruk sterk varme, og stek scampiene sammen med olje, hvitløk og chili, ca. 2-3 minutter på hver side, kommer an på hvor store de er.
  3. Er de kokt på forhånd, skal de bare varmes i noen få minutter. Ikke overstek dem, da blir de seige/tørre.
  4. Krydre med litt havsalt.
  5. Server rykende varme.

23.04.2016 - 1 (4)

Kyllingklubber:

Kan kjøpes ferdig. Det finnes utrolig mange varianter med ulik marinering. Bare varm opp i ovnen før servering.

Spekeskinke: 

Til tapas kan all slags spekeskinke brukes, men tradisjonelt er jo Serrano-skinka fra Spania en ener – enten det er Serrano eller Jamon Iberico.

Oliven:

Sort eller grønn, med eller uten stein, deres valg!

Aioli:

1-2 egg

1-3 dl olivenolje (vanlig ikke ekstra Virgin)

1-2 hviløksfedd

1 ts dijonsennep (kan sløyfes)

litt presset sitron

salt

Slik gjør dere:

  1. Ha 1 eller 2 egg i en bolle (2 er dobbel porsjon, da dobler du alt i oppskriften).
  2. Rens et fedd hvitløk (hakk)og ha i egget sammen med sennep. Pisk med stavmikser.
  3. Hell olivenolje  i en tynn stråle nedi blandingen, mens stavmikseren går. Da vil blandingen tykne etter hvert. Jo mer olje du bruker, jo tykkere blir Aiolien, så vil du ha en tynnere dressing, bruker du mindre olje, mens om du vil ha en tykk majones må du ha i mer.
  4. Smak til med presset sitron og salt.

Stekte båtpoteter:

4-8 poteter ( 2-4 pers) – Amadinepoteter er best

olje

havsalt

Slik gjør dere:

  1. Del potetene i båter.
  2. Ha olje i bunnen av ildfast form.
  3. Ha over poteter og dryss på havsalt.
  4. Stek på 225 grader i ca. 45 minutter.

Vel bekomme!!!

Vanskelighetsgrad: lett-middels

Tid: 1 time

24.04.2016 - 1 (1)

Foto: Svein Raste