Det har blitt en tradisjon å invitere venner på pinnekjøtt i Desember. For selv om jeg vokste opp med ribbe, har pinnekjøtt blitt en kjærkommen gjest her i huset. Så når lukten av pinnekjøtt sprer seg fra kjøkkenet, da kjenner jeg julestemningen komme sigende…Og kålrotstappe,,,mmm,,,jeg kunne spiste bare det alene. Og pinnekjøtt er venne-mat. Å dampe en hel gryte full, pynte et fint bord, skape stemning med lys og god julemusikk, det gir glede. Å stå på kjøkkenet sammen med kjæresten å pusle med forberedelser hele dagen, er koselig. Vi jobber godt sammen og finner en fin arbeidsfordeling. Tonen er alltid avslappet, og vi nyter å stelle i stand et godt måltid for gjestene våre. Sammen er vi et godt team på mange måter, og jeg er så takknemlig for akkurat det.

13.12.2015 - 1 (8)

Dette trenger dere (6 personer):

3-3,5 kg pinnekjøtt (beregn 500 g pr person)

2-3 kålrot

3 gulrøtter

melange (bål uten)

soyafløte/matfløte

alt, pepper, muskat

mandelpoteter

ripsgele

Slik gjør dere:

Legg pinnekjøttet i vann, 24 timer før tilbereding. Skift vann ett par ganger. Ha pinner i bunnen av en stor kjele, og legg pinnekjøttet lagvis i kjelen. Ha litt vann i kjelen, 2-3 dl, og damp under lokk i min. 2 1/2 time. Begynn tidlig, og la det stå å dampe/trekke, bedre å begynne 3-4 timer før gjestene kommer, enn at pinnekjøttet ikke blir skikkelig mørt. Skjær kålrot og gulrot i biter og kok i lettsaltet vann til grønnsakene er møre. Så moser dere grønnsakene med en grønnsakspresse sammen med 3-4 ss smør/melange (blå uten ved allergi). Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og litt muskat. Bruk gjerne litt av kraften fra pinnekjøttet i kålrotstappen. Kok poteter; dvs. kok opp vannet, og la mandelpotetene trekke, ellers koker de i stykker. Server pinnekjøttet rykende varmt med kålrotstappe og poteter. Litt søtt ved siden av balanserer retten – f.eks. ripsgele. Og la praten gå lett rundt bordet, mens dere skåler i god vin eller annet godt drikke.

IMG_4187

Foto: Svein Raste

«Gode venner er som stjerner, det er ikke alltid du ser dem, men du vet at de er der uansett.»