En av våre hengivne lesere Isabelita Pauda tipset oss for en stund siden om oppskrift på sjømatpaella. Det så virkelig fristende ut, og vi vet jo at det er godt, fra våre besøk på spanske breddegrader. Nå har vi laget mye norsk tradisjonsmat i det siste, så nå følte vi for å vende nesa utover i verden og lage en delikat sjømatrett. Paella er faktisk en spansk nasjonalrett. Retten kommer opprinnelig fra Valencia og betyr stekepanne, og den serveres direkte fra stekepanna. Skalldyr er kjærestemat nummer 1 for oss, og vi elsker å nyte denne salte, lekre maten i ulke varianter og matretter. Sammen med ris, krydder, hvitløk, chili, kokt inn i vermut, blir dette en smaksopplevelse som varer lenge. Og sjømat er jo et afrodisiakum, så i kveld kan alt skje….

Dette trenger dere (4 pers):

1 stk løk

3 fedd hvitløk

300g ris (uncle Ben’s langkornet ris/paellaris)

3 stk tomat

2 stk paprika – gjerne rød og grønn

2 chili

1 ts gurkemeie/safran

2,5 dl vermouth (Noilly Prat)

1 l fiskebuljong

15 stk scampi

250 g erter (frosne grønne)

1 kg blåskjell

1,5 dl hvitvin (brukes til å dampe blåskjellene)

1 bt persille

1 stk sitron

olivenolje til steking

13.11.2015 - 1 (5)

Foto: SveinRaste

Slik gjør dere:

Finhakk løk og hvitløk, og fres i olje. Tilsett all risen og fres til den blir blank. Grovhakk tomater, strimle paprika, og ha i dette samt gurkemeie og vermut i blandingen og rør godt. La det hele putre noen minutter, slik at risen begynner å ta til seg fuktighet. Hell over buljongen og la det småkoke i ca. 15-20 minutter (til væsken er nesten absorbert). Rens scampiene, ta av skallet (vi bruker rå, fryste med skall), fjern den svarte strengen – mariner i hvitløk, chili og olje. Fres scampiene i olje i egen stekepanne og vend dem nedi risen mot slutten av koketiden sammen med ertene. Damp samtidig blåskjellene med hvitvin, persille og litt hvitløk/chili i en annen kjele. Anrett blåskjellene oppå risblandingen i stekepanna, stikk reker med skall nedi, legg sitronskiver rundt i panna og dryss persille over. Hvis dere bare er 2, så halver oppskriften, ellers blir dere stappmette!

13.11.2015 - 1 (7)

Foto: Svein Raste

Vintips: til sjømat anbefaler vi en Chablis, for eksempel J.Moreau & Flis 2014.

25.10.2015 - 1

La helgen være i kjærlighetens tegn <3