Fullwidth
11/07/2016
Sommerkoteletter med spinatstuing og kokte poteter
Elisabeth svinekjøtt hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Sommerkoteletter kan brukes til så mangt. De må ikke nødvendigvis grilles med potetsalat til. Hva med denne vrien med stuet spinat og stekte tomater? Stuet spinat med hvitløk og sjalottløk, er utrolig godt og veldig sunt da. Og det smaker fantastisk til røkt svinekjøtt – dette er sommermat – prøv selv å se.
Dette trenger dere (2 personer):
2 sommerkoteletter
1 pakke vasket, frisk spinat
4 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 dl matfløte/soyamatfløte
pepper og salt
6 cherrytomater
6 små poteter
Slik gjør dere:
- Sett poteter til koking
- Stek koteletter
- Hakk hvitløk og sjalottløk
- Ha spinaten i en kjele med olje og litt smør/margarin i bunnen – ha i hvitløk og sjalottløk og fres dette til spinaten faller sammen.
- Krydre med salt og pepper og jevn med fløten
- Stek tomater i panna
Foto: Svein Raste
Vel bekomme!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
09/07/2016
Rabarbrapai
Elisabeth rabarbra Bakst, Dessert, Kortreist mat 0 Comments
På Rastebu vokser rabarbra ved hytteveggen. De store grønne bladene skjuler rødgrønne stilker, som kan brukes til så mangt. Tidligere har vi laget rabarbrakompott, men siden kjærestekokken elsker søtsaker og kaker, ville jeg prøve meg på en pai. Jeg kom over en halvferdig deig fra det glutenfrie verkstedet, og tenkte at denne skal vi prøve på hytta i sommer. Så da ble deg pai på han Raste til kvelden. Mmmm…deilig, søtt og syrlig,,,en glad mann er en fordel…
Slik gjør dere:
Rens, vask og skrell rabarbra, ikke bruk bladene
Lag deigen etter anvisning på pakken søt paideig.
Hakk rabarbra i biter og ha i en arbeidsbolle, bland inn ca. 2,5 dl sukker, 2 ss potetmel, 2 ts kanel
Stek paideigen først i 10 minutter
Avkjøl litt og ha på rabarbra-fyllet
Stek videre i ca. 40 minutter
Server med is, krem, eller vaniljesaus, eller helt som den er
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 1 1/2 time
Nyt sommerens skatter, nyt dagen, nyt hverandre…
Foto: Svein Raste
07/07/2016
Gravet fjellørret med einebær
Elisabeth fisk, kortreist mat forrett, Kortreist mat, Oppskrifter, Ut på tur 0 Comments
Når kokken får fisk, er det bare å finne fram oppskrifter og lage noen godsaker. Vi har lenge hatt lyst til grave en fjellørret, og nå fikk vi muligheten. Salt og sukker gjør at fisken skiller ut væske og det blir en slags lake. Fisken blir konservert og forråtnelsen stanser, og den får en karakteristisk smak. I gamle dager gravet man fisk og kjøtt av nødvendighet, idag gjør vi det mest for smakens skyld. Fisken ble tilberedt på formiddagen dagen før den ble fortært oppe i fjellet en ettermiddag. Den skal ligge i 1-2 døgn, litt avhengig av størrelsen.
Dette trenger dere:
300g fjellørret
4-6 einebær
4-6 sort pepper korn
tørket eller frisk dill
1 ts sukker
1 ts salt
Slik gjør dere:
- Fileter fisken, ta ut ryggbeinet
- Legg fisken i en passe stor boks med skinnsiden ned
- Ha pepper og einer i en morter og knus
- Krydre fisken med einer, pepper, dill
- Bland salt og sukker og strø over fisken
- Sett kaldt i 1-2 timer, til litt væske begynner sive ut
- Snu da filetene med skinnsiden opp
- La grave i 1-2 døgn i kjøleskap tildekket av folie over boksen
- Server med sennepssaus, sylta epler, dillstuede poteter, flatbrød, lefse
Dillstua poteter:
- Kok 6 små poteter og avkjøl
- Skrell og del i biter
- Ha i kjele over primus
- Tilsett 1 dl matfløte/soyamatfløte
- Krydre med salt, pepper, dill
- Kok opp og server
Enkel sennepssaus:
- Bland 5 ss majones og 1 ss sennep
- Tilsett 1 ts sukker, og 1 ts dill
- Litt pepper og salt
- En liten skvett fløte (kan sløyfes)
Vanskelighetsgrad: enkel
Tid: opptil 2 døgn.
01/07/2016
Jordbærdessert-surprise
Elisabeth dessert, jordbær Dessert 0 Comments
Hvorfor ikke gjøre en ny vri med is og norske jordbær som utgangspunkt? Med en saus av jordbær og litt marengs, blir dette en himmelsk og forførende deilig dessert. Bare prøv selv å se. Vi elsket denne kombinasjonen og det gjorde våre gjester også…og kjærestekokken – han elsker søte ting….
