Foto: Svein Raste

Nå er det snart helg, og vi skal selvfølgelig fore dere med forslag til kjærestemat. Som vi skrev sist, er sjømat en favoritt, og blåskjellgryte med chili og hvitløk er en rett vi stadig lager sammen. Enten vi er alene, eller sammen med venner. Før vi ble et par, serverte Svein dampede blåskjell på en fest med felles venner. Vi traff hverandre gjennom kjente, men det tok noen år før vi ble sammen. Noen som kjenner seg igjen???

Blåskjell er enkelt å tilberede, bare man gjør det riktig. Blåskjellene skal være lukket, eller lukke seg når man slår på skallet eller legger dem i kaldt vann, kast de som ikke lukker seg. Vask skjellene og skrubb bort evt. tråder og urenheter. Blåskjell fås i butikken hele året, men som annen sjømat er de best om vinteren. En del av blåskjellene man kjøper i dag er dyrket i oppdrettsanlegg, eller man kan sanke dem selv.

Da Svein bodde på Jæren og jobbet som kokk der, elsket han å gå langs fjæra å rake blåskjell. Skjellene ble selvsagt tilberedt i gryte over bålet, med bølgesus i bakgrunnen, lukten av saltvann i neseborene og sand mellom tærne. Så hvorfor ikke invitere din kjære med på tur, nå som det går mot vår og sommer (selv om vinteren ga oss et krampaktig pek i går)! Hvordan lage mat utendørs, kommer vi tilbake til.

Oppskriften vi bruker, er samme framgangsmåte som Svein brukte på Jæren. Vi foretrekker blåskjell naturell, men man kan jevne suppa med kremfløte eller soyafløte (jeg har melkeallergi og spiser ikke gluten, så oppskriftene våre vil alltid ha et allergivennlig alternativ). Husk at kjærestemat bør være lett mat, for mye fet og tungt fordøyelig mat demper energien.

I blåskjellgryta bruker vi chili. Chili er et krydder som setter i gang forbrenningen og gjør deg varm. Som kjærlighetsmat er den uvurderlig. Frukten har en stimulerende effekt, den inneholder capsaicin, et stoff som er smertestillende, og chili øker blodsirkulasjonen. Men husk for all del å fjerne frøene, og vask hendene godt etter at du har hakket den, ellers kan din kjære få en brennende følelse på uønskede steder…

Oppskrift:

1 nett med blåskjell (1/2-1 kilo per pers.)

2 sjalottløk

1 chili

2 hviløksfedd

Kruspersille
Tørr hvitvin
Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og persille. Bruk en stor kjele. Ha Blåskjellene oppi, sammen med ingrediensene, hell over hvitvin ( ca. 2 dl). Kok opp under lokk. Damp Blåskjellene til de åpner seg, ca. 5 min, rist kjelen innimellom. Obs! kok ikke for lenge, da bli de seige. Kast evt. skjell som ikke har åpnet seg.

Server blåskjellene rykende varme, med brød og smør til. Sett kjelen på bordet mellom dere. Se hverandre inn i øynene og nyt smaken og konsistensen av de små lekkerbiskenene fra havet. Godt saltede pommes fristes, er også digg tilbehør til blåskjell.

Foto: Svein Raste
Vel bekomme!!!