Fullwidth – 2 Column
19/01/2016
Bananpannekaker
Elisabeth pannekaker Dessert, forrett, hovedrett 0 Comments
Har dere hørt om eventyret om pannekaka??? Jeg vet om en som ville gjort alt for å få ete den tykke, rullende pannekaka…Han heter Svein og bruker en hver anledning til å kose seg! Og pannekaker, vafler og lapper, er hans favoritt. Og hvis han kan skryte av at disse pannekakene er sunne, så har han en super unnskyldning, for å spise det til frokost, lunsj og middag! Han må han utenlandske aner…men bananpannekaker, det var jo en god idé da…og når de toppes med bær, ja da er det jo mye sunnhet å spore,,,selv liker jeg honning på pannekaker, og det er jo også sunt og godt!
Dette trenger dere:
4 egg
3 dl mel/glutenfritt lyst mel
1/2 ts salt
5 dl melk (ris eller soya ved allergi)
1-2 bananer
Friske bær
honnning
Slik gjør dere:
Bland mel, salt og halvparten av melken og rør godt, slik at det ikke blir klumper.
Bland inn resten av melken og ett og ett egg.
Kjør bananer til en røre med stavmikser eller blender, og bland inn i røra.
La røra svelle ca. 1/2 time.
Stek i stekepanna med melange, og server varme med bær, honning og sunne godsaker!
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: ca. 45 minutter
Foto: Svein Raste
18/01/2016
Laks med spinat og tomat
Elisabeth fisk hovedrett 0 Comments
Takk gode Gud for laks! For nå er magen stinn etter helgens middager og kaker… Ny uke og nye muligheter. Litt sunnere mat framover? ja, takk. Laks og spinat er godt sammen, og med litt hvitløk og tomat, så får vi hele smaksregisteret servert! Enkelt og sunt. Kos dere og la magen hvile. Og da blir resten av kroppen i fullt vigør, og da kan alt skje…
Dette trenger dere (4 posjoner):
4 stk. Laksefilet ca. 150 g per porsjon
3 hvitløksfedd
1 sjalottløk
6 cherrytomater
1 pakke frossen spinat
salt og pepper
olje
ris
soyasaus
Slik gjør dere:
Tin spinaten. Finhakk hvitløk og sjalottløk, og fres i olje. Ha i spinaten og la det sure med noen minutter og smak til med salt og pepper. Del tomater i 2. Legg laksefileter i ildfast form, legg tomater over filetene, og ha over spinatstuingen. Stekes i ca. 20 minutter på 200 grader. Kok ris til og server laksen med ris og soyasaus.
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 40 minutter
Foto: Svein Raste
17/01/2016
Kremet gul paprikasuppe med hint av søt chili
Elisabeth suppe Uncategorized 0 Comments
Svein har mange gode hyttenaboer på Veggli. En av dem fikk nyss om at vi drev matblogg, og da var han ikke sen med å komme med et forslag! Og sånt synes vi er sååå hyggelig! Det er topp at andre blir engasjert og deler sin lidenskap til mat med oss. Og vi trenger innspill til bloggen! Nå gleder vi oss til gul paprikasuppa a la vår gode hyttenabo. Suppa er hot, en skikkelig varmende rett nå i kulda, og med chili og hvitløk jager vi forkjølelser på dør! Og kanskje dere har vært på skitur idag, da er denne suppa super å lage når dere kommer hjem og trenger noe godt å varme dere på.
Dette trenger dere (2-3 personer):
3 gul paprika (store)
2 fedd hvitløk
1 stor sjalottløk/gul løk
6 dl vann
1 grønnsaksbuljong/kylllingbuljong/fond/kraft
1 ts søt chilipulver
1/2 chili
1 dl matfløte/soysmatfløte/kokosmelk
salt og pepper
skiver av spekeskinke
en god olivenolje
brød og krutonger
Slik gjør dere:
- Finhakk løk, hvitløk, chili og del paprikaene i små biter
- Ha olje i en kjele, og fres dette i ca. 5 minutter til det er mykt og blankt sammen med 1 ts søt chilipulver
- Ha over væske og buljong og la det småkoke i ca. 15 minutter
- Kjør suppa med stavmikser og sil den over i en ren kjele
- Jevn suppa med litt fløte (ca. 1 dl) og smak til med salt og pepper. Kokosmelk vil gi suppa et mer asiatisk preg
- Sett stekeovnen på 225 grader og legg spekeskinkeskiver på et bakepapir og stek til de er sprøstekte, ca. 5 minutter.
