Fullwidth – 2 Column
22/10/2016
Blåskjell-gryte med fenikkel og currypasta
Elisabeth skalldyr Uncategorized 0 Comments
Som dere sikkert har skjønt elsker vi blåskjell! Og som kjærestekokken sa, nå er det sikkert mange som er lei fårikål og tunge kjøttretter. Det var vi, så vi sparte reinsdyret til en annen gang og kjøpte store, fine blåskjell fra Trønderlag. Skjellene er best nå utover vinteren, når vannet blir kaldere, så framover er det bare å meske seg med havets skatter. Blåskjell kan tilberedes på mange måter, og man kan få fram ulike smaker. Fenikkel er nydelig til all slags sjømat, og selv om den klassiske varianten av blåskjell sier persille og hvitvin, så er det ingenting i veien for å spice opp blåskjella litt. Red curry pasta, kan brukes til så mangt, inkludert blåskjell. Og når man koker grønnsaker, hvitløk, chili, sjalottløk i litt noilly prat (tørr vermut) og hvitvin, da får man virkelig fram smakene. Hvis man ønsker, så er det bare å jevne med litt fløte, for å få kraften litt mildere når skjellene er ferdig dampet. Deilig blir det i hvert fall – prøv selv og kjenn!
Dette trenger dere (2 personer):
1 nett blåskjell
1 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 liten chili
1 fenikkel
1 paprika
1 vårløk
2 ts red curry pasta
1 ts gurkemeie
1 ts karri
2 ss olje
1 dl noilly prat
1 dl hvitvin (tørr)
1 dl matfløte/soyamatfløte
Slik gjør dere:
Finhakk hvitløk, sjalottløk, chili
Hakk paprika, fenikkel og vårløk i små biter
Surr dette i en middels stor kjele i olje, til det blir mykt
tilsett curry pasta, karri og gurkemeie og la krydderne surre med noen minutter
ha over noilly prat og hvitvin og la det koke inn litt
hell over ferdig vaskede blåskjell, og vend inn i grønnsak-og krydderblandingen, og damp disse i ca. 5 min til skjellene har åpnet seg
server rykende varme med brød til.
Vel bekomme!
Husk å ha det gøy på kjøkkenet
God helg fra oss
14/10/2016
Lammecarre med ratatouille og fløtepoteter
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Lammecarré er vel «kronen på verket» av varianter av lammekjøtt? I hvert fall ser disse lekre kjøttstykkene ut som toppen av en matrett. Kjærestekokken elsker lam – og han elsker å tilberede lammekjøtt… Han er en tradisjonell kokk, og har et bein i «Brimi» leieren uten tvil. Jeg klager ikke altså, jeg er vel heller blitt ganske bortskjemt når det gjelder hva han disker opp med. Innbydende blir det – og det smaker himmelsk… Ikke rart jeg ikke klarer å gi slipp på denne mannen. Ikke bare er han flink til å lage mat – han er også en dyktig kjæreste…
Sammen med ratatouille og fløtepoteter, ble dette en kjærestekos-rett i særklasse. Høstmat er det også – vel bekomme!
Dette trenger dere:
1 løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 aubergine
1 squash
4 fedd hvitløk
2 tomater
1 boks hermetiske tomater
2 ts tørket timian
2 lammecarre
olje
3 fedd hvitløk
timian
salt og pepper
6 poteter
1 matfløte/soyamatfløte
Slik gjør dere:
- Ta fram kjøttet noen timer før tilbereding
- Mariner kjøttet med olje, finhakket hvitløk, timian og salt og pepper
- Grovhakk grønnsaker i fine terninger/strimler
- Ha olje i en gryte og stek hvitløk og løk noen minutter i olje.
- Wok grønnsaker i gryta med hvitløk og løk noen minutter.
- Brun kjøttet i stekepanna i olje/margarin.
