Fullwidth
19/12/2015
Pinnekjøttlag med gode venner
Elisabeth lammekjøtt arkiv, hovedrett 0 Comments
Det har blitt en tradisjon å invitere venner på pinnekjøtt i Desember. For selv om jeg vokste opp med ribbe, har pinnekjøtt blitt en kjærkommen gjest her i huset. Så når lukten av pinnekjøtt sprer seg fra kjøkkenet, da kjenner jeg julestemningen komme sigende…Og kålrotstappe,,,mmm,,,jeg kunne spiste bare det alene. Og pinnekjøtt er venne-mat. Å dampe en hel gryte full, pynte et fint bord, skape stemning med lys og god julemusikk, det gir glede. Å stå på kjøkkenet sammen med kjæresten å pusle med forberedelser hele dagen, er koselig. Vi jobber godt sammen og finner en fin arbeidsfordeling. Tonen er alltid avslappet, og vi nyter å stelle i stand et godt måltid for gjestene våre. Sammen er vi et godt team på mange måter, og jeg er så takknemlig for akkurat det.
Dette trenger dere (6 personer):
3-3,5 kg pinnekjøtt (beregn 500 g pr person)
2-3 kålrot
3 gulrøtter
melange (bål uten)
soyafløte/matfløte
alt, pepper, muskat
mandelpoteter
ripsgele
Slik gjør dere:
Legg pinnekjøttet i vann, 24 timer før tilbereding. Skift vann ett par ganger. Ha pinner i bunnen av en stor kjele, og legg pinnekjøttet lagvis i kjelen. Ha litt vann i kjelen, 2-3 dl, og damp under lokk i min. 2 1/2 time. Begynn tidlig, og la det stå å dampe/trekke, bedre å begynne 3-4 timer før gjestene kommer, enn at pinnekjøttet ikke blir skikkelig mørt. Skjær kålrot og gulrot i biter og kok i lettsaltet vann til grønnsakene er møre. Så moser dere grønnsakene med en grønnsakspresse sammen med 3-4 ss smør/melange (blå uten ved allergi). Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og litt muskat. Bruk gjerne litt av kraften fra pinnekjøttet i kålrotstappen. Kok poteter; dvs. kok opp vannet, og la mandelpotetene trekke, ellers koker de i stykker. Server pinnekjøttet rykende varmt med kålrotstappe og poteter. Litt søtt ved siden av balanserer retten – f.eks. ripsgele. Og la praten gå lett rundt bordet, mens dere skåler i god vin eller annet godt drikke.
Foto: Svein Raste
«Gode venner er som stjerner, det er ikke alltid du ser dem, men du vet at de er der uansett.»
18/12/2015
Eksotisk dessert
Elisabeth dessert Dessert 0 Comments
Hva med en nydelig, eksotisk dessert til juleselskapet eller nyttårsaften? Her har kjæreste-kokken satt sammen en eksplosjon av herlige smaker! En dessert som både ser innbydende og spennende ut og som smaker himmelsk. Og frukt i desserter passer perfekt som følge til tung julemat. Det er en fryd å servere en slik dessert i et selskap. Vi testet den ut forrige helg. Gjestene stønnet av nytelse, og det ble stille rundt bordet, men så haglet komplimentene inn, og vi gledet oss over å kunne glede våre kjære venner med en eksotisk opplevelse midt i julestria.
