Svein bare elsker saltet lammekjøtt, og det er desidert en av hans favoritt-retter når vinteren setter inn. For dette er mat som varmer, mat som gir næring til kropp og sjel når mørket og kulda setter inn,,,Så lag mer slik mat om vinteren, kanskje det hjelper? Selv får jeg ikke nok av kraft fra kokt kjøtt, det er akkurat som om den er proppet med stoffer som kroppen min vil ha, og ifølge ekspertene så er det nettopp det kraften er! Og blir du varm innvendig, varm om hjertet, sprer du varme til de rundt deg, så jeg tenker at dette er kjærestemat, selv om det ikke er gourmet. Det er ikke bare gourmet det handler om, men å nære seg selv og andre.
.14_10_2015 - 1

Foto: Svein Raste

Dette trenger dere (2 pers):

500 g saltet lammekjøtt

4 gulrøtter

1 purre

4 poteter

2-4 ss maizena

Beregne ca 250 gr per porsjon – her kan dere doble ettersom hvor mye dere vil ha! Legges i usaltet kokende vann, senk varmen og la kjøttet trekke ved ca 85 grader i ca 2,5 time. Ta opp kjøttet og jevn kraften med maizena, tilsett gulrøtter  i staver og kok til de er nesten møre. Ha da i purre og la det koke i noen minutter til purren er mør. Serveres med kålrabistappe og kokte poteter. Godt med  raspeballer og da trekker en det i salte lammekraften. En kan salte lammekjøttet selv og da gni inn kjøttet godt med salt og la det ligge natten over i kjøleskap. Husk skyll av salt før koking.

Kålrabistappe:

1 kålrabi

melange (blå)

soyafløte/matfløte

salt og pepper

Del kålrabien i skiver, kok kålrabien til den er mør i lettsaltet vann. Stamp den med en grønnsaksmoser i kjelen (behold gjerne litt av kokevannet), bland inn melange og fløte. Smak til med salt og pepper. Stappen kan også tilsettes litt gulrot, og/eller litt pastinakk, da blir smaken rundere. Prøv dere fram, det er mange muligheter her!

Drikketips:

Til dette deilige salte lammekjøttet så er øl og akevitt tingen.
Vin til salta mat – da kreves det høy friskhet og sødme. En tørr eller halvtørr Tysk Riesling passer godt.

16_10_2015 - 1

Foto: Svein Raste