Fullwidth
21/01/2016
Aspargessuppe – en lekker forrett eller hovedrett som varmer
Elisabeth asparges, suppe forrett, hovedrett 0 Comments
Nå som kulda biter, er supper en velsignelse i forkledning…For hva er vel bedre enn å å en tur i winter-wonderland, få røde roser i kinna, kjenne at det knirker under skoa, se hvordan den knallblå vinterhimmelen omkranser skogen som er dekket av tung snø. Og plutselig, innimellom trærne, så høres dumpe rasle-lyder av snø som raser fra trærne og befrir dem fra sin tunge bør…Og når vi kommer opp i høyden, ligger vinterlandskapet badet i lys og krystallklare kontraster, mens tåka ligger tjukk nedi i dalen. Det føles som å være over skyene…Vel hjemme er det da herlig å komme inn i varmen, å tine frosne ansikter og rumper, og varme opp en deilig aspargessuppe, som kjærestekokken har satt sammen til oss tidligere på formiddagen. Gjett om det smaker!!!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
1 bunt asparges
1 sjalottløk
2 dl matfløte/soyafløte
1 dl hvitvin
5 dl hønsekraft (buljong og vann)
1 sjalottløk
litt sitron
spekeskinke
frisk oregano
Slik gjør dere:
- Kutt av enden på aspargesen. Kutt av toppene og del stilkene i biter
- Finhakk sjalottløk og surr løk og asparges i en gryte i olje/margarin
- Tilsett kraft og fløte, samt litt hvitvin
- La suppa småkoke i 15 minutter.
- Kok aspargestoppene i noen få minutter, og avkjøl raskt
- Kjør suppa jevn med stavmikser og smak til med salt og pepper
- Server i dype tallerkener og topp med aspargestoppene og spekeskinke samt en kvast oregano
- Og så bare nyt……
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30-40 minutter
Foto: Svein Raste
20/01/2016
Kyllingkjøttboller i tomatsaus
Elisabeth kylling hovedrett 0 Comments
Kyllingkjøttdeig er en fin råvare å lage kjøttboller av. Og isteden for å kjøpe ferdige kjøttboller, lager dere de lett selv. Dette er smakfull og enkel mat, som alle liker. Og med en deilig salat ved siden av og litt ris og Aioli, har dere prikken over i’en…mmm…
Dette trenger dere (4 personer):
800 g kyllingkjøttdeig
2 dl melk (rismelk ved allergi)
4 ss potetmel
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts hvitløkspulver
Tomatsaus:
1 boks eldorado hakkede tomater
Aioli: se bloggen for oppskrift
Salat: cherrytomater
smakspaprika
avokado
Slik gjør dere:
- Ha kyllingkjøttdeig i en arbeidsbolle
- Rør inn potetmel og melk
- krydre deigen med salt, pepper og hvitløkspulver
- Bruk en spiseskje og form runde boller med, bruk gjerne litt vann på skjeen, så deigen slipper lett
- Stek bollene i olje, så de blir brunet, og stek videre i ovnene på 225 grader i en ildfast form, ha hakkede tomater over, s blir det tomatsaus.
- Lag aioli etter oppskrift og sett kaldt i kjøleskap
- Del opp grønnsaker og pynt på tallerkenen
- Kok ris
- Server kyllingkjøttboller når de er gjennomstekt, tar 10-15 minutter, sammen med ris, salat og aioli
Vel bekomme!!!
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 45 minutter
19/01/2016
Bananpannekaker
Elisabeth pannekaker Dessert, forrett, hovedrett 0 Comments
Har dere hørt om eventyret om pannekaka??? Jeg vet om en som ville gjort alt for å få ete den tykke, rullende pannekaka…Han heter Svein og bruker en hver anledning til å kose seg! Og pannekaker, vafler og lapper, er hans favoritt. Og hvis han kan skryte av at disse pannekakene er sunne, så har han en super unnskyldning, for å spise det til frokost, lunsj og middag! Han må han utenlandske aner…men bananpannekaker, det var jo en god idé da…og når de toppes med bær, ja da er det jo mye sunnhet å spore,,,selv liker jeg honning på pannekaker, og det er jo også sunt og godt!
Dette trenger dere:
4 egg
3 dl mel/glutenfritt lyst mel
1/2 ts salt
5 dl melk (ris eller soya ved allergi)
1-2 bananer
Friske bær
honnning
Slik gjør dere:
Bland mel, salt og halvparten av melken og rør godt, slik at det ikke blir klumper.
Bland inn resten av melken og ett og ett egg.
Kjør bananer til en røre med stavmikser eller blender, og bland inn i røra.
La røra svelle ca. 1/2 time.
Stek i stekepanna med melange, og server varme med bær, honning og sunne godsaker!