- Ha suppa i dype tallerkener, og pynt med spekeskinke, litt frisk oregano eller annet grønt, noen krutonger hvis dere har, og server med godt brød til!
Nyt en varmende og litt hot suppe til lunsj eller middag! Og la den gule fine fargen gjøre dere glad og kvikke. Denne suppa setter farge på tilværelsen nå i vintermørket,,,du blir ganske enkelt glad og den søte, myke smaken er henførende…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
16/01/2016
Lammeskanker med rotmos, honningglaserte grønnsaker og tomatsaus
Elisabeth grønnsaker, lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Lammeskanker kommer vi stadig tilbake til. Og en av våre venner, elsker å bli bedt på nettopp denne maten. Og vi hadde 4 stykker i fryseren, så da sa jeg til Svein, vi lager lammeskanker i helgen. Og da svarte han JA!!!Det tar litt tid, men er ellers ganske enkelt. Man må bare være hjemme en lørdag, beregn 3 timer steking, slik at de blir så møre at de løsner fra beinet i midten. Denne gangen valgte vi potet-og selleri-rotmos, og honning-glaserte grønnsaker med hint av chili, samt tomatsaus, som tilbehør.
Dette trenger dere (4 personer):
4 lammeskanker ca. 400 g per persjon
frisk timian, salt pepper, rosmarin
4 fedd hvitløk
olje til marinering
8 sjalottløk
3 gulrøtter
1/4 chili
2ss olivenolje
2 sellerirot
6 poteter
1 dl matfløte/soyamatfløte
4 ss melange (blå uten ved allergi)/smør
1 boks/pakke Eldorado hakkede tomater med hvitløk/
Slik gjør dere:
- Ta fram kjøttet dagen før, og mariner i olje, finhakket hvitløk, frisk timian og rosmarin, salt og pepper.
- Brun skankene i olje/melange og stek på 170 grader i 2 1/2 -3 timer, kommer an på størrelsen, fres opp varmen til 225 grader mot slutten.
- Kok poteter og sellerirot delt i biter til dette er helt mørt og kan stappes med en grønnsaksmoser, behold litt av kokevannet og tilsett smør/melange, og smak til med salt og hvit pepper. Jevn med ca. 1 dl matfløte.
- Del gulrøtter i skiver, og ha i ildfast form sammen med sjalottløk og finhakket chili samt olivenolje, og bak i ovnen på 225 grader i ca. 30 minutter.
- Lag tomatsaus av en boks hakkede tomater, litt salt og pepper, timian og stekesjy fra skankene.
- La skankene hvile 10 minutter før servering under folie. Server på en seng av rotmos, med tomatsaus, grønnsaker og litt stekesjy, pynt med frisk timian og NYT!
Også er det jo utrolig koselig å skape litt stemning før gjestene kommer. Svein tente fakler på tunet på koia, han fyrte opp i bålpanna og vi ønsket velkommen til gards. Inne ba vi på en tre-rettes, og venneparet som besøkte oss stønnet av fryd hele veien,,,
Vanskelighetsgrad: middels-vanskelig
Tid: 3 timer
15/01/2016
Svinefilet med scampi og choronsaus
Elisabeth scampi, svinekjøtt hovedrett 0 Comments
Helgekosen er hellig hos oss. Til helgen hører det med en god rett, litt ekstra, en anelse gourmet, med en god vin, og øyne kun for hverandre. Det er viktig å sette av tid til kjærestekos enten man er nygifte, eller har vært sammen i mange år. Et forhold må pleies og styrkes gjennom å være tilstede for hverandre, gjøre ting sammen og ha tid til gode samtaler. Vi finner rom for dette gjennom å dele interessen for god mat og drikke. Og kjøkkenet er en arena, hvor man kan utforske sammen og glede hverandre med resultatet! Her kommer oppskriften på en helstekt svinefilet. Dette er enkel og nydelig mat, ikke altfor dyrt, og med chili-og hvitløksmarinerte scampi til, så blir retten helt topp, og absolutt i kjærestemats ånd – i kjærlighetens tegn…
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
1 hel svinefilet ca. 400 g til 2 personer
1/2 pakke frosne, rå scampi
1/2 pakke wok grønnsaker
1/2 chili
2 fedd hvitløk
6 cherrytomater
jasminris – 2 porsjoner
1 pakke bernaisesaus (lag etter anvisning)
ketchup/tomatpure
salt og pepper
Slik gjør dere:
- Krydre svinefileten med salt og pepper, og brun i stekepanna med melange/olje. Sett stekovnen på 200 grader. Bruk et steketermometer og stek fileten til det viser 68-70 grader. La kjøttet hvile 10 minutter, før det skjæres i fine skiver. Obs! ikke fjern steketermometeret før 10 minutter, da vil saften sive ut…
- Tin scampi og ta av skall. Mariner i ca. 2 ss olje, hakk hvitløk og chili og bland inn og krydre med salt og pepper
- Wok grønnsaker i olje
- Lag beraisesaus og tilsett ketchup eller tomatpure, til sausen får en fin orange farge og smaker litt tomat.
