Foto: Svein Raste

Lam hører påsken til selv om det og er god høstmat. Vi har begge en forkjærlighet for lam. Kjøttet har en mild, men karakteristisk smak. Det er kolesterolfattig, og norsk lammekjøtt sies å være i verdensklasse. Første gang jeg inviterte Svein på middag, serverte jeg lammegryte med sydlandsk vri, den oppskriften kommer på bloggen senere – måltidet ble en suksess, på alle måter…

Svein har alltid elsket lammekjøtt, og da han drev Oscar mat&vinhus i Drammen på 90-tallet, stod lam på menyen. Det morsomme er at jeg kan huske at da jeg besøkte restauranten bestilte jeg ofte husets lammefilet med fløtegratinerte poteter. Lite ante jeg at mannen jeg 20 år senere i livet skulle treffe og ha som kjæreste, stod bak denne retten som falt så i smak. En av livets små kuriositeter dette.

Lammeribbe er sidestykke, ribbena av lammet, med fileten innerst. Den brunes hel, for så å ta veien inn i stekovnen i ca. 20 minutter (bruk steketermometer som skal vise 60 grader kjernetemperatur, da er kjøttet rosa). Deretter deles kjøttet mellom ribbene i fine serveringsklare stykker, som ser lekkert ut på tallerkenen. Som tilbehør anbefaler vi enten råstekte båtpoteter, fløtegratinerte (da kan soyafløte brukes som erstatning), men i dag koker vi små amadinepoteter, som vi når de er kokte heller litt olivenolje over og strør havsalt på. I tillegg kommer selvsagt gode grønnsaker: vi sauterer squash, sukkererter, tomater og små sjalottløk i panna, før de settes i stekeovnen sammen med kjøttet. Fra Jacobs hos Meny, har vi lammesaus som tilbehør, denne er helt gluten-og melkefri, og er laget på kraft og råvarer. For å balansere med litt sødme er kreklinggele, eller ripsgele nydelig ved siden av. En god rødvin er det perfekte følge til lam, og påskeaften velger vi Cotes du Rhone ( Louis Bernard 2013), som passer godt til både lam og for eksempel andebryst. Dette er en vin, som har blitt en av våre favoritter.

Foto: Svein Raste

Og imens Svein rusler rundt i hytta og tenner lys, dekker bordet og fyrer i peisen, sitter jeg ved pcen og lager blogginnlegg til dere med et glass rødvin ved min side og venter på at maten skal bli klar.

Det dufter hvitløk og urter på kjøkkenet, jeg må ut å smake på sausen som koker inn, og rødvinen gjør meg varm i kinnene…

God Påskeaften!!!