Fullwidth
13/11/2015
Silkemyk rådyrfilet
Elisabeth vilt hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
En rådyrbukk, tok nesten livet av kjæresten min, da han ble overfalt av dette brunstige dyret, som stanget han i lysken, og lagde et dypt kjøttsår, ikke langt unna hovedpulsåren,,,Heldigvis gikk det bra, og vi kunne senere nyte en deilig rådyrfilet sammen (ikke fra den samme som Svein møtte på, den fikk horna kutta og slapp unna med livet i behold)… Kjøttet er magert, mildt og utrolig mørt! Det er som silke og smelter i munnen. Vi laget denne retten for en stund siden, rådyret kom fra Sverige, det er lettere tilgjengelig der, så dere som tar turen over dit, må passe på å gjøre innkjøp! Her kommer en oppskrift på en gourmet-aften!
Dette trenger dere:
2 indrefilet av rådyr (ca 400 g)
2 gulrøtter
1 pastinakk
1/2 squash
1 persillerot
1/4 sellerirøt
2 sjalottløk
soyafløte/matfløte
6 amadinepoteter
Slik gjør dere:
Ta rådyrfiletene fram og la de bli temperert. Krydre med salt og pepper. Del amadinepoteter i båter, ha olje i en ildfast form, ha på salt og pepper, stek på 225 g i ca. 45 minutter. Hakk grønnsaker i terninger, ha olje i stekepanna og brun grønnsakene til de er møre. Jevn med fløten direkte i panna, så det blir en stuing. Stek rådyrfiletene i olje/margarin, totalt ca. 6 minutter, snu de underveis. Pakk filetene inn i folie, og la de hvile i 8-10 minutter, før de skjæres opp i fine skiver. Anrett på en seng av grønnsakstuing, og server båtpoteter til. Nyt den silkemyke, milde smaken, kjøttet som smelter på tungen, og kjærestens stønn og velbehag over maten han spiser. Dette er et gourmet-måltid, som passer til en kveld med kjæresten, god vin og levende lys. Noe å feire kanskje? Kjør på!
12/11/2015
Torsk med serranoskinke, spinat og kikerter
Elisabeth fisk hovedrett 0 Comments
Nå som kjæresten min har kommet hjem, var jeg ikke sen med å invitere han på middag! Og jeg tenkte at maten måtte være smakfull, men litt lett, så selv om ordtaket sier torsk gjør dorsk,så tror jeg ikke det stemmer…Denne retten inneholder kikerter,, disse belgfruktene er svært næringsrike og sunne. De er kolesterolsenkende (noen kjæresten min må passe på), de kan derfor virke forebyggende på hjertesykdommer (spesielt sammen med hvitløk), grønnsaken gir stabilt blodsukker og forebygger derfor diabetes, de har prebiotisk virkning og er derfor bra for tarmfloraen, de inneholder jern som mange kvinner trenger spesielt, og mangan som er et viktig antioksidant og magnesium, som inngår i en rekke prosesser i kroppen. Kikerter gir energi og metthetsfølelse, de har fem ganger så høyt proteininnhold og fire ganger så høyt proteininnhold som poteter. Også sammen med spinat og hvitløk, blir dette supermat, og for ikke å glemme det flotte torsken da,,,Å endelig kunne vi stå sammen på kjøkkenet igjen å kokkelere, le sammen, sende hverandre flørtende blikk, og gi hverandre et kyss i ny og ne….det gjorde seg etter uker og dager med savn og lengsel.
Dette trenger dere:
400g torskefilet (Gourmet torsk f.eks.)
1 tynn serranoskinkeskive per filet
1/2 løk
1 boks kikerter (feks. Go Green)
1 pose bladspinat
1 sitron
4 fedd hvitløk
olje/melange
salt og pepper
Slik gjør dere:
Finhakk løk og hvitløk og fres det i olje og margarin. Ha i kikertene (husk å skylle dem i vann først – de ligger i en lake). La det surrer ca. ett minutt. Vend så inn spinaten, og la den surre med til den har sunket sammen. Imens legger man serranoskinke rundt fisken (som er tint), og steker den på begge sider i olje/margarin. Server fisken på en seng av kikert-og spinatblandingen. Tenn lys, feire kjærligheten på en helt vanlig torsdag, dette er hobby-gourmetmat, som ikke koster skjorta, og som kan nytes når som helst. Og hva som skjer etter middag, det overlater vi til fantasien….
Foto: Svein Raste
12/11/2015
Å være kjæreste med «Lars Monsen 2»
Elisabeth Ut på tur 0 Comments
Gutta på tur er en ting,,,men når det kommer til Lars Monsen-stilen, så kan kjærestens turer i villmarka, på koia, alene i flere dager og uker være en prøvelse å holde ut. Ikke dårlig i grunn, at Monsen har kapret Trine Rein (og nå også giftet seg med henne). Men er du glad i en friluftsmann, så er du glad i en som trenger å lufte vingene å være for seg selv, under furua, under stjernene. En som elsker å jakte på Aurora Borealis, og ligge ved bålet og stirre inn i flammene…Ikke noe galt i det, men etter nærmere 2 uker, så savner jeg kjærestemat og kos. Kanskje tenker han at når jeg må savne han litt, så er jeg enda mer hengiven når han kommer hjem igjen,,,men kjærestemat alene, er ikke det samme… Noen ganger tenker jeg at vi kunnet laget en egen blogg bare om turene til Svein. Men det får vi se på, for nå har jeg altså fått det ærefulle oppdraget å blogge om hans utskeielser mellom mose og lyng. Så her kommer et lite bildegalleri over hans siste tur i marka. Og forslag til turmat – det får dere!!! Trine Rein – respekt…Heldigvis får vi være med gutta på tur innimellom 🙂 OG til helgen blir det heldigvis skikkelig, ekte kjærestemat igjen <3 <3 <3
Oppskrift på suppe på tur:
Fritt sitert fra fjellkokken:I disse tider så er det kjølig i fjellet, når jeg gikk ut i dag så lå det på 1 grad ute… brrrr litt snø i luften og litt vind. Da er det godt med primus og en god suppe som jeg hadde lagd på hytta for noen dager siden. Hadde kokt med en salt svineknoke og lagt noen gule erter i vann. Svineknokene kokte jeg i 1,5 time, brukte den lettsalta krafta til å koke ertene. Kokte dette med gulrøtter, purre og timian fra fjellhagen. Hadde også julepølse og poteter i fra middagen . Ja dette blir en god turmat-suppe som varmer godt i kroppen når gradene går ned mot null. Smak til med salt og pepper og; god tur til fjells eller i skogen. Husk godt med tøy og. Hilsen kokken og friluftsmannen Svein.
