Fullwidth
12/11/2016
Helt vilt med gode venner
Elisabeth vilt hovedrett 0 Comments
Ingenting er som å be gode venner på god mat. Vi synes begge det er ekstra koselig å invitere venner, og overraske med et herlig måltid. Og våre venner sier ikke nei takk til litt vilt på menyen. Denne gangen hadde kjærestekokken rype og reinsdyr i tankene. Han er jo halvt same, og for å komme i rett stemning, tok han på seg kofta si og stjernelua, og kokkelerte med stemningen i riktig leie. Og da gjestene var på vei til gards, da tok han kjeppen sin og gikk for å møte dem – ikke rart de fikk seg en god latter! Ikke hver dag man møter samer på Vegglifjell nei… Det er viktig å ha det gøy sammen, le og tøyse litt, det gjør hverdag og fest så mye mer spennende og innholdsrikt. Og jeg er så takknemlig, for å kjæresten min har humor og ikke er selvhøytidelig. Det ble en fin kveld med god mat, vin og hyggelig prat rundt bordet.
Dette trenger dere:
2 hel rype
1 reinsdyrfilet (indre/ytre) ca. 800 g
1 gulrot/1 sellerirot
8 sjalottløk
2 laurbærblader
Viltblanding
8 poteter
olivenolje
soyamatfløte/matfløte/geitost/rømme
salt, pepper, timian, einebær
rognebærgele/ripsgele
Slik gjør dere:
Kutt bena av rypene i leddet. Kle av rypa det ytterste skinnet. Skyll i kaldt vann og tørk med papir. Lever og hjerte kan brukes i kraft. Finn en skarp kniv og skjær ut brystfiletene. Legg de på en tallerken sammen med reinsdyrindrefilet. Dette krydres med hvit pepper, litt timian, knust einerbær. Rypelårene kan brunes lett og brukes ved siden av. Bruk en kjele og brun rypeskroget (i biter) i smør/melange. Ha også i hjerte og lever, gulrot i biter, litt sellerirot, sjalottløk, salt, knust einerbær og timian. Hel på vann og la det koke i 30 min. Sil kraften over i ny kjele og tilsett fløte(soyamatfløte kan brukes) og rognebærgele. La det koke til sausen tykner. Smak til med salt, pepper, geitost og litt rømme. Sausen kan også jevnes med litt maisenna. Stek rypebryst (ca. 3 minutter) og reinsdyrfilet i smør i varm panne så de får en fin skorpe. Krydre med salt. Ta reisdyrkjøttet over i en ildfast form, og sett det inn i ovnen på 225 grader i 8-10 min. Obs! kjøttet må ikke gjennomstekes – da blir det tørt. La kjøttet hvile ca. 10 min før du deler brystene på langs og danderer de på varme tallerkener med reinsdyr skåret i skiver. Kok viltgrønnsaker og lag råstekte poteter i skiver(se oppskrift på bloggen). Retten smaker godt med litt søtt og syrlig ved siden av, tyttebærsyltetøy (se bloggen for oppskrift) og ripsgele passer perfekt.
Velbekomme!!!
Hilsen vertskapet <3
Vintips:
05/11/2016
Foliebakt svinefilet med urter
Elisabeth svinekjøtt Uncategorized 0 Comments
Svinefilet er deilig helgekos. Kjøttet er smakfullt, mørt og rimelig, og kan varieres med mye forskjellig tilbehør. Og denne helgen var vi lei vilt og lam, så da ble det svin isteden. Dette er også mager mat, og med masse gode grønnsaker til, blir det sunt og godt! Urtene som ble brukt, skapte en herlig smak. Prøv selv og kjenn – enkelt å lage og overraskende godt. Og absolutt kjærestemat – lett mat, mat med spennende smaker – krydder i tilværelsen – krydder i kjærlighetslivet – det må til – spesielt når snøen laver ned og kulda setter inn.
Dette trenger dere (2 personer):
400 g svinefilet
1/2 brokkoli
2 bunter vårløk
1-2 gulrøtter
2 båter hvitløk
1 rød paprika
sitronsaft av 1/2 sitron
1 ss finhakket frisk oregano
1 ss finhakket frisk basilikum
3 ss olivenolje
salt og pepper
Slik gjør dere:
- Bruk tykk aluminiumsfolie, og riv den så du kan lage en avlang pakke.
- Skjær kjøttet i skiver og krydre med salt og pepper, og brun kjøttet raskt i stekepannen
- Del gulrøtter i lange staver, og de andre grønnsakene i passe biter og fordel utover foliepakken
- Hakk urter og ha urter og kjøtt over grønnsakene
- Krydre med salt og pepper. Brett kanten på folien opp og ha over presset sitron
- Lukk pakkene godt og stek på 200 grader i cirka 30 minutter
- Kan varieres med andre typer kjøtt, kylling, fisk, grønnsaker.
