Fullwidth
10/06/2017
Mango og avokadoscampi
Elisabeth salat, scampi forrett, hovedrett 0 Comments
Om sommeren er det deilig å spise lett og fargerik mat. Denne oppskriften er en fargeklatt som gjør deg lett i magen og lett til sinns. Smakene er helt herlige, bare å nyte, som kjærestekokken sier. Han er generelt litt skeptisk til nye oppskrifter, og elsker jo sin tradisjonsmat, så det skal litt overbevisning til fra min side, for å få ham til å prøve noe nytt. Da er det ekstra gøy å se og høre ham smatte og kose seg når retten er ferdig og spises med full oppmerksomhet.
Dette trenger dere (2 personer):
1 pose frosne scampi med skall
1 moden mango
1 moden avokado
1 rød paprika
1 chili
fersk ingefær
1 rød løk
ris
Vinagrette:
2-3 ss olivenolje
1 ts eplecidereddik
saft fra 1/2 lime
salt og pepper
Slik gjør dere:
Skjær mango og avokado i terninger og sett til side (skal ikke stekes).
Finhakk ingefær (ca. 5 cm av en rot), chili og løk.
Skjær paprika i strimler, og stek grønnsakene i noen få minutter.
Rens scampi og stek i olje i noen få minutter på hver side til de er rosa. Krydre med salt og pepper og bland med grønnsaker og mango/avokado.
Ha kokt ris til. For at risen skal se pen ut, trykk den ned i en liten glassbolle, og vend på tallerkenen.
Lag vinagrette og ha over når retten serveres.
Nyt farger og smak i en eksplosjon!
Foto: Svein Raste
03/06/2017
Ovnsbakt kylling med timian, honning og søtpotet
Elisabeth kylling hovedrett 0 Comments
Det finnes så mange gode oppskrifter å prøve, blogger som deler sine matoppskrifter og masse gode kokebøker. Vi tar av oss hatten for alle disse flinke folka! Denne oppskriften fant vi på bloggen til ei som har sunnhet som fokus, og det liker vi. Kjærester (og alle andre), må passe på kostholdet sitt, og tenke på helsa, så de har overskudd og mer å gi til hverandre. Da er maten utrolig viktig! Vi har akkurat flyttet sammen, og det krever sin mann og sin kvinne… Puh, det er ikke helt smertefritt og kvitte seg med masse ting, samtidig som man skal bli enige om hvor skapet skal stå – bokstavelig talt. Men vi har kommet oss igjennom denne testen og, snart ferdige, og innimellom må vi ha mat, for å kunne jobbe videre sammen. Fint har det blitt i heimen vår, og vi håper vi får mange gode dager sammen.
Dette trenger dere (2 personer):
1 hel rå kylling
4 sjalottløk
4 fedd hvitløk
1 ss honning
1 ss dijonne sennep
1 neve frisk timian
olje
2 søtpoteter
1 paprika
1 vårløk
sukkererter
salt og pepper
Slik gjør dere:
Romtemperer kyllingen og vask den inni.
Lag en marinade av honning, sennep og hakket timian, ha dette over kyllingen og la det trekke inn, minst i en halvtime før steking.
Del opp sjalottløk og hvitløk og fyll kyllingen med dette.
Krydre kyllingen med litt salt og pepper.
Stek på 200 grader i ca. 1-1 1/2 time (kommer an på størrelsen 1 kilo=1 time).
Del søtpoteter i skiver og legg i ildfast form, hell over olivenolje og ha over havsaltflak.
Stek sammen med kyllingen de siste 30 minuttene av steketiden.
Server med noen sukkererter og litt stekt paprika/vårløk og nyt en smakfull, mør og saftig kylling med et hint av sødme.
Nybakte samboere
Foto: Svein Raste
13/05/2017
Gluten-og laktosefri pizza
Elisabeth pizza hovedrett 0 Comments
Pizza er fantastisk godt, og helgekos som alle liker. Men fordi jeg har gluten-og laktoseintoleranse, er det litt begrenset ift. deig og ost. Men heldigvis finnes det stadig bedre og bedre produkter på markedet, som er gode erstatninger, som gjør det mulig å lage god pizza for det. Her kommer en enkel og herlig oppskrift.
Vi bruker ferdig melblanding fra det glutenfrie verkstedet. Disse produktene fungerer fint, og denne gir en god og sprø bunn, ikke så tykk. Så fikk jeg tips av en annen matblogger jeg kjenner – Kristine Granli – som har en blogg med bare allergimat (som er veldig bra), om å prøve veganost basert på kokosolje – Violife – kjøpes i helsekost. Denne osten var utrolig god, og den smeltet fint på pizzaen (har prøvd tofu før, og det funker ikke like bra). Så denne osten kan jeg virkelig anbefale, for dere som ikke tåler melkeprodukter. Er du bare laktoseintolerant, kan du bruke vanlig norvegia – den er faktisk laktosefri.