Dette trenger dere (4 personer):
2 kurver jordbær
4 ss sukker
4 cl Cointreau
litt presset sitron
kakaonibs
1 pakke Toro Marengsbunn
Slik gjør dere:
Lag marengsbunn – vi tok en enkel variant, men selvsagt an du lage den fra bunnen av – men Toro sin ble veldig bra!
Rens ca. 1/2 kurv jordbær
kok opp i en kjele med cointreau, sukker og litt sitronsaft til dette blir en saus.
Avkjøl kaken og sausen
Ha sausen i bunnen av en dessertskål
Del kaken i fine stykker og legg oppå sausen
pynt med jordbær og iskuler
Strø kakaonibs over (kakao gir en litt crunsh og bitterhet).
Vel bekomme!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 1 1/2 time
Foto: Svein Raste
25/06/2016
Sommerens beste fisk-og skalldyrsuppe og gode venners selskap
Elisabeth fisk, skalldyr, suppe hovedrett, Vintips 0 Comments
Kjærestekokken og koldjomfrua hans liker å stelle i stand til en skikkelig vennefest innimellom. Og nå som det var Sankthans, fikk vi til å samle våre nærmeste venner til en koselig kveld. Og da hører selvfølgelig god mat til, og godt drikke. Som dere sikkert har skjønt nå så elsker vi sjømat, men en fisk-og skallyrsuppe, hadde vi ikke på menyen fra før, så dermed ble vi inspirert. Vi tok utgangspunkt i en oppskrift, men som alltid så finner vi vår egen vri, med ingredienser som kokken min vet fungerer godt sammen. Det ble helt magisk godt – vi lover!
Dette trenger dere (4 personer):
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
1 fennikel
1-2 paprika
2 gulrøtter
1ss tomatpure
1/4 ts cayennepepper
1-2 dl noilly prat – tørr vermut
2 dl hvitvin tørr
3 dl matfølte/soyamatfløte
ca. 7 dl fiskekraft (buljong)
1 nett blåskjell
3 dl blåskjellkraft
500 g laks
kruspersille, 2 fedd hvitløk og 1/2 chili (til damping av blåskjell + 1 dl hvitvin)
100 g pillede reker
frisk dill
1 sitron
Slik gjør dere:
- hakk løk og hvitløk og surr i olje og smør/melange
- tilsett noilly prat og hvitvin og la det surre med noen minutter
- tilsett fiskebuljong + vann og la dette koke inn, sammen med tomatpure og cayennepepper
- dette kan stå og småkok lenge
- strimle grønnsaker; paprika og fennikel i fine strimler, gulrøtter i tynne staver
- ha alt over i gryta og la det koke til grønnsakene er møre.
- del rå laks i fine biter og mariner i dill, hvit pepper og sitron ca. 1/2 time
- pill reker så de er klare til garnering
- damp blåskjell i egen gryte (som forklart på bloggen under hvitvinsdampede blåskjell med chili og hvitløk)
- ha litt av kraften fra blåskjellene over i suppa, og jevn med fløten
- ha i fisken og la laksen trekke i 5-7 minutter.
- server i dype tallerkener, pynt med reker og blåskjell og en dillkvast
- server med varme rundstykker og smør
Vintips:
Hvitvin: Petit chablis Val de Mercy Grands Vins 2015
Rosévin: Domaine Montrose Bernard et Olivier Costc 2015
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: cirka 1-2 timer
Vel bekomme!!!
God sommer alle sammen! Jordbærdesserten kommer på bloggen senere!
06/08/2016
Blåbærpai
Elisabeth blåbær Bakst, Dessert, Kortreist mat 0 Comments
Det er tid for blåbær. Nå modnes de og er plukkeklare. Akkurat som vi kjærester gjør. Forholdet modnes stadig, går over i nye faser, men ennå holder vi lidenskapen varm. I det siste har jeg sett et par intervjuer med eldre ektepar som har levd sammen hele livet. Felles for disse vakre parene, er at de aldri har sluttet å ta på hverandre, kysse og ha nærhet. Og jeg forstår godt hvorfor de har levd sammen så lenge – for disse daglige kjærtegnene er selve limet i et forhold – nærhet holder oss sammen og gjør at båndene mellom oss stadig blir sterkere, og at kjærligheten stikker dypere. Også hjelper det helt klart med litt blåbærpai – for det å gjøre kjæresten lykkelig og få han til å smile over nybakt kake – det gjør godt – både for han, for forholdet, og ikke minst for meg. Omtanke = glede og glede delt = dobbel glede tilbake.
Dette trenger dere:
1 pakke glutenfri paideig – det glutenfrie verkstedet
250 g blåbær
brunt sukker
smør/melange blå uten
sukker
potetmel
Lag deigen etter anvisning på pakken søt paideig.
Ha renset blåbær i en arbeidsbolle, bland inn ca. 3 ss brunt sukker, 2 ss potetmel
Trykk deigen ut i en paiform og prikk bunnen med en gaffel
Behold litt deig til å smuldre over som topping
Stek paideigen først i 10 minutter
Avkjøl litt og ha på blåbær-fyllet
Strø litt brunt sukker på toppen
Stek videre i ca. 40 minutter
Server med is, krem, eller vaniljesaus, eller helt som den er
Foto: Svein Raste
Nytelse i hver bit…