- Legg gjerne noen cherrytomater inn i stekeovnen med svinefileten.
- Kok ris
- Stek scampiene på sterk varme, noen minutter på hver side og server med svinefilet, saus, grønnsaker og ris.
En lett italiensk vin passer godt til retten; for eksempel en Barbera d’alba. Nyt et smakfullt måltid og hverandre. Tenn lys, ta en skål og ha en god samtale med din kjære ansikt til ansikt.
Foto: selvutløser 😉
Vanskelighetsgrad: lett-middels
Tid: 45 minutter
14/01/2016
Kremet pasta med laks og scampi
Elisabeth fisk, scampi hovedrett 2 Comments
Lyst på noe litt ekstra godt til middag i dag? Her er en rett som garantert vil slå an. Pasta er alltid godt, og nå finnes det gode varianter for oss med glutenallergi, så det er ingen hindring! Sammen med rød fisk, scampi og litt fløte (bruk soya ved allergi), så blir dette et festmåltid i hverdagen! Kosemat for dere kjærestepar som vil lage noe godt denne torsdagen. Og enkelt er det også, så da er det bare å overraske din kjære med en god middag!
Foto: Svein Raste
200 g fersk ørret eller laks i fine biter
1 stor sjalottløk
2 dl fløte/soyamatfløte (ved allergi)
litt sitronsaft
1/2 dl hvitvin
2 finhakket vårløk
litt Maldonsalt
litt hvitpepper
- fres finhakket løk i en kjele, tilsett vin. kok litt inn før fløten tilsettes.
- kok sausen i 5-6 min til den tykner litt, ha i fisken i biter og vårløken, småkok i 2-3 min til fisken er ferdig.smak til med litt sitronsaft, salt og pepper.
Pasta:
- kok pasta som anvist på pakken, tøm av vannet i en dørslag.
- legg pastaen i en dyp bolle og hell over fløtesausen med laksen.
- pynt med litt små tomater.
Scampi:
- Rens scampiene hvis de er rå/frosne
- ha olje i stekepanna og fres scampiene i noen får minutter på hver side. Krydre med salt og pepper, og evt. litt chilipulver
- Ha scampiene over retten som garnityr
Vel bekomme!!! Nyyyyyt…..maten og hverandre <3
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: lett-middels
Tid: ca. 30 minutter
13/01/2016
Enkel lapskaus
Elisabeth gryterett, oksekjøtt hovedrett 2 Comments
En enkel lapskaus er hverdagsmat her hos oss. Selvfølgelig er det godt med lapskaus kokt på kjøtt med bein, så man får ekte kraft osv. Men hverdag er hverdag, og det blir ikke alltid tid til mat som tar lang tid å lage,,,men grønnsaker er viktig, og lapskaus er en fin måte å få i store og små vitaminas! Karbonade eller kjøttdeig kan fint brukes isteden og med et par buljongterninger, blir smaken slett ikke verst.
Dette trenger dere (4 pers):
2 pakker lapskausblanding (frosne)
800 g karbonadedeig/kjøttdeig
3 gulrøtter
1/2 purre
2 kjøttbuljongterninger
salt, pepper
1 ts tørket timian
Slik gjør dere:
- Ha grønnsaker i en stor gryte. Hell på ca. 6 dl vann og ha i buljongterninger.
