Mødrene våre må vi ta godt vare på. Og det å invitere dem på middag, er en hyggelig gest, som de setter pris på. Og nå som det nærmer seg jul (en knapp måned igjen), så er det moro å lage julemat i henhold til norske tradisjoner. Og da kommer vi ikke utenom lutefisken; denne merkelige julematen som vi spiser her nord. Lutefisk er tørrfisk/klippfisk av torsk (skrei) som bløtes, lutes og vannes ut igjen, før den er klar til bruk. Fisken er mager, og inneholder mye vitamin b 12 og også selen, som er et viktig mineral, i tillegg til d-vitamin. Tilbehøret er viktig til lutefisk; bacon, ertestuing, og i Sveins tilfelle brunost! som forøvrig er er nordnorsk tradisjon, og familien til Svein på farssiden, er av sameslekt, så her må vi gjøre det riktig! Annet tilbehør kan være hvit saus med litt sennep i, eller bare sennep i tillegg til det andre. Vi kjøpte fisken på Meny, og den var virkelig flott!

Dette trenger dere:

500-750g lutefisk pr. person

1 ss salt pr. kilo

mandelpoteter

bacon

erter (4 bokser til 6 personer)

melange (blå uten melk)

matfølte/soyafløte

Slik gjør dere: 

Legg lutefisken i fine skiver i langpanna og krydre med salt og pepper. Dekk til med folie og stek på 200 grader i ca. 40-45 minutter (kommer an på tykkelsen). Kok imens mandelpoteter, obs! kok opp vannet og la de putre forsiktig, nesten bare trekke, sånn at de ikke går i stykker. Del bacon i terninger og stek i melange, slik at det blir mer fett å ha over fisken. Ha ertene i en kjele og kok opp (behold litt av vannet fra boksen), ha i ca. 2 ss melange, og jevn med fløte, og stapp ertene med en grønnsaksmoser. Smak til med salt og pepper. Server lutefisken med mandelpotet, bacon strøs over fisken og ertestuing serveres som tilbehør. Drikke til er;  en lett rødvin, øl og akevitt. Vel bekomme!!! Og husk mammaene deres, inviter dem på middag og gjør stas på damene som har oppdratt dere og har omsorg for oss hele livet ut.

21.11.2015 - 1 (1)

Foto: Svein Raste