- Serveres med ris, råstekte poteter, og evt. en saus.
Foto: Svein Raste
Vel bekomme!!!
28/10/2016
Marengsdessert som frister
Elisabeth bakst, bær, dessert Uncategorized 0 Comments
En god marengs skal vær sprø utenpå og litt seig og myk inni…Litt som kjæresten min kanskje? Han er litt gal, og han kan være en håndfull å bli klok på, men han er myk som en pusekatt på bunnen… Og han elsker søtsaker, så når jeg hadde noen eggehviter til overs, lagde jeg en marengsbunn og puttet den i fryseren. Så ble den til en søndagsdessert, med varme bær fra skogen og litt is. Som en stor takk til kjæresten, som hele dagen jobbet med å tine av og vaske fryseren min. Han er utrolig god til å hjelpe meg med ting jeg hater eller er håpløs på! Så husk å sette pris på hverandres hjelp, og hjelp hverandre med ting den andre kanskje ikke synes er like lett.
Dette trenger dere:
4 eggehviter
200 g sukker
1 knivsodd salt
Slik gjør dere:
Pisk eggehvitene stive. Pisk inn sukkeret litt og litt og pisk videre til du får en stiv marengs (ca 10 min med elektrisk mikser). Tilsett litt salt og pisk videre til marengsen blir helt stiv (ca 10 min til med elektrisk mikser).
Ha et stykke bakepapir på en stekeplate, og spre røren utover med en slikkepott.
Stek marengsbunnen på midterste rille ved 125°C i ca 2 timer (eller lenger). Slå av varmen og la marengsbunnen stå i ettervarmen i 1 time til. Marengsbunnen skal kjennes lett og helt tørr når den er ferdigstekt.
Pynt:
1 dl multer
1 dl skogsbær
233 brunt kokosblomstsukker
litt vaniljepulver
Vaniljeis
Varm multer og skogsbær i en kjele, rør inn litt sukker og vanilje for smakens skyld, og hell over is og marengs mens blandingen er varm og server straks!
Vel bekomme!
Foto: Svein Raste
28/10/2016
Spicy hønsesuppe når vinteren nærmer seg
Elisabeth høne, suppe Uncategorized 0 Comments
Høne skal være godt for så mangt. Og kraften man får når man koker en høne, er næringsrik og jeg har blitt fortalt at den skal hjelpe mot tungsinn. En slik suppe varmer godt, og den er enkel og billig å lage. Og med masse orientalske krydder, blir den smakfull og populær både blant voksne og barn. Spice up your life, sang Spice girls en gang i tiden, og det kan man så absolutt ha glede av nå som dagene blir kortere, kulda setter inn og energien daler litt. Da har maten vi spiser stor betydning for hvordan vi føler oss, hvordan kroppen har det (at vi får i oss viktig næring m.m.). Dette er mat man kan invitere venner på, det er perfekt å lage i helgen, når man har litt god tid. Og dette er mat som nærer ikke bare kroppen og sjelen – men også lidenskapen…
Dette trenger dere:
1 stor gullhøne (prior)
2 laurbærblader
3 fedd hvitløk
1 chili
1 rødløk
4 gulrøtter
1 purre
2 persillerot
2 rød paprika
1 pose frosne erter (grønne selskaps)
2 ts karri
1 ts gurkemeie
1/2 ts koriander
1/4 ts cayennepepper
2 ts timian
salt og pepper
Slik gjør dere:
Kok høna i en stor kjele med vann og ca. 2 ts salt samt laurbærblader
skum av så kraften blir klar og fin
ta ut høna og kok kraften inn, så den blir mer konsentrert – ca. 30 minutter
Finhakk hvitløk og chili
Hakk og del resten av grønnsakene i fine biter/staver
Fres alt i olje i ei gryte noen minutter med krydder
Ha alt over i kraften og kok videre
Rens høna og del kjøttet opp i strimler/biter
Ha kjøttet oppi gryta cirka 10 minutter før servering
Ha erter i også cirka 10 minutter før servering
Kok ris til og server ved siden av, eller med et hjembakt brød, rundstykker o.l.
Vel bekomme!!!