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: ca. 45 minutter
Foto: Svein Raste
18/01/2016
Laks med spinat og tomat
Elisabeth fisk hovedrett 0 Comments
Takk gode Gud for laks! For nå er magen stinn etter helgens middager og kaker… Ny uke og nye muligheter. Litt sunnere mat framover? ja, takk. Laks og spinat er godt sammen, og med litt hvitløk og tomat, så får vi hele smaksregisteret servert! Enkelt og sunt. Kos dere og la magen hvile. Og da blir resten av kroppen i fullt vigør, og da kan alt skje…
Dette trenger dere (4 posjoner):
4 stk. Laksefilet ca. 150 g per porsjon
3 hvitløksfedd
1 sjalottløk
6 cherrytomater
1 pakke frossen spinat
salt og pepper
olje
ris
soyasaus
Slik gjør dere:
Tin spinaten. Finhakk hvitløk og sjalottløk, og fres i olje. Ha i spinaten og la det sure med noen minutter og smak til med salt og pepper. Del tomater i 2. Legg laksefileter i ildfast form, legg tomater over filetene, og ha over spinatstuingen. Stekes i ca. 20 minutter på 200 grader. Kok ris til og server laksen med ris og soyasaus.
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 40 minutter
Foto: Svein Raste
17/01/2016
Kremet gul paprikasuppe med hint av søt chili
Elisabeth suppe Uncategorized 0 Comments
Svein har mange gode hyttenaboer på Veggli. En av dem fikk nyss om at vi drev matblogg, og da var han ikke sen med å komme med et forslag! Og sånt synes vi er sååå hyggelig! Det er topp at andre blir engasjert og deler sin lidenskap til mat med oss. Og vi trenger innspill til bloggen! Nå gleder vi oss til gul paprikasuppa a la vår gode hyttenabo. Suppa er hot, en skikkelig varmende rett nå i kulda, og med chili og hvitløk jager vi forkjølelser på dør! Og kanskje dere har vært på skitur idag, da er denne suppa super å lage når dere kommer hjem og trenger noe godt å varme dere på.
Dette trenger dere (2-3 personer):
3 gul paprika (store)
2 fedd hvitløk
1 stor sjalottløk/gul løk
6 dl vann
1 grønnsaksbuljong/kylllingbuljong/fond/kraft
1 ts søt chilipulver
1/2 chili
1 dl matfløte/soysmatfløte/kokosmelk
salt og pepper
skiver av spekeskinke
en god olivenolje
brød og krutonger
Slik gjør dere:
- Finhakk løk, hvitløk, chili og del paprikaene i små biter
- Ha olje i en kjele, og fres dette i ca. 5 minutter til det er mykt og blankt sammen med 1 ts søt chilipulver
- Ha over væske og buljong og la det småkoke i ca. 15 minutter
- Kjør suppa med stavmikser og sil den over i en ren kjele
- Jevn suppa med litt fløte (ca. 1 dl) og smak til med salt og pepper. Kokosmelk vil gi suppa et mer asiatisk preg
- Sett stekeovnen på 225 grader og legg spekeskinkeskiver på et bakepapir og stek til de er sprøstekte, ca. 5 minutter.
- Ha suppa i dype tallerkener, og pynt med spekeskinke, litt frisk oregano eller annet grønt, noen krutonger hvis dere har, og server med godt brød til!
Nyt en varmende og litt hot suppe til lunsj eller middag! Og la den gule fine fargen gjøre dere glad og kvikke. Denne suppa setter farge på tilværelsen nå i vintermørket,,,du blir ganske enkelt glad og den søte, myke smaken er henførende…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
22/01/2016
Helstekt landkylling med hvitløk og sitron fulgt av ratatouille
Elisabeth fransk, gryterett, kylling Uncategorized 0 Comments
Til jul fikk kjærestekokken en Le Creuset kyllinggryte. Litt med overlegg, for jeg elsker ovnsbakt landkylling,,,den blir fantastisk saftig og kraften er aldeles nydelig…Så nå måtte formen prøves! Og vi hentet fram en oppskrift på google, som vi gjorde til vår egen. Med masse hvitløk og sitron, en skvett hvitvin og fransk ratatouille som tilbehør – deilig fransk mat! Helt innafor! Nydelig fredagskos.
Dette trenger dere (4 personer):
1 landkylling (f.eks Stange)
1 sitron
6-7 hvitløksfedd
frisk timian
frisk rosmarin
provancekrydder
olje
salt og pepper
2 gulrøtter
2 sjalottløk
1 dl hvitvin
Ratatouille:
1 squash
2 gulrøtter
1 rødløk
1 sjalottløk
1 rød paprika
1 gul paprika
1 dl hvitvin
olje til stekingen
salt, pepper,
litt frisk timian
1 ts provancekrydder
6 amadinepoteter
Slik gjør dere:
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2 timer
Foto: Svein Raste