Fullwidth – 2 Column
03/04/2015
En liten appetittvekker
Elisabeth asparges, forrett, spekemat forrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Småsulten? Små, lune retter blir aldri feil…Asparges er et afrodisiakum på grunn av fasongen, la fantasien løpe løpsk… Svein har tatt et ytterst sensuelt bilde av noen ganske enkle grønnsaker og litt Stranda skinke…
Smak på de sprø, crispy stenglene og bli forført!!!
Aspargesen skrelles fra toppen og ned, kokes i lettsaltet vann i kun 3 minutter! Så avkjøles de raskt i kaldt vann.
La de renne av seg på et rent glasshåndkle. Anrett på tallerkenen ved å pakke de inn i spekeskinke, noen cherrytomater i kjærlighetens røde farge, livner opp og vekker sansene.
Hell over litt smeltet smør og volia! En smakfull og sexy rett, som kan nytes sammen med et kaldt glass hvit Savingon blanc…eller rosevin.
Påskehilsen fra kjæresteparet <3
03/04/2015
Påskekake som kjæresten digger
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Foto: Svein Raste
Svein er en kake-Mons, og jeg har skjønt at veien til mannens hjerte går via magen, i hvert fall hvis jeg baker denne kaken til han…Da smiler han fra øre til øre og kommer med godlyder. Kaken er en typisk påskekake, da den inneholder mye egg, og eggekremen på toppen med sin påskegule farge, gjør at den er perfekt nå i påskehøytiden. Kaken er kaloririk og kan serveres både til kaffen og som dessert. Den smaker nydelig sammen med rørte skogsbær, som vist på bildet. Litt søtt stimulerer kjærlighetslivet, og det å glede kjæresten med noe han eller hun liker, er en fin gest. Det å være kjærester handler om å være sammen, men og om å gjøre noe for den andre, å bli satt pris på. Så hvorfor ikke bake, eller lage en god rett til din kjære nå i påsken, nå som du kanskje har litt bedre tid? Server kjæresten et kakestykke på sengekanten, sammen med te eller kaffe, og se hvilken glede du kan skape for andre, bare ved å lage noe ekstra godt.
Oppskrift:
Suksesskake/påskekake:
200 g hasselnøtter males
200 g melis
1 ts bakepulver
5 eggehviter
Pisk melis, eggehviter og bakepulver stivt. Skjær blandingen inn i de malte nøttene. Stek kaken i rund form (smurt) på 175 grader i 35-40 min.
Fyll:
5 eggeplommer
125 g sukker
1 dl fløte/soyafløte
Gis et oppkok, så blandingen tykner, rør deretter inn 150 g margarin (evt. melange blå uten melk). Avkjøl fyllet og kaken og ha på fyllet til slutt. Settes kaldt. Pynt med hakket/revet mørk sjokolade.
Nyt kaken og påskeferie!!!
01/04/2015
Påskelunsj
Elisabeth påskemat forrett, Oppskrifter 0 Comments
Sola skinner og livet er greit, så hvorfor ikke spise en lett lunsj utendørs? Kjæresten min Svein, elsker å spise og tilberede maten ute. Han er selv en ivrig turgåer i skog og mark, og går ikke av veien for å ta med primus, tenne bål og lage turmaten ute. Men i påsken liker vi oss ved hytta også. Det er deilig i solveggen, og isteden for å gå inn, lager Svein gjerne maten på terrassen. Her har han tatt med fjøla ut og tilbereder lunsj. Spekeskinke og melon er en god kombinasjon. Det salte og det søte, går fint sammen, og den saftige melonen gir meg vann i munnen. Et lite glass rosevin som tilbehør, blir aldri feil. Så nyt maten, sola og hverandre nå når påsken er her, våren er i anmarsj, og magen trenger mat, uten at man trenger å avbryte solingen. Maten smaker i tillegg bedre og mer ute, for det er akkurat som om sansene våkner til live, når vi myser mot sola, og et lite vinddrag stryker over kinnet.
Til lunsjen trenger du:
1 melon (honning eller galiamelon) – skjæres i båter
Spekeskinke, vestfalaskinke, serranoskinke, evt. annen spekemat. Fenalår er også nydelig.
Evt. flatbrød, lefse, eller brød.
Nyt sola, maten og hverandre!!!
GOD PÅSKE !!!
Foto: Svein Raste
31/03/2015
Sjømat er kjærlighetsmat nummer 1 !
Elisabeth skalldyr hovedrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Om vinteren er skalldyr på sitt beste, når det er kaldt i vannet, men naturligvis elsker vi sjømat også om sommeren, og når vi er på reise. I
kveld står det ferske reker, sjøkreps og krabbeklør på menyen. Fulgt av en lett salat bestående av avokado, mango og isbergsalat. Vi lager en enkel vinaigrette til salaten.
Vinen Svein anbefaler til måltidet i kveld er en Petit Chablis. Den er tørr, men crispy og anbefales til fisk og skalldyr. Vi har en forkjærlighet for Chablis-viner, som nærmest har blitt en signaturvin for oss som par.
Til to personer trenger dere:
4 Sjøkreps
Krabbeklør
1/2 kg ferske reker
Salat:
2 Avokado
1 Mango
1/2 Isbergsalat
Vinaigrette:
1dl extra virgin olivenolje
Saften av 1/2 sitron
Salt og pepper
Nyt maten og hverandre!!!
Elisabeth og Svein
27/03/2015
Blåskjellgryte med chilli og hvitløk varmer hjerter!