Under frost kan man ennå se fargene…
Foto: Svein Raste
22/10/2016
Blåskjell-gryte med fenikkel og currypasta
Elisabeth skalldyr Uncategorized 0 Comments
Som dere sikkert har skjønt elsker vi blåskjell! Og som kjærestekokken sa, nå er det sikkert mange som er lei fårikål og tunge kjøttretter. Det var vi, så vi sparte reinsdyret til en annen gang og kjøpte store, fine blåskjell fra Trønderlag. Skjellene er best nå utover vinteren, når vannet blir kaldere, så framover er det bare å meske seg med havets skatter. Blåskjell kan tilberedes på mange måter, og man kan få fram ulike smaker. Fenikkel er nydelig til all slags sjømat, og selv om den klassiske varianten av blåskjell sier persille og hvitvin, så er det ingenting i veien for å spice opp blåskjella litt. Red curry pasta, kan brukes til så mangt, inkludert blåskjell. Og når man koker grønnsaker, hvitløk, chili, sjalottløk i litt noilly prat (tørr vermut) og hvitvin, da får man virkelig fram smakene. Hvis man ønsker, så er det bare å jevne med litt fløte, for å få kraften litt mildere når skjellene er ferdig dampet. Deilig blir det i hvert fall – prøv selv og kjenn!
Dette trenger dere (2 personer):
1 nett blåskjell
1 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 liten chili
1 fenikkel
1 paprika
1 vårløk
2 ts red curry pasta
1 ts gurkemeie
1 ts karri
2 ss olje
1 dl noilly prat
1 dl hvitvin (tørr)
1 dl matfløte/soyamatfløte
Slik gjør dere:
Finhakk hvitløk, sjalottløk, chili
Hakk paprika, fenikkel og vårløk i små biter
Surr dette i en middels stor kjele i olje, til det blir mykt
tilsett curry pasta, karri og gurkemeie og la krydderne surre med noen minutter
ha over noilly prat og hvitvin og la det koke inn litt
hell over ferdig vaskede blåskjell, og vend inn i grønnsak-og krydderblandingen, og damp disse i ca. 5 min til skjellene har åpnet seg
server rykende varme med brød til.
Vel bekomme!
Husk å ha det gøy på kjøkkenet
God helg fra oss
02/12/2016
Julemat med dansk vri
Elisabeth and, julemat hovedrett 0 Comments
And er dansk julemat. Danskene spiser gjerne stekt and, gås eller svin til julemiddagen. Og and er nydelig mat i førjulstiden, eller juledagene og også til nyttår. Så hvorfor ikke sette and på menyen til jul i år? Dere kan helsteke and som i denne oppskriften, eller tilberede herlige andebryst (se blogg for oppskrift). Tilbehøret er; epler/svisker, rosenkål, rødkål, appelsinsjysaus, poteter. And fåes kjøpt i større dagligvare-forretninger, og tar dere en Sverige-tur før jul, fåes den kjøpt der til en rimelig penge. En hel and holder til 4 personer, hvis man har en forrett i tillegg. Så nyt et måltid med en dansk vri nå i førjulstiden, eller i julehøytiden, og lag noen nye tradisjoner. I skrivende stund er kjærestekokken på vei til Sverige, for å fylle opp kjøleskap og fryser med nye godsaker, som skal bli til deilige måltider vi kan nyte sammen før jul og til jul og nyttår. Er jeg heldig som har han i livet mitt – ja – uten tvil…
Dette trenger dere:
1 hel and
2 epler
1 appelsin
1 rødløk
1 gulerot
1/2 sitron
2 ss smør/melange
1 pose svisker
1 pose rosenkål
1 pakke rødkål
poteter
salt, pepper
1 ss maisennamel
Slik gjør dere:
Tin evt. anda og vask den. Ta bort halsen og krøsen inni og kok kraft av dette i en liten kjele hvor vannet dekker kjøttet og tilsatt pepper og salt. La det småkoke og redusere mens anda steker. Sil kraften når den er kokt inn.
Fyll anda med eplebiter, 2 båter sitron og svisker. Del løk og gulrot i biter og legg i langpanne. Smør anda inn med melange/smør på oversiden, press litt sitron over, og stek på 175 c i ca. 2 timer og 10-15 minutter (kommer an på vekta – beregn ca. 25 min per kilo and).
Smak til sjysausen med 1/2 presset appelsin, tilsett kraft fra stekingen, salt og pepper, samt jevn sjyen med ca. 1 ss maisennamel, evt. tilsett 1 ss melange/smør.
Kok poteter, varm svisker og eplebiter i en kjele. Kok rosenkål og varm rødkål.
La anda hvile ca. 20 minutter før den deles opp. Skjær av lårstykker, og del brystfiletene i fine skiver. Server på fat med tilbehør.
Vintips:
Viner fra Rhône og Burgund i Frankrike og Piemonte og Barbera d’Alba fra Italia passer godt til and.
Vel bekomme – og god førjulstid!
Glad kokk på kjøkkenet <3