Dette trenger dere:
1 pose pizzadeigblanding fra det glutenfrie verkstedet
olje og vann
1/2 pakke revet veganost som på bildet
300 g karbonadedeig stekt
1/2 glass oliven
peppes kjøttboller (er uten allergener)
1 smakspaprika
2 vårløk
1/2 boks mais
pizzasaus
soltørkede tomater
oregano
Slik gjør dere:
Lag pizzadeigen som anvist på pakken. Den trenger ikke engang å heve seg.
Ha på pizzasaus. Stek kjøttet og ha over, hakk paprika og vårløk og ha over, samt kjøttboller, oliven, mais og oregano. Riv osten og ha over til slutt.
Stek på 225 grader i ca. 20 minutter. Pynt med frisk basilikum.
Enjoy with a good redwine!
Foto: Svein Raste
13/05/2017
Kjærestemat på tur til København
Elisabeth dansk, turmat Bakst, Dessert, forrett, hovedrett, Ut på tur 0 Comments
Da min far fylte 70 år, ble vi invitert med på feiring i selveste København. Det ble en fantastisk helg med mye god mat og drikke. Så da passer det jo godt å dele våre anbefalinger her på bloggen. Skal dere til København, bo sentralt, så er det lett å gå til de fleste steder. I bakgatene bak Strøget, ligger det mange koselige torg, med restauranter, uteservering osv. Vi startet helgen med lunsj på café Sorgenfri, en god, gammeldags dansk restaurant med fantastiske smørbrød og danske retter. Dette stedet ligger i en gate ikke langt fra hovedtorget i Strøget, og er en liten, hjemekoselig restaurant i en kjeller, hvor bordene står tett, hvor smørbrødene er høye, hvor akevitt-flasken blir satt på bordet, og latteren sitter løst. Her er det alltid tid for en lille «snaps» omgitt av rødrutede duker, blide servitører og gode samtaler.
Videre spiste vi middag på kvelden på en hyggelig Italiensk restaurant – Vesuvio of Copenhagen, rett ved Rådhusplassen. Her serverte de sprø, Italiensk pizza, nydelig pasta, og andre retter. Faktisk hadde restauranten også glutenfri pasta, noe som passet meg perfekt. Og da kjæreste-kokken fikk en Tiramisu til dessert, sammen med en baylis – da var kvelden reddet for ham.
Frokosten tok vi på en kaffebar i nærheten av hotellet. Vi bodde på hotell Square, rett ved Rådhusplassen, og da var det bare å gå ut på gaten og inn på en kafé. I København vrimler det av Espresso house og andre kaffebarer, og de serverer stort sett økologisk mat, og mat for allergikere. Samt deilig kaffe, te, croissanter og annet lekkert bakverk. Gatelangs i København kan man oppleve alt fra kultur, gamle bygninger, moderne kafeer og handlegater med alt for en hver smak. Litt mosjon må til imellom måltidene – og det får man ved å gå på oppdagelse i byen.
Lørdag formiddag tilbragte jeg og kjæreste-kokken i vakre omgivelser i Tivoil. Det var vår i København, og Tivoil blomstret i all sin prakt. Gartnerne der må være i verdensklasse, for et syn. Tivoil er koselig å besøke, selv for oss som ikke liker G-krefter, men bare vil rusle og kikke, ta en øl, en kaffe, høre på musikk fra scene-opptredener og nyte hverandre.
Men så var det tid for lunsj igjen, og vi skulle møte de andre i familien på Gråbrødretorv, som også ligger i en bakgate til Strøget. Her finner man restauranter og uteservering, men vi havnet på den absolutt danske Peder Oxe. Her var stemningen upåklagelig, servitørene var profesjonelle og kledd i koselige forklær. Maten var helt nydelig, og kjæreste-kokken tok en tur ut på kjøkkenet for å snakke med en «kollega». Vi nøt en god lunsj, med påfølgende vin ute i solen på torvet etterpå.
Etter maten og vinen i sola, gikk vi på sightseeing og var oppe i det runde tårn og så på utsikten, og en tur i kongens park, hvor ungdommen i København var i gang med lørdagens fest. Så var det bare å hvile kroppen litt på hotellet, før vi skulle videre til neste måltid. Denne gangen tok vi turen til Mon Amour, som også lå i en koselig sidegate til Strøget. Det vrimler visst av små restauranter i Køben. Denne var franskinspirert, og minnet litt om café Picasso hjemme i Drammen. Her spiste vi nydelig fransk bondekost, servert på en enkel og rustikk måte, men smakfullt endog. Stemningen var god, og vi koste oss.
