Fullwidth
01/12/2015
Pynt til jul med krydder på glass
Elisabeth Tips / ting 0 Comments
Julekrydder som hel Stjerneanis, kanelstenger og nellikspiker, er utrolig dekorativt i tillegg til at de lukter himmelsk! Så hvorfor ikke pynte huset med krydder på koselige glass? Stjerneanis er et kinesisk krydder, og frøene kan tygges for å hjelpe fordøyelsen. Kanel kommer fra ulike land i Asia, men Ceylonkanel, fra Sri Lanka, regnes for å være den beste og mest eksklusive. Kanel er virus-sopp og bakteriehemmende, og kan være gunstig ved diabetes type 2. Krydderet har en viktig plass i det Asiatiske kjøkken, men brukes som vi vet mye over hele verden. Nellikspiker forbinder jeg med jul, alle kjenner vel til adventsappelsinen med 24 nellikspiker? Norgesglass med bånd i julefager fant jeg på Europris, og med et koselig kjøkkenhåndkle til, så ble det en fin borddekorasjon. Også kan man jo bare åpne lokkene litt, for å fylle kjøkken og stue med juledufter…Fine julegaver er det også! Og julekrydder må man ha, for til jul hører det med gløgg i mange varianter – oppskrifter kommer!
Dette trenger dere:
Hel stjerneanis
Hele kanelstenger
Nellikspiker
Norgesglass og bånd
Foto: Svein Raste
29/11/2015
Adventstemning på frukt-og juletregården
Elisabeth tilbehør Kortreist mat, Ut på tur 0 Comments
En tur på gårdsbesøk i adventstiden, skaper stemning og en god følelse. Her er det gårdsutsalg med kortreiste produkter, både fra egen produksjon og andres. Utenfor møter julenekene oss, sammen med kranser, og det står nyhogde juletrær utstilt på tunet. Butikken er innredet i Fjøset, og gamle tømmervegger, nips fra bestemors tid sammen med produkter, pyntegjenstander, nystekte lapper og kaffe, skaper en fin ramme for en søndagstur. Inne i butikken lukter det søtlig av epler, og her kan man rusle rundt med en kurv på armen og handle gaver og gode matprodukter uten stress og mas. Butikken og kafeen, som drives av ekteparet på gården, holder åpent fram til jul fra 10-17 hver dag. De spesialiserer seg på geleer til mat, epler, syltetøy av ulike frukt og bær; for eksempel sursyltede plommer og eplemost, paradiseplegele og honning. Besøk gården her; http://www.fruktogjuletre.no/ – men ta for all del turen dit og! Kom i julestemning, finn fine gaver til de som har alt (kortreist mat er supre gaver!), og suppler julematen med deilige sødmefylte produkter som balanserer måltidene! Og tilbehør til middagsretter kan være så mye mer spennende enn tyttebærsyltetøy alene,,,bare se utvalget her og bli inspirert! Og det er alltid kos med en liten utflukt med kjæresten, lang eller kort, tid til å være sammen – ubetalelig…og det ble nystekt lapp med eplesyltetøy på han same-kjæresten min også 😉
Ha en fredfylt og god førjulstid <3
29/11/2015
Lapper liker lapper
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Søndagen er i gang for fullt. Og vi er oppe, selv om vi var ute i går og feiret ei god venninne som fylt 50 ! Været ser ikke verst ut heller, enda det pøsregnet i natt. Men kjenner jeg kjæresten, så er han ekstra søstsugen dagen derpå. 1. søndag i advent er det og, kanskje det blir en tur til en julegård?Noe godt å spise trenger vi i hvert fall – helst noe søtt. Svein er av sameslekt. Og jeg har neppe truffet noen som er så glad i lapper, som han. Så kanskje det ligger i genene? Her er i hvert fall en oppskrift, for dere som elsker lapper, enten de spiselige eller de på to bein. Jeg digger de tobeinte <3
4 stk egg
2 dl sukker
6 dl melk (gjerne surmelk) (ris/soyamelk ved allergi)
8 dl hvetemel (glutenfritt ved allergi)
2 ts natron
litt salt
jordbær
blåbær
melis
Foto: Svein Raste
Slik gjør du:
- Visp egg og sukker sammen.
- Tilsett melk og mel, blandet med natron og salt.
- Visp til en glatt røre.
- La røren svelle i ca 30 minutter.
- Smelt litt smør i pannen og legg en stor skje røre i pannen. Jevn ut og stek lappene lys brune på begge sider.
Pynt de ferdigstekte lappene med jordbær og blåbær og melisdryss…….
Frost gjør meg ingenting uansett…..
28/11/2015
helstekt lammerygg
Elisabeth lammekjøtt hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
En liten gourmetaften i ny og ne, er ikke å forakte for kjærestepar. Da får vi tid til å kose oss sammen, lage mat og nyte det vi har kokkelert i god tid ved bordet etterpå. Og siden vi elsker lammekjøtt, blir det en del retter av lam i løpet av sesongen. Lammerygg er virkelig gourmet. Det er litt krevende å lage, men smaker helt vidunderlig. Og når man er så heldig å være kjæreste med en kokk, er det jo en smal sak for han å beine ut et sidestykke av lam. Jeg er heldig, ikke sant? Og noen ganger sier Svein at jeg er litt bortskjemt, men da svarer jeg at det er meningen at dere menn skal skjemme bort damene deres. Så hvorfor ikke diske opp med et nydelig måltid til din kjære?
