Fullwidth
16/04/2017
Påskelam – fylt lammelår med tilbehør
Elisabeth lammekjøtt, påskemat hovedrett 0 Comments
Lam er påskemat, og i år lagde vi et fylt lammelår, som kjærestekokken beinet ut og fylte med godsaker. Dette er snaddermat, som man kan be familie og venner på. Enkelt og veldig godt. Kraft til lammesaus ble kokt på beinet, som kjærestekokken dissekerte ut fra kjøttstykket, før han fylte det. Er du kokk så er du kokk – ikke noe lettvinte løsninger der i gården (jfr. Toro lammesaus som forøvrig er veldig god). Svigers var invitert på Påskeaften-middag, og stakkars mamma som ikke tør å invitere kokken på mat, koste seg med å være gjest, og slappet av og gledet seg over å ikke skulle stå for matlagingen. Det ble påske i år også, med mye nydelig lam på menyen.
Dette trenger dere (6 personer):
Helt lammelår 2,5-3 kilo
1 bunt frisk Persille
6 fedd hvitløk
1 glass soltørkede tomater
timian
rosmarin
salt og pepper
3 sjalottløk
3 gulrot
1 persillerot
olivenolje
Tilbehør:
Fløtegratinerte poteter (se oppskrift på bloggen) og råstekte poteter (se blogg)
Lammesaus:
3 dl rødvin
1 stor sjalottløk
2 ts brunt sukker
salt, pepper, timian
1 ss maisenna
Kok kraft av beina fra låret – finhakk sjalottløk og surr i en kjele med brunt sukker, spe med rødvin og la det koke inn. Ha over beinet fra låret og fyll på vann til det dekker beinet. Ha i timian, salt og pepper og reduser ned til en kraftig, konsentrert kraft. Spe med kraft fra det stekte lammelåret og jevn med litt maisenna rørt ut i vann.
Steking av lammelår – slik gjør dere:
Ben ut låret, og fyll med hakket persille, 1 hakket sjalottløk, hvitløk i biter, og 1/2 glass med soltørkede tomater hakket i biter. Bind sammen kjøttstykket med hyssing. Krydre utsiden med olje fra soltørkede tomater, timian, rosmarin, persille og hvitløksbåter. Legg låret i en ildfast form med litt olje i bunnen, 2 gulrøtter i biter, 1 sjalottløk i biter, resten av de soltørkede tomatene, litt persillerot og pastinakk i biter, og stek på 125-150 grader i cirka 2 timer – bruk steketermometer, og ta ut kjøttet når kjernetemperaturen viser 60 grader. Sett opp temperaturen mot slutten, bruk gjerne grillelementet, for å få en gyllen stekeskorpe på kjøttet. La kjøttet hvile i cirka 20 minutter under et klede før det skjæres i fine skiver.
Wokede rotgrønnsaker:
1 bit sellerirot
1 pastinakk
2 persillerot
3 gulrøtter
2 rødløk
Del alt i fine staver/biter og wok i olje til grønnsakene er møre. Bland inn med grønnsaker fra stekingen av lammet og server.
Foto: Svein Raste
15/04/2017
Suksesskake til påske
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Kjærestekokken elsker min suksesskake – vår påskekake. Denne kaken kan bakes med ulike nøtter eller mandler. Her er versjonen med mandler. En myk og næringsrik kake med en nydelig smør og eggekrem på toppen – gul som påskekyllingene – perfekt til dessert eller kos påskeaften. Gled din kjære med noe han liker godt.
Dette trenger dere:
Kakebunn:
200 g mandler
5 eggehviter
200 g melis
1 ts bakepulver
Gul krem:
5 eggeplommer
125 g sukker
1 dl fløte/soyafløte
2 ts vaniljepulver
150 g margarin (melange blå ved allergi)/smør
Silk gjør dere:
Mal mandler
Stivpisk eggehviter, melis + bakepulver
Bland mandler i eggehviter, ha røren i en smurt kakeform og stek på 175 grader i 35-40 minutter
Eggekrem:
Kok opp sukker, fløte og eggeplommer til det tykner. Ha i margarin og la det smelte. La kremen bli litt avkjølt og ha over kakebunnen. Settes kaldt til den skal serveres, pynt med sjokolade eller annet.
God påske!
15/04/2017
Ribbe – jula varer helt til påske
Elisabeth svinekjøtt Uncategorized 0 Comments
Siden ei fin tynnribbe ble til overs fra julen 2016, ble det påskeribbe påsken 2017 istedenfor. Koldjomfrua stekte ribba etter familietradisjoner, og så la vi den litt på grillen til slutt før servering, sammen med noen hjemmelagede Bratwürst fra Rollag stasjon. Og vipps så hadde vi et herlig påskemåltid, som ble fortært utendørs på hytta på Veggli, i selskap av gode venner. Ribbe er enkelt å lage, og veldig smakfullt året rundt. Og med en tur innom grillen, blir det helårsmat for utendørs nytelse. Ribbe kan fint stekes på sommeren også, for eksempel med litt BBQ-saus til, så har dere en herlig sommer-ribbe!
Dette trenger dere:
Tynnribbe
salt pepper
surkål, pølser, poteter
Slik gjør dere:
Ta fram ribba 1-2 dager før steking
Rut svoren og gni inn med salt og pepper
Sett stekeovnene på 200 grader
Ha ribba i en langpanne/ildfast form med en tallerken i bunnen (med tallerkenbunnen opp) og legg ribba over denne, slik at fettet vil renne ned på sidene når den stekes
Dekk til med aluminiumfolie og damp i 45 minutter med cirka 2-3 dl vann i bunnene av formen
Ta av folien og stek videre på 180 grader i 1- 1 1/2 time. Skru på grillelementet i ovnene mot slutten og få sprøstekt svor – obs! følg med så den ikke blir svidd.