Dette trenger dere:
1 hel ananas
2 mango
2 ss brunt sukker
sitron
1 dl eplejuice
1/2 chili
1 ss honning
2 ss smør/melange
1 plate Plamil mørk sjokolade m/appelsinsmak
kremfløte + litt sukker
pistasjis eller tofu vanilje
1 pakke kokosflak
1 pakke tørket papaya
1 appelsin
Slik gjør dere:
Skjær ut fine båter av ananasen, og stek stek disse i smør/melange(blå uten ved allergi) og brunt sukker, så de blir lett karameliserte. Ha over ca. 1 dl eplejuice og la dette koke inn, så det blir en saus. Lag mangosaus: Skrell og skjær ut kjøttet rundt mangsosteinene, ha over i et desilitermål, sammen med ca. 1 dl eplejuice. Kjør til saus med stavmikser. Smak til med litt presset sitron og ca. 3 ss cointreau. Sett sausen kaldt. Lag små skåler med tørket papaya, kokosflak og sjokolade (gjerne med appelsinsmak). Sett ovnen på 180 grader, finhakk 1/2 chili og ha flytende honning over ananasbitene med en bakepensel (ca. 1 ss som smeltes i vannbad). Stek i ca. 15 min. Dander på fat. Skjær ananasen i biter, men server den som en hel båt på tallerkenen, med pisket krem over, is ved siden av, en skål med snadder (festes med smør under), appelsinskiver til pynt, rips og revet sjokolade. Server mangosaus ved siden av. OG nyt nyt nyt!!! Dette er en opplevelse…
Foto: Svein Raste
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: 45 minutter
17/12/2015
kyllingkjøttboller med spicy paprika og ananas
Elisabeth kylling hovedrett 0 Comments
Lett, sunn og smakfull mat! Barna mine elsker kyllingkjøttboller! Dette er enkelt å lage selv og rimelige hverdagsmat. Med litt spicy tilbehør, blir det en god middag! Og ovnsstekte båtpoteter, smaker alltid godt ved siden av. Litt enkel mat før jul? Ja, takk! Og chili dere,,,mmm…krydder i maten, krydder i hverdagen, kjærlighetslivet…
Dette trenger dere (4 personer):
500-600 g kyllingkjøttdeig
2-3 ss potetmel
4 ss melk (rismelk ved allergi)
2 fedd hvitløk
salt og pepper
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 gul paprika
1/2 frisk ananas
1 ts søt chilipulver
6 amadinepoteter
olivenolje
Slik gjør dere:
Vask og del poteter i båter. Ha potetene i en ildfast form med olje, krydre med salt og pepper. Stek i ovnen på 225 grader i ca. 40 minutter. Ha kjøttdeigen i en arbeidsbolle, og bland inn potetmel og melk, så det blir en god deig. Finhakk hvitløk og bland inn i deigen, krydre med salt og pepper (ca. 1 ts salt og 1 ts pepper). Ha olje i stekepanna og bruk en skje til å forme kyllingboller (ta gjerne litt vann på skjeen, så slipper de lett). Stek i panna, til de er godt gjennomstekt. Skjær paprika i fine strimler, og del ananas i båter. Ha olje i stekepanna og wok grønnsakene på høy varme til de er litt møre. Krydre med søt chilipulver. God middag!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 40 minutter
16/12/2015
Farmors smørskiver <3
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Min gamle farmor hadde mange oppskrifter i ermet – og julekakene var intet unntak. Hun lever ennå, men baker ikke selv lenger. Men vi andre i familien holder hennes mattradisjoner levende. Smørskiver har jeg ikke prøvd å bake gluten-og melkefritt ennå, det blir kanskje ikke helt topp uten ekte smør,,,men kjærestekokken elsker jo julekaker, så litt ekstra kos må han få til jul, selv om ikke jeg kan nyte disse godsakene! Så disse har min kjære mamma bakt med omtanke, og så deler hun raust med oss i familien. Så selv om jeg ikke kan spise dem selv, gleder det meg å se kjæresten og barna kose seg med kakene jeg selv elsket som barn. Og de smelter i munnen ja…
Dette trenger dere:
200 g melis
400 g meierismør
600 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør dere:
Melis og smør røres hvitt (la smøret stå framme og bli litt mykt) i kjøkkenmaskin. Mel og bakepulver eltes inn forsiktig. Deigen settes kjølig noen timer. Trilles så til pølser (tykke) og skal stå kaldt til neste dag. Dekkes til med plastfolie. Når kakene skal bakes ut; skjæres pølsene i skiver ca. 1/2 cm tykke – 5 cm i diameter. Kakene stekes på bakepapir på 180 grader i ca. 10-12 minutter. Det blir ca. 70 kaker.