Dette trenger dere:
Lammerygg/sadel med bein
sjalottløk
cherrytomater
4 fedd hvitløk
fersk persille
fersk timian
sukkererter
olivenolje
salt og pepper
Slik gjør dere:
Skjær ut indrefiletene (innerst ved ribbena), Skjær ut begge ytrefiletene uten at skinnet ødelegges – før kniven inn fra siden, følg ribbena oppover, inntil ryggbeinet, skjær forsiktig opp langs ryggbeinet (i midten) og ned langs siden igjen, slik at du får et flott stykke med to ytrefileter med skinn utenpå. Legg så de to indrefiletene tilbake mellom ytrefiletene (i midten), sadelen ligger flat på benken, og kan krydres med salt og pepper og ha finhakket hvitløk over kjøttet. Finhakk sjalottløk, persille og timian og ha over kjøttet på samme måte. Rull kjøttet pent sammen, som en rullade, og bind sammen med hyssing, slik at krydderet kommer inni rulladen. Krydre på utsiden med salt og pepper. Brun i stekepanne i olje/melange, og legg i ildfast form i ovnen og stek på 180 grader (ca. 40 minutter), til steketermometer viser 58-60 grader. Legg cherrytomater inn på slutten (når det er ca. 10 minutter igjen). Stek små sjalottløk i stekepanna i melange med litt sukker i. La kjøttet hvile i folie i 10 minutter, før det skjæres opp i fine skiver. Tilbehør: Fløtegratinerte eller råstekte poteter og blansjerte sukkererter. Bruk sjyen fra stekingen som saus, jevn evt. med litt fløte/soyafløte. Dette er kongemat. Helt sjef, litt avansert å lage, men verdt strevet. Det smaker bedre enn forventet!!! Nyt og server med en god fransk rødvin til.
Foto: Svein Raste
27/11/2015
Lutefisklag med mødrene
Elisabeth fisk Uncategorized 0 Comments
Mødrene våre må vi ta godt vare på. Og det å invitere dem på middag, er en hyggelig gest, som de setter pris på. Og nå som det nærmer seg jul (en knapp måned igjen), så er det moro å lage julemat i henhold til norske tradisjoner. Og da kommer vi ikke utenom lutefisken; denne merkelige julematen som vi spiser her nord. Lutefisk er tørrfisk/klippfisk av torsk (skrei) som bløtes, lutes og vannes ut igjen, før den er klar til bruk. Fisken er mager, og inneholder mye vitamin b 12 og også selen, som er et viktig mineral, i tillegg til d-vitamin. Tilbehøret er viktig til lutefisk; bacon, ertestuing, og i Sveins tilfelle brunost! som forøvrig er er nordnorsk tradisjon, og familien til Svein på farssiden, er av sameslekt, så her må vi gjøre det riktig! Annet tilbehør kan være hvit saus med litt sennep i, eller bare sennep i tillegg til det andre. Vi kjøpte fisken på Meny, og den var virkelig flott!
Dette trenger dere:
500-750g lutefisk pr. person
1 ss salt pr. kilo
mandelpoteter
bacon
erter (4 bokser til 6 personer)
melange (blå uten melk)
matfølte/soyafløte
Slik gjør dere:
Legg lutefisken i fine skiver i langpanna og krydre med salt og pepper. Dekk til med folie og stek på 200 grader i ca. 40-45 minutter (kommer an på tykkelsen). Kok imens mandelpoteter, obs! kok opp vannet og la de putre forsiktig, nesten bare trekke, sånn at de ikke går i stykker. Del bacon i terninger og stek i melange, slik at det blir mer fett å ha over fisken. Ha ertene i en kjele og kok opp (behold litt av vannet fra boksen), ha i ca. 2 ss melange, og jevn med fløte, og stapp ertene med en grønnsaksmoser. Smak til med salt og pepper. Server lutefisken med mandelpotet, bacon strøs over fisken og ertestuing serveres som tilbehør. Drikke til er; en lett rødvin, øl og akevitt. Vel bekomme!!! Og husk mammaene deres, inviter dem på middag og gjør stas på damene som har oppdratt dere og har omsorg for oss hele livet ut.
Foto: Svein Raste
02/12/2015
Hjertevarmende eplegløgg
Elisabeth Kortreist mat, Tilbehør 0 Comments
Et besøk på frukt-og juletregården i Lier, resulterte i denne nydelige førjulsdrikken,,,Gløgg har lange tradisjoner og kan lages på utallige måter. Den lages tradisjonelt med alkohol, men kan også være uten. Gløgg skal være varm og stammer fra «Glühwine» og «mulled wine.»Julekrydder er med å sette karakteristisk smak på gløggen og fyller huset med deilige dufter. I tillegg til at krydderne er med på å skape den «varme » følelsen, som vi elsker å få… Vi bruker eplemost fra frukt-og juletregården her i Lier i denne gløggen.
Dette trenger dere:
1 flaske eplemost/eplejuice (ikke fra konsentrat)
1 ss honning
2 kanelstenger
4-5 stjerne anis
tørkede epler (fra frukt-og juletregården – kan sløyfes)
2-3 skiver fersk ingefær
Slik gjør dere:
Kok opp eplemosten med krydder og tørkede epleskiver. La det hele trekke i ca. 30 minutter, før det serveres med rosiner og tørkede eplebiter. Server i gode kopper og kjenn varmen som sprer seg til hjertet – og i det kalde nord, trenger vi slike hjertevarmende drikker i vinterhalvåret, slik at vi holder hjertene våre åpne og både kan gi og ta imot kjærlighet <3
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: ca. 30 minutter