På søndag var alle ganske sliten, så det ble en rolig dag på tivoli, for oss «voksne» i hver fall. Ungdommen – de under 40 – kjørte karuseller og fikk oppleve G-krefter, mens vi andre koste oss på kafé og ruslet rundt og var tilskuere. Vi avsluttet dagen med sen lunsj på Grotten restaurant på tivoli, en også typisk dansk restaurant med høye smørdbrød, sild, gravet laks, winersnitzel og hakkebøf. Nydelig mat og god service, og en kelner som husket alt vi bestilte (10 personer) uten å notere.
En helg i København kan absolutt anbefales for matglade. Vi koste oss veldig og kommer gjerne tilbake.
Foto: Svein Raste
28/04/2017
Provance hønsesuppe
Elisabeth gryterett, høne, suppe hovedrett 0 Comments
Vinteren slipper ikke helt taket her på Østlandet, og denne uka har vi hatt kaldt og ufyselig vær med snø og regn. Ei god suppe som varmer og gir næring til kropp og sjel, er en god ting å lage. Lag den nå som det er helg, det er ikke vanskelig, men tar litt tid med kokingen av høna. Kraften man får fra høna, er næringsrik og smaker nydelig. Denne varianten er med tomater og basilikum, så den får en fransk vri – vi liker det franske; lidenskapen og kjærligheten til mat, god vin og ikke minst hverandre. God helg – nyt varmen fra suppa og hverandre, mens dere venter på våren.
Dette trenger dere (4 personer):
- 1 stk kokt høne
- 11⁄2 l hønsekraft (kraft fra kokt høne)
- 1 boks hermetiske tomater
- skallet fra 1⁄2 stk appelsin
- 3 gulrøtter
- 1 persillerot/sellerirot
- 1⁄2 purre
- 1 løk
- 1⁄2 fennikel
- 2 båter hvitløk
- 1⁄2 ts gurkemeie
- 2 ss frisk basilikum
- salt og pepper
- langkornet ris
- baguetter
Slik gjør dere:
- Kok høna i en stor kjele med vann (litt salt i vannet og laurbærblad) som dekker over i cirka 2 timer. La den syde forsiktig ved kokepunktet. Husk å skumme av kraften i starten, så den blir klar og fin.
- Rens hønsekjøtt for skinn og ben. Skjær det opp i 2-4 cm store biter.
- Kok opp hønsekraft, hermetiske tomater og finrevet appelsinskall.
- Skjær grønnsakene i små terninger og press hvitløk. Fres alle grønnsakene i litt olje til de blir blanke og ha dem i suppen.
- Tilsett gurkemeie og basilikum og smak til med salt og pepper. Tilsett hønsekjøttet og la det bli varmt.
- Kok ris og ha ved siden av sammen med ferske baguetter.
Vel bekomme!
Foto: Svein Raste
23/06/2017
Marinerte grillspyd med orientalsk vri
Elisabeth grillmat, kylling hovedrett 0 Comments
Grillsesongen er definitivt her, og vi liker absolutt og lage mat utendørs, og ikke minst å sitte ute og spise. Det gir en følelse av ferie og sommer – ikke sant? Vi elsker sommeren, å være utendørs gir energi og påfyll og sola er viktig, for helsen og trivselen vår. Maten er en del av det, og den skal vi alltid ta vare på. Grillspyd er en favoritt her i familien, og kan lages på mange måter. Den beste marinaden lager dere selv, litt på slump blir ofte helt supert. Kylling trenger litt marinade, for å bli saftig og mør. Nyt smakene fra honning, koriander, soya, hvitløk, chili, ingefær ja, alle de herlig krydderiene vi omgir oss med – som spicer opp hverdagen og livet. Bra for kjærlighetslivet, og bra for helsa er det også.
Dette trenger dere (4 pers):
4-6 kyllingfileter
1-2 rødløk
grillspyd
Marinade:
3 ss soyasaus
3 ss honning
1 ss olje
2 hvitløksfedd, presset
1/2 chili
1/2 lime
frisk ingefær
frisk Koriander
Slik gjør dere:
Lag marinaden i en arbeidsbolle. Bland alt sammen, la honningen smelte i vannbad hvis den er hard, press hvitløk og riv ingefær på råkostjern, så alt blandes godt, hakk koriander og bland inn i marinaden.
Skjær kyllingen i fine biter (litt firkantet). Ha kyllingbitene over i marinaden og bland inn. La det trekke inn i ca. 30 minutter.
Tre biten på grillspyd. Bruk gjerne litt rødløk imellom kyllingbitene (skjæres i båter). Forvarm grillen, enten du bruker kull, gass eller elektrisk, og stek spydene på god varme, til de er skikkelig gjennomstekt. Det tar litt tid, for når bitene sitter tett på spydet, må du sørge for at du blir gjennomstekt. Kylling skal være gjennomstekt.
Server med ris, salat, nan-brød eller annet ønskelig tilbehør og nyt sommer og grillsesong.
Foto: Svein Raste