Fullwidth
19/11/2015
Hjemmelaget guacamole
Elisabeth grønnsaker Tilbehør 0 Comments
Ferdigkjøpt guacamole smaker ikke særlig godt. Også er det jo så såre enkelt å lage det selv! Det er snart fredag, og mange har sikkert Taco på menyen? Og avocado er jo en utrolig næringsrik sak! Den inneholder masse sunt fett, proteiner, E, B og C-vitaminer. Den er egentlig en frukt, men fordi den smaker som en grønnsak, blir den ofte tatt for å være grønnsak… En moden avokado, gir etter for et lett fingertrykk, så da vet dere hva dere skal se etter i butikken. Den stammer fra Mellom-Amerika, men dyrkes i alle tropiske-og subtropiske strøk. Den mest brukte varianten her til lands heter Hass. Og alle kjenner vel den milde, nøtteaktige smaken? Et sunnere alternativ er den i hvert fall (og hjemmelaget guacamole er best), godt til taco, til tortillachips, til grønnsaksdip…Her har dere en enkel oppskrift.
Dette trenger dere:
2 avokado
2 hvitløkfedd
litt presset sitron
salt
en klype cayennepepper (kan sløyfes)
Slik gjør dere:
Del avokadoene i to og ta ut nøtten, ha massen oppi en bolle/beger, ha i hvitløk og litt presset sitron og kjør i stavmikser. Ha i salt og Cayenne og bland med mikseren. Server til Taco, annen meksikansk mat, eller som dipp til grønnsaker, chips eller tortillachips. Vel bekomme! Nyt sunnheten i hver bit, tenk på reisen avokadoen har gjort, før den kom på ditt bord. Takk den for at den nærer dere, slik at dere kan nære hverandre…Mat er kjærlighet <3
Foto: Svein Raste
God mat, sunn mat <3
18/11/2015
Blåbær-og kreklinglikør
Elisabeth bær Uncategorized 0 Comments
På en av våre siste turer i fjellet, før snøen dukket opp, fant vi mer bær, først og fremst Krekling. Da vi satt ved et vann delvis dekket av is etter en av de første frostnettene, var det tuer med bær rundt oss. Kreklingbær er nesten sorte, litt metalliske i fargen. De inneholder masse farge, så jeg ble ganske rød på fingrene, men derfor er de fulle av antioksidanter. De sies å være fine å lage likør av, så da fikk vi lyst til å prøve det. Iblandet litt blåbær og en anelse julekrydder. Vi gleder oss til å smake, men må smøre oss med tålmodighet, for en likør skal «glemmes» i flere måneder, før den er drikkeklar.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
250 g bær
2, 5 dl sprit
1 kanelstang
en klype anisfrø
1-2 dl sukker
Slik gjør dere:
Ha alt på en flaske/karaffel. La det stå i ca. 4 uker. Sil av bærene, og ha likøren over på en tett flaske. Tilsett sukker 1-2 dl sukker. Sett flasken bort i ca. 6 måneder. Da har dere en ferdig likør til påske!
Foto: Svein Raste
Legg merke til den nydelige, røde fargen, og lukten,,,,,fjell og vidde, kanel og anis,,,,,mmmmm…..
17/11/2015
Torsk med tomater, oliven og rotstappe
Elisabeth fisk hovedrett 0 Comments
Fisk er god mat, særlig hvis man klarer å variere litt. Barn (og kjærester) blir gjerne lei den hvite torsken, fulgt av gulrøtter og poteter med en kladd smør. Derfor gjelder det å prøve seg fram og pakke torsken inn i masse deilig smak. Sånn som her. Dette er sunt og smakfullt og gikk ned på høykant. Fisk minst to dager i uka – ja, takk, når den blir servert på ulike måter. Så la kjøkkenet være deres eget laboratorie, for eksperimentering med mat og smak. Det har Svein lært meg mye om; han utforsker stadig nye smaker og sammensetninger. Og matlaging skaper helt klart en her og nå følelse, som igjen stimulerer kreativiteten, og jeg glemmer i hvert fall å bekymre meg. Det kan bli en flytsone. Så lek på kjøkkenet, vær en matforsker og gled deg selv og de i familien med nye eksperimenter!
Dette trenger dere:
1 pakke Findus gourmet torsk (ryggfileter)
1 boks hakkede tomater (med hvitløk og oregano)
1 rødløk
2 fedd hvitløk
sorte oliven
olivenolje
salt og pepper
1/2 Sellerirot
2 gulrøtter
soyafløte/matfløte
Slik gjør dere:
Skrell og del gulrøtter og sellerirot og sett dette til koking. Finhakk hvitløk og del rødløk i fine skiver. Ha torsken i en ildfast form med olje i bunnen. Hell over tomater, hvitløk og rødløk, samt sorte oliven. Krydre med salt og pepper. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 15-20 minutter (kommer an på om fisken er helt tint på forhånd). Når gulrøtter og selleri er mørt, hell av vannet (behold litt i bunnen), og bruk en grønnsaksmoser til å stappe grønnsakene og evt. en stavmikser (kommer an på hvor fin mos dere vil ha). Bruk gjerne litt melange, og jevn rotmosen med soyafløte/matfløte. Smak til med salt og pepper. Server fisken på en seng av rotmos, og pynt med litt persille. Dette er en smakfull og nydelig fiskerett midt i uka.
godfisk, magerfisk, sunnfisk.