- Stikk et steketermometer i den kjøttfulle delen av carréen, og legg den i en ildfast form og stek i ovnen på 175 grader i cirka 15-20 minutter – kjernetemperatur 60 grader.
- La kjøttet hvile i min. 10 minutter før det skjæres i fine stykker imellom ribbene.
- Dander fint på et fat med ratatouille under – se bilde.
- Lag fløtepoteter etter oppskrift på bloggen.
Vel bekomme!!!
Tid: 1 time (uten marinering)
Vanskelighetsgrad: middels
Foto: Svein Raste
08/10/2016
Eplekake med rosiner og mandler
Elisabeth bakst, epler Bakst 0 Comments
Eplekake hører høsten til. Og eplekake finnes i utallige varianter. Denne smakte godt med mandler og rosiner. Og med litt ekte bourbon vaniljepulver og kanel, får man en nydelig, rund og fin smak, kombinert med smak av lett syrlige epler. Kjærestekokken han var fornøyd, etter flere timers jobb med å skru sammen et skap fra IKEA – da var det hyggelig å overraske han med kake – for som han sier – litt sukker får han opp å gå igjen, når han er sliten…
sugar in the morning,,, sugar in the evening…
Dette trenger dere:
2 egg
1 1/2 dl sukker
4 skrelte epler i terninger
1/2 dl hakkede mandler
1-2 dl rosiner
100 g smeltet margarin (blå melange uten v/allergi)
1 1/2 dl lettmelk/rismelk
4 dl hvetemel/glutenfritt mel til søt bakst
1 1/2 ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker eller vaniljepulver (bourbon vanilje)
Slik gjør dere:
- Pisk egge og sukker til eggedosis sammen med vanilje
- Tilsett eplebiter, nøtter, rosiner, margarin og melk
- Sikt inn mel, bakepulver og kanel og rør det tørre forsiktig inn med en slikkepott
- Stek kaken i en smurt rund form på 175 grader midt i ovnen i ca. 1 time
- Server lunken med is eller krem til
Foto: Svein Raste
24/09/2016
Tyttebær med eple, kanel og vanilje
Elisabeth blåbær, tilbehør Tilbehør, Ut på tur 0 Comments
Vi var på tyttebærtur for noen uker siden. Og siden tyttebæra har utrolig lang holdbarhet, stod de renset i tette bokser nest 2 uker i kjøleskapet før vi kokte syltetøy. I oppskriften eksperimenterte vi med kanel, vanilje og epler, for å gjøre smaken rundere. Mmmm, det smakte himmelsk.
Foto: Svein Raste
Dette trenger du:
1 kg renset tyttebær
1 kanelstang
300 g sukker
1 ts vaniljepulver (økologisk)
1 eple uten skall i biter
Slik gjør du:
Kok bæra med kanel, halvparten av sukkeret, eple og vanilje i cirka 5 minutter så det fosskoker. Rør så i resten av sukkeret og avkjøl. Ha over på rene, tette glass og sett kaldt.
Smaker herlig til all slags kjøtt og vilt.
Vel bekomme!!!
Foto: Svein Raste
Nyt høsten fine farger, klare luft og husk å gå ut i naturen sammen og høst av dens skatter…
24/09/2016
Høstsuppe kokt på svineknoke
Elisabeth suppe, svinekjøtt hovedrett 0 Comments
Høsten er tid for god, varm, kokt mat. Mat som er basert på skikkelig kraft, som gir næring og masse energi, nå som sola sakte svinner hen, dagene blir kortere og temperaturen synker. Kraft kan du koke av all slags kjøtt med bein. Kjøttet må koke i ca. 2 timer, husk å skumme kraften i starten av kokingen, så du får en fin, klar kraft uten avfallsstoffer. Kraft inneholder mye næring, mineraler, vitaminer osv. Det gjør godt for kroppen når høstmørket setter inn. Vi er svært glade i kokt mat av all slags kjøtt, det varmer og er lett fordøyelig i tillegg. Også bevares alle de gode smakene fra kjøtt og grønnsaker, når dette får koke sammen i kraften. Og kokt kraft av kjøtt og bein, smaker mye bedre enn ferdig buljong, det er ikke til å komme fra. Så når vi har god tid i helgene, så lar vi kjelen med kjøtt stå å koke, mens vi koser oss sammen på kjøkkenet. Kvalitetstid på kjøkkenet skaper rom for nærhet, samtaler, kyss, mens kjøttet koker og vi blir varme innvendig.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
- 2 store svineknoker
- laurbærblad
- 8 hel sort pepper
- tørket timian 4 ts
- 4 gulrøtter
- 1 pastinakk
- 3 sellerirot
- 4 sjalottløk
- 8 poteter
- frisk persille
- flatbrød
Slik gjør dere (4 personer):
- Ha 2 svineknoker i en stor kjele med vann, slik at vannet dekker kjøttet.
