Når kokken får fisk, er det bare å finne fram oppskrifter og lage noen godsaker. Vi har lenge hatt lyst til  grave en fjellørret, og nå fikk vi muligheten. Salt og sukker gjør at fisken skiller ut væske og det blir en slags lake. Fisken blir konservert og forråtnelsen stanser, og den får en karakteristisk smak. I gamle dager gravet man fisk og kjøtt av nødvendighet, idag gjør vi det mest for smakens skyld. Fisken ble tilberedt på formiddagen dagen før den ble fortært oppe i fjellet en ettermiddag. Den skal ligge i 1-2 døgn, litt avhengig av størrelsen.

05.07.2016 - 1

Dette trenger dere:

300g fjellørret

4-6 einebær

4-6 sort pepper korn

tørket eller frisk dill

1 ts sukker

1 ts salt

07.07.2016 - 1 (4) 07.07.2016 - 1 (8)

Slik gjør dere: 

  1. Fileter fisken, ta ut ryggbeinet
  2. Legg fisken i en passe stor boks med skinnsiden ned
  3. Ha pepper og einer i en morter og knus
  4. Krydre fisken med einer, pepper, dill
  5. Bland salt og sukker og strø over fisken
  6. Sett kaldt i 1-2 timer, til litt væske begynner  sive ut
  7. Snu da filetene med skinnsiden opp
  8. La grave i 1-2 døgn i kjøleskap tildekket av folie over boksen
  9. Server med sennepssaus, sylta epler, dillstuede poteter, flatbrød, lefse

07.07.2016 - 1 (5)

Dillstua poteter:

  1. Kok 6 små poteter og avkjøl
  2. Skrell og del i biter
  3. Ha i kjele over primus
  4. Tilsett 1 dl matfløte/soyamatfløte
  5. Krydre med salt, pepper, dill
  6. Kok opp og server

Enkel sennepssaus:

  1. Bland 5 ss majones og 1 ss sennep
  2. Tilsett 1 ts sukker, og 1 ts dill
  3. Litt pepper og salt
  4. En liten skvett fløte (kan sløyfes)

Vanskelighetsgrad: enkel

Tid: opptil 2 døgn.