- Brun kjøttet i stekepanna og ha over i gryta
- Bland alt og la det koke i ca. 30 minutter
- smak til med salt, pepper og timian
- server med flatbrød til
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 40 minutter
12/01/2016
Torsk i karri-og kokossaus
Elisabeth fisk, gryterett hovedrett 0 Comments
Torsk til hverdags er en velsignelse. Torsk er lett mat, det er næringsrikt og inneholder jod, som vi trenger for å ha normalt stoffskifte. Så man bør spise torsk minst en gang i uka! Men det kan bli kjedelig med denne hvite fisken, hvis den ikke varieres. Både barn og kjærester griner på nesa av smakløs mat,,,her er en variant som garantert får de du er glad i til å trekke på smilebåndet!
Dette trenger dere (2-3 porsjoner):
1 pakke Gourmettorsk . 420 g ryggfileter
2 sjalottløk
1/2 purre
2 ss olje, 1 ss melange
3 gulrøtter
2-3 ts karri
1 boks kokosmelk (light)
1 fiskebuljongterning
1 sitron
1 vårløk
salt og hvit pepper
poteter
Slik gjør dere:
- Finhakk sjalottløk og hakk purren (rens og vask godt) ikke bruk den harde, mørkgrønne delen. Del gulrøtter i biter
- Ha olje og margarin i en gryte, ha i sjalottløk og la det surre, ha i purre og gulrøtter og karri og la det hele surre med i ca. 5 min.
- Hell over kokosmelk og ca. 2 dl vann, og løs opp fiskebuljongen. Smak til med salt og pepper. Sausen kan jevnes med litt maisenna, hvis man ønsker tykkere saus.
- Ha fiskefiletene oppi og la disse trekke i ca. 10 min.
- Server med kokte poteter, og pynt med vårløk i strimler samt sitronskiver; litt presset sitron er godt i retten. Retten kan også serveres med ris.
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
Foto: Svein Raste
11/01/2016
Potet-og purreløksuppe
Elisabeth suppe forrett, hovedrett 0 Comments
Supper kan varieres i det uendelige – gudskjelov! For det er jo så godt! Hjemmelaget suppe er en smaksopplevelse hver gang…Her kommer en variant som er både sunn og mettende. Potetene gir fylde i suppa og metter godt. Denne suppa kan serveres med ulik topping; røykelaks som her, chorizo, spekeskinke eller sprøstekt bacon – noe salt passer godt. Enkel og god hverdagsmat, eller kveldskos, når kulda biter, eller været er ufyselig og kaldt. Når du vil skape litt ekstra varme og hygge for kjæresten – fordi du elsker han eller henne – nyt varmen fra suppa og hverandre!
Dette trenger dere:
- 1 purre
- 2 hvitløkfedd, grovt hakket
- 2 ss melange (blå uten ved allergi) 2 ss olje
- 6 poteter, i terninger, gjerne melne poteter – f.eks. pimpernel
- ca. 8 dl grønnsaksbuljongbuljong
- 2 dl matfløte/soyamatfløte
- sitron
- salt og pepper
- røkelaks i strimler
- frisk timian
Hakk hvitløk og kutt purren i biter. Husk å vaske purren godt!Fres purre og hvitløk i litt melange og/eller olje, til løken blir blank og myk. Del poteter i biter (6-8 stk ettersom størrelse). Tilsett potetene og grønnsaksbuljong, kok opp og la det småkoke til potetene er møre, ca 20-25 minutter.
Kjør suppen med en stavmikser eller lignende til du får en jevn suppe, tilsett fløte og gi et oppkok. Smak til med sitronsaft (del 1/4 og press over), timian, salt og pepper. Pynt med frisk timian og røkelaks, og hell gjerne litt god olivenolje over. Serveres med grovt brød (f.eks. fiberbrød se bloggen).
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 45 minutter
20/01/2016
Kyllingkjøttboller i tomatsaus
Elisabeth kylling hovedrett 0 Comments
Kyllingkjøttdeig er en fin råvare å lage kjøttboller av. Og isteden for å kjøpe ferdige kjøttboller, lager dere de lett selv. Dette er smakfull og enkel mat, som alle liker. Og med en deilig salat ved siden av og litt ris og Aioli, har dere prikken over i’en…mmm…
Dette trenger dere (4 personer):
800 g kyllingkjøttdeig
2 dl melk (rismelk ved allergi)
4 ss potetmel
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts hvitløkspulver
Tomatsaus:
1 boks eldorado hakkede tomater
Aioli: se bloggen for oppskrift
Salat: cherrytomater
smakspaprika
avokado
Slik gjør dere:
Vel bekomme!!!
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 45 minutter