Da vi var i Praha tidlig i høst, sa guiden vår Filip Bis (som for øvrig har skrevet en artig kokebok som heter Tsjekkeretter) at hønsesuppe kurerer depresjoner…Det skader ikke å prøve i hvert fall! Og gamle kjerringråd, fra Tsjekkia denne gangen, er det ofte noe i. Hønsefrikasse er  Norsk tradisjonsmat. Kjøttet trenger lang koketid, men man får både fint kjøtt og masse god kraft når jobben er gjort. Ei gull-høne på Meny kostet 74 kr, så sånn sett er det en billig medisin; god og sunn mat, som vi trenger nå som høsten og snart vinteren er her.
Dette trenger dere:

1 høne
3 gulrøtter
1 purre
2 persillerot
1 sellerirot
salt
hvitpepper
2 stk laurbærblad.

Slik gjør dere:

Del høna i to og ha den i en stor kjele med kokende vann. Kok opp igjen og skum av. Tilsett salt , pepper, laurbærblad og la kjøttet trekke ved 80 grader i ca 1,5 time. Rens grønnsaker og del i staver og la de koke de siste 12 min (Rotgrønnsaker) og purre de siste 5 min. Sausen lages i egen kjele, sil opp antall mengde kraft, jevn med maizenna og kok litt inn. Smak til med salt, hvitpepper, sitronsaft og en skvett fløte/søyafløte. Ta opp høna og rens og del den opp i passe stykker. Legges i en serveringsbolle og hell sausen over stykkene og grønnsakene. Serveres med kokte poteter. Smak, nyt, og kjenn at depresjonene blir jaget på dør!!!

elisabeth (0; 688

Foto: Svein Raste