11/11/2015
Hønsefrikasse – mot høstdepresjoner
Elisabeth høne hovedrett 0 Comments
1 høne
3 gulrøtter
1 purre
2 persillerot
1 sellerirot
salt
hvitpepper
2 stk laurbærblad.
Slik gjør dere:
Del høna i to og ha den i en stor kjele med kokende vann. Kok opp igjen og skum av. Tilsett salt , pepper, laurbærblad og la kjøttet trekke ved 80 grader i ca 1,5 time. Rens grønnsaker og del i staver og la de koke de siste 12 min (Rotgrønnsaker) og purre de siste 5 min. Sausen lages i egen kjele, sil opp antall mengde kraft, jevn med maizenna og kok litt inn. Smak til med salt, hvitpepper, sitronsaft og en skvett fløte/søyafløte. Ta opp høna og rens og del den opp i passe stykker. Legges i en serveringsbolle og hell sausen over stykkene og grønnsakene. Serveres med kokte poteter. Smak, nyt, og kjenn at depresjonene blir jaget på dør!!!
Foto: Svein Raste
10/11/2015
Ris Pilaf
For å piffe opp risen, kan man tilsette kraft eller buljong. Da får man en gulere ris, med mere smak, som passer godt til kylling og svinekjøtt. Retten sies å stamme fra Alexander den stores tid, og spredte seg til Syd-Europa etter hvert, og er nå en utbredt måte å koke ris på i mange land i verden, hvor ris brukes til de fleste retter. Den kan også inneholde ulike krydder. Så her kan man prøve seg fram, og variere den ellers så hvite og kjedelige risen. Det er også vanlig å blande kjøtt, grønnsaker og fruktbiter direkte i risen.
Detter trenger dere:
1 finhakket sjalottløk
2 ss olje-smør
2 dl langkorna ris
4 dl hønsbuljong
Fres løk gylden og myk, så vendes risen godt inn i olje. Hell i kokende buljong og kok under lokk i 20 min (eller koketida på pakka). Enjoy!!!
Foto: Svein Raste
14/11/2015
Spansk sjømatpaella
Elisabeth skalldyr, spansk Oppskrifter 0 Comments
En av våre hengivne lesere Isabelita Pauda tipset oss for en stund siden om oppskrift på sjømatpaella. Det så virkelig fristende ut, og vi vet jo at det er godt, fra våre besøk på spanske breddegrader. Nå har vi laget mye norsk tradisjonsmat i det siste, så nå følte vi for å vende nesa utover i verden og lage en delikat sjømatrett. Paella er faktisk en spansk nasjonalrett. Retten kommer opprinnelig fra Valencia og betyr stekepanne, og den serveres direkte fra stekepanna. Skalldyr er kjærestemat nummer 1 for oss, og vi elsker å nyte denne salte, lekre maten i ulke varianter og matretter. Sammen med ris, krydder, hvitløk, chili, kokt inn i vermut, blir dette en smaksopplevelse som varer lenge. Og sjømat er jo et afrodisiakum, så i kveld kan alt skje….
Dette trenger dere (4 pers):
1 stk løk
3 fedd hvitløk
300g ris (uncle Ben’s langkornet ris/paellaris)
3 stk tomat
2 stk paprika – gjerne rød og grønn
2 chili
1 ts gurkemeie/safran
2,5 dl vermouth (Noilly Prat)
1 l fiskebuljong
15 stk scampi
250 g erter (frosne grønne)
1 kg blåskjell
1,5 dl hvitvin (brukes til å dampe blåskjellene)
1 bt persille
1 stk sitron
olivenolje til steking
Foto: SveinRaste
Slik gjør dere:
Finhakk løk og hvitløk, og fres i olje. Tilsett all risen og fres til den blir blank. Grovhakk tomater, strimle paprika, og ha i dette samt gurkemeie og vermut i blandingen og rør godt. La det hele putre noen minutter, slik at risen begynner å ta til seg fuktighet. Hell over buljongen og la det småkoke i ca. 15-20 minutter (til væsken er nesten absorbert). Rens scampiene, ta av skallet (vi bruker rå, fryste med skall), fjern den svarte strengen – mariner i hvitløk, chili og olje. Fres scampiene i olje i egen stekepanne og vend dem nedi risen mot slutten av koketiden sammen med ertene. Damp samtidig blåskjellene med hvitvin, persille og litt hvitløk/chili i en annen kjele. Anrett blåskjellene oppå risblandingen i stekepanna, stikk reker med skall nedi, legg sitronskiver rundt i panna og dryss persille over. Hvis dere bare er 2, så halver oppskriften, ellers blir dere stappmette!
Foto: Svein Raste
Vintips: til sjømat anbefaler vi en Chablis, for eksempel J.Moreau & Flis 2014.
La helgen være i kjærlighetens tegn <3