16/11/2015
Kjøttsuppe
Elisabeth oksekjøtt, suppe hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
En god kjøttsuppe blir aldri feil. Dette er norsk tradisjonsmat og en god rett nå som vinteren er her. Her på Østlandet fikk vi årets første snøfall i morges, og utenfor vinduet mitt er det hvitt på bakken. Så dette er en perfekt dag å lage en varm, næringsrik suppe på. Selv om det tar tid å koke kjøtt, er resten såre enkelt. Og man kan lage retten på forhånd, f.eks. kvelden før, så er middagen klar til neste dag. Dette er mat som både barn og voksne liker. Mat med næring og kjærlighet. Mat sånn som våre mødre og bestemødre laget. Mat som samler familien rundt gryta.
Dette trenger dere:
1,5-2 kg storfekjøtt, høyrygg eller flatbiff
1 løk
1/2 purreløk
Litt sellerirot
Litt Persillerot
2 gulrøtter
5-6 pepperkorn
2 ss salt
2 laurbærblad
ca. 2-3 liter vann, må dekke kjøttet godt
Legg kjøtt og kraftbein i en stor kasserolle med pepper, laurbær og salt. Hell over vann og kok opp. Skum av avfallsstoffene fra kjøttet som dannes i starten av kokingen. La kjøttet koke til det begynner å løsne fra beina, ca. 1,5 time. Kok deretter grønnsakene i 15 minutter. Del opp det kokte kjøttet i biter, og ha det sammen med grønnsakene tilbake i kjøttkraften. Server med flatbrød til.
Foto: Svein Raste
En varmende rett denne første dagen med snø…
15/11/2015
Salt lammekjøtt med purreløksaus og gulrøtter
Elisabeth lammekjøtt hovedrett 0 Comments
Svein bare elsker saltet lammekjøtt, og det er desidert en av hans favoritt-retter når vinteren setter inn. For dette er mat som varmer, mat som gir næring til kropp og sjel når mørket og kulda setter inn,,,Så lag mer slik mat om vinteren, kanskje det hjelper? Selv får jeg ikke nok av kraft fra kokt kjøtt, det er akkurat som om den er proppet med stoffer som kroppen min vil ha, og ifølge ekspertene så er det nettopp det kraften er! Og blir du varm innvendig, varm om hjertet, sprer du varme til de rundt deg, så jeg tenker at dette er kjærestemat, selv om det ikke er gourmet. Det er ikke bare gourmet det handler om, men å nære seg selv og andre.
.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere (2 pers):
500 g saltet lammekjøtt
4 gulrøtter
1 purre
4 poteter
2-4 ss maizena
Beregne ca 250 gr per porsjon – her kan dere doble ettersom hvor mye dere vil ha! Legges i usaltet kokende vann, senk varmen og la kjøttet trekke ved ca 85 grader i ca 2,5 time. Ta opp kjøttet og jevn kraften med maizena, tilsett gulrøtter i staver og kok til de er nesten møre. Ha da i purre og la det koke i noen minutter til purren er mør. Serveres med kålrabistappe og kokte poteter. Godt med raspeballer og da trekker en det i salte lammekraften. En kan salte lammekjøttet selv og da gni inn kjøttet godt med salt og la det ligge natten over i kjøleskap. Husk skyll av salt før koking.
Kålrabistappe:
1 kålrabi
melange (blå)
soyafløte/matfløte
salt og pepper
Del kålrabien i skiver, kok kålrabien til den er mør i lettsaltet vann. Stamp den med en grønnsaksmoser i kjelen (behold gjerne litt av kokevannet), bland inn melange og fløte. Smak til med salt og pepper. Stappen kan også tilsettes litt gulrot, og/eller litt pastinakk, da blir smaken rundere. Prøv dere fram, det er mange muligheter her!
Drikketips:
Til dette deilige salte lammekjøttet så er øl og akevitt tingen.
Vin til salta mat – da kreves det høy friskhet og sødme. En tørr eller halvtørr Tysk Riesling passer godt.
Foto: Svein Raste
19/11/2015
Elisabeth Uncategorized 0 Comments
170190B9-F7BD-4B1B-8420A4459DC5E55C-E66AB008-0328-4849-85A8C7089F7AFB92