En liten gourmetaften i ny og ne, er ikke å forakte for kjærestepar. Da får vi tid til å kose oss sammen, lage mat og nyte det vi har kokkelert i god tid ved bordet etterpå. Og siden vi elsker lammekjøtt, blir det en del retter av lam i løpet av sesongen. Lammerygg er virkelig gourmet. Det er litt krevende å lage, men smaker helt vidunderlig. Og når man er så heldig å være kjæreste med en kokk, er det jo en smal sak for han å beine ut et sidestykke av lam. Jeg er heldig, ikke sant? Og noen ganger sier Svein at jeg er litt bortskjemt, men da svarer jeg at det er meningen at dere menn skal skjemme bort damene deres. Så hvorfor ikke diske opp med et nydelig måltid til din kjære?

17965273_1297450586957889_771012246_n

Dette trenger dere: 

Lammerygg/sadel med bein

sjalottløk

cherrytomater

4 fedd hvitløk

fersk persille

fersk timian

sukkererter

olivenolje

salt og pepper

17965950_1297451993624415_52256035_n

Slik gjør dere:

Skjær ut indrefiletene (innerst ved ribbena), Skjær ut begge ytrefiletene uten at skinnet ødelegges – før kniven inn fra siden, følg ribbena oppover, inntil ryggbeinet, skjær forsiktig opp langs ryggbeinet (i midten) og ned langs siden igjen, slik at du får et flott stykke med to ytrefileter med skinn utenpå. Legg så de to indrefiletene tilbake mellom ytrefiletene (i midten), sadelen ligger flat på benken, og kan krydres med salt og pepper og ha finhakket hvitløk over kjøttet. Finhakk sjalottløk, persille og timian og ha over kjøttet på samme måte. Rull kjøttet pent sammen, som en rullade, og bind sammen med hyssing, slik at krydderet kommer inni rulladen. Krydre på utsiden med salt og pepper. Brun i stekepanne i olje/melange, og legg i ildfast form i ovnen og stek på 180 grader (ca. 40 minutter), til steketermometer viser 58-60 grader.  Legg cherrytomater inn på slutten (når det er ca. 10 minutter igjen). Stek små sjalottløk i stekepanna i melange med litt sukker i. La kjøttet hvile i folie i 10 minutter, før det  skjæres opp i fine skiver. Tilbehør: Fløtegratinerte eller råstekte poteter og blansjerte sukkererter. Bruk sjyen fra stekingen som saus, jevn evt. med litt fløte/soyafløte. Dette er kongemat. Helt sjef, litt avansert å lage, men verdt strevet. Det smaker bedre enn forventet!!! Nyt og server med en god fransk rødvin til.

21.11.2015 - 1 (3)

Foto: Svein Raste