Foto: Svein Raste
15/12/2015
Ovnsbakt laks med scampi i chili og hvitløk
Elisabeth chili, fisk, scampi hovedrett 0 Comments
Laks med scampi, har blitt en favoritt her hjemme. Selv minstejenta på ti, som lenge har vært kresen, og synes vi i kjærestemat lager «unormal» mat, som hun griner på nesa av, har begynt å like scampi! Hun spør faktisk etter scampi, siden hun for første gang smakte «gambas al ajillo» – reker i hvitløk, som er en tradisjonell Canarisk rett – på Lanzarote i sommer. Og laks inneholder omega-3 som vi alle trenger, inkludert vitamin-D og Selen, så da er det bare å svinge seg rundt i valsen og lage det barna ber om! Barn og gode matvaner, er et eget tema, men middag hver dag er et mål her i huset, laget med gode, sunne råvarer som smaker. Jeg tror barna har godt av å venne seg til å spise sunt og riktig, og håper de tar med seg noe av den «unormale» maten videre i livet. Det skal nevnes at eldstemann på snart sytten – elsker kjærestematen vår.
Dette trenger dere:
500 g laks – gjerne ferdige fileter
scampi – frosne, rå, kokte – valgfritt
4 fedd hvitløk
1/2 chili
chilipulver – søt type
1/2 fennikel
Findus wokgrønnskaer eller; babaymais, vannkastanjer, gulrot, brokkoli
salt og hvit pepper
olje
ris
Slik gjør dere:
Ha frosne grønnsaker i en ildfast form, eller ferske skåret opp i biter, sammen med fenikkel. La det steke i ca. ti minutter på 225 grader. Finhakk hvitløk og chili og ha over scampiene (rens og skrell hvis rå med skall) i en bolle sammen med ca. 3 ss olje og bland godt. Ha laksen over grønnsakene og la de bakes i ca. 15 minutter. Kok ris etter anvisning på pakken. Ha olje i en panne, bruk høy varme og stek scampiene sammen med hvitløk og chili i ca. 5 minutter. Krydre med salt, hvitpepper og chilipulver. Hell scampiene over laksen i formen og server med ris til og evt. litt soyasaus. Obs! bruk glutenfri soyasaus hvis du ikke tåle den vanlige med hvete. God middag!!!
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: ca. 30 minutter
20/12/2015
Julekonfekt
Elisabeth dessert arkiv, Dessert 0 Comments
Julekonfekt kan dere lage selv. Og for oss som ikke tåler melk, kan det være lurt å lage egen konfekt, for å unngå eventuelle ingredienser man ikke tåler. Også smaker det jo vidunderlig godt da. Og dette blir sunn konfekt, når man bruker mørk sjokolade og Cocosa. Likøren er valgfritt…dere kan nøye dere med bare presset appelsin.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
1 pakke plamil mørk sjokolade
Cocosa – extra virgin
Hasselnøtter (gjerne økologiske) (mandler kan og brukes)
Dadler (gjerne økologiske) evt. også Aprikoser
cointreau, tia maria, presset appelsin
Konfektformer
Slik gjør dere:
Smelt sjokolade og ca. 100 g Cocosa på svak varme. Hakk nøtter og skjær dadler i fine biter. Ha litt nøtter/frukt i konfektformene (plastformer kjøpt på IKEA). Bland litt likør eller appelsin i sjokoladen, etter ønske, og hell flytende sjokoladeblanding over i formene. Sett i kjøleskap for avkjøling. Tas ut av formene når de er stivnet, og legges pent i kakebokser. Oppbevares i kjøleskap. Nyt smaken av hjemmelaget konfekt!
Foto: Svein Raste
Drømmen om en hvit jul….