- Bruk 3-4 laurbærblader, 8 hele pepper, og tørket timian i
- La kjøttet koke til det slipper beinet, 2-3 timer
- Husk å skumme av kraften, så den blir ren og klar
- ta så opp kjøttet og la det avkjøles litt, før du fjerner fettet på utsiden og deler det opp i fine biter
- Skrell og del grønnsaker i terninger/biter og kok dem møre i kraften ca. 30 minutter, ha i kjøttet etter hvert og la alt bli varmt
- Server med flatbrød til
Vel bekomme!!!
Tid: 2-3 timer
Vanskelighetsgrad: middels
Foto: Svein Raste
16/09/2016
Kokt, salt lammekjøtt i saus med gulrøtter, purre og saltbakte morenepoteter
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Høsten er tid for lam, og det er virkelig en råvare vi setter pris på. Det finnes utrolig mange gode variasjoner – her er en av dem. Saltet lammekjøtt får en røkt, god smak og kjøttet blir mer rosa i fargen. Kjøttet kokes, og smaker godt med en jevnet purre-og gulrotsaus til. Vi saltbakte noen morenepoteter til, fine runde, små poteter som har vokst i morenejord i Vestfold – herlige og møre ble de, og kjøttet – det falt av beinet – mørt som bare det. Nydelig mat nå som høstsola skinner, morgentåka melder sin ankomst, bladene blir gule og lyset svinner fortere om kvelden.
Dette trenger dere:
ca. 1 kilo saltet lammekjøtt av bog
2 gulrøtter
1/2 purre
morenepoteter
salt og pepper
matfløte/soyamatfløte
maisenna mel
Rotmos:
4 poteter
1 persillerot
2 oransje beter
3 ss margarin
1 dl matfløte/soyamatfløte
salt og pepper
Slik gjør dere:
- kok lammekjøtt i cirka 2 timer – til stykkene løsner fra beinet – husk å skumme av avfallsstoffer, så kraften blir ren
- del gulrøtter i staver og hakk purren og kok dette sammen med kjøttet den siste halvtimen
- ta ut kjøttet og jevn kraften med cirka 3 ss maisenna rørt ut i litt vann
- jevn så med cirka 1 dl følte, og krydre med litt hvit pepper
- ha kjøttet tilbake i kjelen og la det stå å trekke
- ha poteter med skall i en ildfast form – ha olje over og flak av havsalt
- stek i ovnen på 225 grader i cirka 30 minutter
- kok poteter, persille, beter til det er mørt.
- ha i margarin og mos grønnsakene med en rotstapper
- smak til med salt og pepper og jevn med litt følte
- server og nyt et godt høstmåltid sammen
Husk å ta turen ut i det fine høstværet sammen…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2-3 timer
08/09/2016
Soyamarinert svinefilet med wokede grønnsaker og scampi
Elisabeth asiatisk, svinekjøtt hovedrett 0 Comments
Svinefilet er deilig helgekos. Man kan bruke både ytre-og indrefilet. Disse kan brukes som de er, eller marineres før steking. Denne gangen har vi valgt en litt asiatisk vri, med soyasaus, sweet-chili saus, lime og ingefær. Litt honning gir en rundere smak, og avsleper det salte, krydrede litt. Med wokede grønnsaker til og enten ris eller nudler, er dette en fullkommen rett – lett og spicy – akkurat sånn vi liker det. Prøv det selv og bruk gjerne fantasien – både på kjøkkenet og i kjærlighetslivet.