Elisabeth chili, hvitløk, skalldyr hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Nå er det snart helg, og vi skal selvfølgelig fore dere med forslag til kjærestemat. Som vi skrev sist, er sjømat en favoritt, og blåskjellgryte med chili og hvitløk er en rett vi stadig lager sammen. Enten vi er alene, eller sammen med venner. Før vi ble et par, serverte Svein dampede blåskjell på en fest med felles venner. Vi traff hverandre gjennom kjente, men det tok noen år før vi ble sammen. Noen som kjenner seg igjen???
Blåskjell er enkelt å tilberede, bare man gjør det riktig. Blåskjellene skal være lukket, eller lukke seg når man slår på skallet eller legger dem i kaldt vann, kast de som ikke lukker seg. Vask skjellene og skrubb bort evt. tråder og urenheter. Blåskjell fås i butikken hele året, men som annen sjømat er de best om vinteren. En del av blåskjellene man kjøper i dag er dyrket i oppdrettsanlegg, eller man kan sanke dem selv.
Da Svein bodde på Jæren og jobbet som kokk der, elsket han å gå langs fjæra å rake blåskjell. Skjellene ble selvsagt tilberedt i gryte over bålet, med bølgesus i bakgrunnen, lukten av saltvann i neseborene og sand mellom tærne. Så hvorfor ikke invitere din kjære med på tur, nå som det går mot vår og sommer (selv om vinteren ga oss et krampaktig pek i går)! Hvordan lage mat utendørs, kommer vi tilbake til.
Oppskriften vi bruker, er samme framgangsmåte som Svein brukte på Jæren. Vi foretrekker blåskjell naturell, men man kan jevne suppa med kremfløte eller soyafløte (jeg har melkeallergi og spiser ikke gluten, så oppskriftene våre vil alltid ha et allergivennlig alternativ). Husk at kjærestemat bør være lett mat, for mye fet og tungt fordøyelig mat demper energien.
I blåskjellgryta bruker vi chili. Chili er et krydder som setter i gang forbrenningen og gjør deg varm. Som kjærlighetsmat er den uvurderlig. Frukten har en stimulerende effekt, den inneholder capsaicin, et stoff som er smertestillende, og chili øker blodsirkulasjonen. Men husk for all del å fjerne frøene, og vask hendene godt etter at du har hakket den, ellers kan din kjære få en brennende følelse på uønskede steder…
Oppskrift:
1 nett med blåskjell (1/2-1 kilo per pers.)
2 sjalottløk
1 chili
2 hviløksfedd
Server blåskjellene rykende varme, med brød og smør til. Sett kjelen på bordet mellom dere. Se hverandre inn i øynene og nyt smaken og konsistensen av de små lekkerbiskenene fra havet. Godt saltede pommes fristes, er også digg tilbehør til blåskjell.
04/04/2015
Lammeribbe marinert i hvitløk og rosmarin til påskeaften – lun kos for kjærestepar!
Elisabeth lammekjøtt, vin hovedrett, Kortreist mat, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Lam hører påsken til selv om det og er god høstmat. Vi har begge en forkjærlighet for lam. Kjøttet har en mild, men karakteristisk smak. Det er kolesterolfattig, og norsk lammekjøtt sies å være i verdensklasse. Første gang jeg inviterte Svein på middag, serverte jeg lammegryte med sydlandsk vri, den oppskriften kommer på bloggen senere – måltidet ble en suksess, på alle måter…
Svein har alltid elsket lammekjøtt, og da han drev Oscar mat&vinhus i Drammen på 90-tallet, stod lam på menyen. Det morsomme er at jeg kan huske at da jeg besøkte restauranten bestilte jeg ofte husets lammefilet med fløtegratinerte poteter. Lite ante jeg at mannen jeg 20 år senere i livet skulle treffe og ha som kjæreste, stod bak denne retten som falt så i smak. En av livets små kuriositeter dette.
Lammeribbe er sidestykke, ribbena av lammet, med fileten innerst. Den brunes hel, for så å ta veien inn i stekovnen i ca. 20 minutter (bruk steketermometer som skal vise 60 grader kjernetemperatur, da er kjøttet rosa). Deretter deles kjøttet mellom ribbene i fine serveringsklare stykker, som ser lekkert ut på tallerkenen. Som tilbehør anbefaler vi enten råstekte båtpoteter, fløtegratinerte (da kan soyafløte brukes som erstatning), men i dag koker vi små amadinepoteter, som vi når de er kokte heller litt olivenolje over og strør havsalt på. I tillegg kommer selvsagt gode grønnsaker: vi sauterer squash, sukkererter, tomater og små sjalottløk i panna, før de settes i stekeovnen sammen med kjøttet. Fra Jacobs hos Meny, har vi lammesaus som tilbehør, denne er helt gluten-og melkefri, og er laget på kraft og råvarer. For å balansere med litt sødme er kreklinggele, eller ripsgele nydelig ved siden av. En god rødvin er det perfekte følge til lam, og påskeaften velger vi Cotes du Rhone ( Louis Bernard 2013), som passer godt til både lam og for eksempel andebryst. Dette er en vin, som har blitt en av våre favoritter.
Foto: Svein Raste
Og imens Svein rusler rundt i hytta og tenner lys, dekker bordet og fyrer i peisen, sitter jeg ved pcen og lager blogginnlegg til dere med et glass rødvin ved min side og venter på at maten skal bli klar.
Det dufter hvitløk og urter på kjøkkenet, jeg må ut å smake på sausen som koker inn, og rødvinen gjør meg varm i kinnene…
God Påskeaften!!!