Etterstek noen på grillen, for å få litt grillsmak på ribba, og server med surkål, stekte potetskiver og grillpølser.
Velbekomme!
God Påske
02/04/2017
Banan-og jordbæris
Elisabeth dessert Dessert 0 Comments
Is er alltid godt, men det er jo en rett med mye sukker og fett…og siden jeg har fått kjenne på kjærestekokkens utskeielser, og har gått opp ett par størrelser i klær, og siden han merker at buksa strammer i livet, og at kolesterolet øker, så prøver vi å bruke sunne ingredienser og tenke helse når vi lager mat. Og is kan lages med frosne bær og frukt, så man kan fortsatt kose seg. Denne isen lages med frosne bananer og friske jordbær – friskt, naturlig, enkelt og veldig godt!
Dette trenger dere:
4 bananer
1 kurv friske jordbær
1 ts vaniljepulver
1-2 ss sukker
Slik gjør dere:
Del bananer i skiver og frys ned i en pose i cirka 1-2 timer.
Vask og del jordbær og ha over i en arbeidsbolle, eller i foodprosessor.
Bruk stavmikser eller foodprosessor.
Ha i frosne bananer, og kjør til det blir en røre.
Smak til med vanilje og sukker og rør inn dette.
Ha røren over i en form og frys i cirka 1 time.
Nyt med enda flere bær og frukter…
Jippi – det er vår – noen som er våryre?
02/04/2017
Spicy kyllinggryte med chili og basilikum
Elisabeth gryterett, kylling hovedrett 0 Comments
Noen ganger går vi litt tomme for ideér, men da er det så kjekt å bla litt i kokebøker, så finner vi raskt inspirasjon og nye retter vi får lyst til å prøve. Også gjør vi oppskriften litt til vår egen, alt ettersom hva vi har for hånden, eller hva vi synes høres godt ut. Denne helgen ble det en het gryte med kylling. Når kyllingkjøtt får trekke i en slik deilig tomatsaus en stund, blir kjøttet utrolig saftig og mørt – akkurat slik kjærestekokken liker det. Enkelt, smakfullt, passer til to eller flere. Herlig helgekos, som gjør dere varme og heite. Kjærestekokken, stakkars, blir stadig litt svett i panna som han sier, når jeg setter han ut med mine kommentarer og andre påfunn. Ikke glem å leke, tulle og tøyse litt – det gjør livet og forholdet så mye lettere og mer moro.
Dette trenger dere (4 pers.):
1,5 kilo rå kylling i biter/lårstykker
pepper, salt og spisskummen
olje til steking
Tomatsaus:
1/2 rødløk/gul løk
1 rød chili
1-2 hvitløksfedd
2 dl hvitvin
1 kyllingbuljongterning
olje til bruning
2 pakker/bokser med hermetiske/krossede tomater
frisk eller frossen basilikum
Coscous
Nanbrød
Slik gjør dere:
Skyll kyllingstykkene og legg på et fat/fjøl.
Krydre med salt, pepper og spisskummen.
La kjøttet hvile litt og bli romtemperert.
Lag tomatsausen:
Finhakk løk, hvitløk, chili og brun dette i en gryte med olje.
Ha i tomater og basilikum og la dette koke inn cirka 30 minutter.
Spe ut tomatsausen med hvitvin og tilsett buljong, og la koke opp.
Krydre med salt og pepper.
Brun kyllingbitene i olje og ha over i gryta med tomatsaus.
Kok ut stekepanna med litt vin og ha i sausen.
La trekke, syde forsiktig i cirka 15 minutter til kyllingen er gjennomkokt.
Kok coscous etter anvisning på pakken (finnes og i glutenfri).
Stek nanbrød.
Server og nyt varmen fra krydderier og hverandre.
Foto: Svein Raste
16/04/2017
Slik lager du lammerygg
Elisabeth lammekjøtt hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
En lammerygg er toppen av gourmet-mat. Dette er fantastisk godt til påske, men også ellers når lam er på menyen. Men hvordan gjør man det, for å lage den lekre «rullen» med lammekjøtt? Her kommer en forklaring på hvordan du skal behandle kjøttet, for å få laget en «rullade.» Lyst til å virkelig glimre på kjøkkenet overfor kjæresten og vanner? Lag en helstekt lammerygg og få alles beundring…
Dette trenger dere:
en lammerygg med bein
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
persille, timian, rosmarin
Slik gjør dere:
Skjær ut indrefiletene. Skjær så ut et helt stykke av ytrefileten med skinn og det hele, slik at beinet er løsnet fra ryggen (se bildet). Fyll så rullen med finhakket sjalottløk/rødløk, hvitløk, og urter, og legg indrefiletene tilbake i kjøttet.
Rull det sammen og bind kjøttstykket sammen med hyssing.
Brun kjøttstykket lett i stekepanna. Krydre utsiden med timian og hvitløk, og stek i en ildfast form på 180 grader i cirka 30-40 min til kjernetemperaturen viser 58-60 grader. La hvile i min. 15. min før kjøttet skjæres i fine skiver.
Server med tilbehør etter ønske
Nyt med en god rødvin
Foto: Svein Raste