Dette trenger dere (4 personer):
2 svinefilet
1/2 brokkoli
1 smakspaprika
2 gulrøtter
1/2 blomkål
1 rødløk
ris/eggnudler
scampi (frosne, tint)
Marinade:
2 ss soyasaus
3 ss sweet chilisaus
4 ts honning
1 ts revet fersk ingefær
4 fedd hvitløk
1/2 lime
1 chili
Slik gjør dere:
- Bland alt, press over lime, finhakk chili-og hvitløk og ha blandingen over svinefiletene – la de marinere i noen timer før steking.
- Stek filetene i stekepanna så de får en bruning på utsiden. Stek videre i ovnene på 150 grader i ca. 30 minutter – kjernetemperatur ca. 68 grader.
- Del grønnsaker i buketter, skjær paprika og gulrot i staver/strimler og rødløk i båter. Wok raskt i olje over sterk varme i panna.
- Kok ris eller nudler.
- La kjøttet hvile ca. 10 minutter før det skjæres i fine skiver.
- Stek scampi på høy varme i olje, dryss over litt chilipulver og ha over kjøttet.
- Server alt rykende varmt og nyt de asiatiske smakene og hverandre.
Vanskelighetgrad: lett
Tid: 3 timer
Foto: Svein Raste
På kjøkkenet sammen – alltid like blide
04/09/2016
Lapskaus med høyrygg
Elisabeth gryterett, oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Søndagsmiddagen kan vi godt bruke litt tid på å lage. Ofte har vi god tid, hviler ut hjemme og pusler med ting i huset. Så mens kjærestekokken vasker bilene, er jeg vikarierende sjefs-kokk (koldjomfrua stiger i gradene) og regjerer alene på kjøkkenet. Lapskaus med skikkelig kjøtt, tar litt lengre tid å lage, men det er det verdt. Smaken av kokt kjøtt i gryta gjør susen, så når dere har tid, ta jobben med å steke kjøtt og lag en skikkelig middag – det setter både store og små pris på. Også kan vi jo jukse litt med ferdige frosne grønnsaker i lapskausblanding, og bare kutte opp noen ekstra gulrøtter, litt purre og persillerot. «Me har juksa litt,» som Ingrid Espelid Hovig sier…
Dette trenger dere:
1,5 kg høyrygg av okse evt. litt bog og kraftbein
2 poser lapskausblanding frossen
2 persillerot
2 gulrøtter
1 purre
salt pepper
1-2 buljongterninger (okse og grønnsaks)
2 ts tørket timian
Slik gjør dere:
- rens og del kjøttet i passe biter
- stek kjøttet i olje/margarin
- kok evt. litt kraft av rester/slintrer av kjøtt, kok kraft av kraftbein og bog hvis du har kjøpt inn dette, ellers kan du bruke buljong
- ha grønnsaker i en stor gryte samt ca. 1 liter vann
- ha over kjøttet og la det småkoke en times tid
- server med flatbrød
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 2 timer
28/08/2016
Rødspette med sydlandsk tilbehør
Elisabeth fisk, italiensk, poteter hovedrett 0 Comments
Når kjærestekokken drar på Harry-tur, så går han i fiskebutikken i Strømstad og kjøper fersk Rødspette. Rødspette er en undervurdert fisk, som vi sjelden bruker i Norge. Selve fisken har fint, hvitt kjøtt og mild smak, så den trenger litt spicy tilbehør. Tomater, basilikum, hvitløk-og chilismør, gjorde susen sammen med helstekt flyndre. Lett og smakfull mat, men sydlandsk pasjon og preg. Italia – ja, dette kunne vi sikkert fått servert der, eller i Hellas kanskje? Jeg drømte meg bort og lot smaksløkene ta meg med på reise…
Dette trenger dere:
2 hele Rødspetter
3 store poteter
2 store klasetomater
frisk basilikum
salt og pepper
1 sitron
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1/2 chili
2 ss melange (blå uten v/allergi)
2 ss olivenolje
2-4 dråper tabasco
2-4 dråper soyaolje
Slik gjør dere:
- Finhakk hvitløk, sjalottløk og chili
- smelt smør og bland med olje i en kjele
- tilsett garnityr og smak til med tabasco og soya
- la det koke inn litt
Potet-og tomatform m/basilikum:
- Ha olje i en ildfast form
- Vask og skjær poteter i tynne skiver
- Vask og skjær tomater i fine skiver
- Legg dette lagvis i formen
- Krydre med havsalt/himalayasalt og pepper
- Strø over frisk basilikum og hell på litt mer olje
- stek på 225 grader i ca. 45 minutter
Ovnsstekt Rødspette:
- Rens og vask flyndrene, skjær av finner og finsnitt skinnet på oversiden i rutemønster
- krydre med salt og pepper og press over litt sitron
- stek på stekebrett dekket med folie og olje i ca. 15 minutter på 225 grader
Server fisken med sitron, tomat, potet-og tomatform, chili-og hvitløksmør – og nyt smaken av syden og middelhavets kjøkken. Får dere ikke tak i rødspette – bruk annen hvit fisk isteden.
kjøkkenmagi…
Retten passer godt med rosevin – Italienske Ioppa er et godt valg
28/10/2016
Spicy hønsesuppe når vinteren nærmer seg
Elisabeth høne, suppe Uncategorized 0 Comments
Høne skal være godt for så mangt. Og kraften man får når man koker en høne, er næringsrik og jeg har blitt fortalt at den skal hjelpe mot tungsinn. En slik suppe varmer godt, og den er enkel og billig å lage. Og med masse orientalske krydder, blir den smakfull og populær både blant voksne og barn. Spice up your life, sang Spice girls en gang i tiden, og det kan man så absolutt ha glede av nå som dagene blir kortere, kulda setter inn og energien daler litt. Da har maten vi spiser stor betydning for hvordan vi føler oss, hvordan kroppen har det (at vi får i oss viktig næring m.m.). Dette er mat man kan invitere venner på, det er perfekt å lage i helgen, når man har litt god tid. Og dette er mat som nærer ikke bare kroppen og sjelen – men også lidenskapen…
Dette trenger dere:
1 stor gullhøne (prior)
2 laurbærblader
3 fedd hvitløk
1 chili
1 rødløk
4 gulrøtter
1 purre
2 persillerot
2 rød paprika
1 pose frosne erter (grønne selskaps)
2 ts karri
1 ts gurkemeie
1/2 ts koriander
1/4 ts cayennepepper
2 ts timian
salt og pepper
Slik gjør dere:
Kok høna i en stor kjele med vann og ca. 2 ts salt samt laurbærblader
skum av så kraften blir klar og fin
ta ut høna og kok kraften inn, så den blir mer konsentrert – ca. 30 minutter
Finhakk hvitløk og chili
Hakk og del resten av grønnsakene i fine biter/staver
Fres alt i olje i ei gryte noen minutter med krydder
Ha alt over i kraften og kok videre
Rens høna og del kjøttet opp i strimler/biter
Ha kjøttet oppi gryta cirka 10 minutter før servering
Ha erter i også cirka 10 minutter før servering
Kok ris til og server ved siden av, eller med et hjembakt brød, rundstykker o.l.
Vel bekomme!!!
Under frost kan man ennå se fargene…
Foto: Svein Raste