Fullwidth
07/11/2015
Indisk hønsesuppe
Elisabeth høne, suppe hovedrett 0 Comments
Hønsekraft kan brukes til så mangt. Hvis dere koker en høne, får dere mye god kraft, som kan bli til for eksempel Indisk hønsesuppe med karri. Hønsekraft er gull verdt, frys den ned i melkekartonger og ta opp til supper og sauser. En karrisaus lagd av hønsebuljong til fisk og nystekt kylling er godt (se bloggen under karrisaus). Kraft kokt på ekte skrog og bein, sies å være svært sunt. Når man koker kjøtt og bein lenge, dannes det gelantin som inneholder masse næring; vitaminer, mineraler – Kalsium, fosfor, magnesium, kalium og svovel løses opp i vannet når kraften får koke lenge nok. Beinmarg er det fantastisk næringsrike vevet inne i knoklenes marghule, og vil i kraft bidra med smak og næring. Så kok kraft og unngå buljongterningen når dere kan. Det gir bedre smak og bedre helse!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
Hønsekjøtt
2 stk løk
1 båt hvitløk
2 ts karri
1/2 ts gurkemeie
1/4 ts kajennepepper
1 liter hønsekraft
3 dl uncle Bens langkornet ris
finhakket, fersk koriander
Slik gjør dere:
Finhakk løk , hvitløk og surr det i en kjele med karri til løken er blank og myk, og la det andre krydderet frese med noen minutter. Tilsett resten av kraften og langkornet middagsris og la det koke i 15min (eller som anvist på pakken). Suppen kan jevnes med litt maizenna. Ha i hønsekjøtt i strimler og varm opp. Pynt med finhakket, fersk koriander og server med godt fersk brød til. Og nyt en varmende suppe, som gir næring og energi, og som med sin hønsebuljong driver høst-og vinterdepresjoner på dør (i følge Tsjekkere i hvert fall). God middag!!!
Foto: Svein Raste
07/11/2015
Bakte epler med is
Elisabeth dessert, epler Dessert 0 Comments
En enkel og sunn, men veldig god dessert som kan følge søndagsmiddagen, eller være kos til kvelds. Her er oppskriften! Kos dere og ha en fin søndag!!! Solen skinner, etter en natt med regn, nyt dagen og hverandre!
dette trenger dere til 4 pers:
4 epler
4 ss vann
3 ss rosin
4 ss honning og presset sitron
3 ss hakka hasselnøtter/mandler
2 ts kanel
Lettere blir det ikke og så er det så godt. Vask eplene og del de i to. Hul ut kjernen og fyll de med rosiner og finkutta hasselnøtter. Hell så over en god honning og dryss på kanel. Press også litt sitronsaft over det hele. Sett eplene i en ildfast form med 4 ss kokende vann. Forvarm ovnen til 180 grader. Stek i ca. 20. minutter. Server med vaniljesaus eller vaniljeis.
Foto: Svein Raste
Elsk god mat, elsk hverandre, elsk livet!!!
06/11/2015
Ukas vin – Tommasi – en deilig Italiener
Elisabeth vin Vintips 0 Comments
Denne uka anbefaler kokken en italiensk vin – Tommasi Graticcio Appasionato (sistnevnte betyr lidenskapelig…). Han er alene på hytta og surrer for seg selv (mulig han savner meg fælt, siden vinen heter det den gjør…), og da har han gjerne en bag-in-Box stående, som han går og lunker litt på. Synes jeg ser han for meg, der han putlar rundt som han selv sier, lager mat, hører på musikk og tar en skål. Vin på Box, er og en god ting, når man bare skal ta et glass, eller har flere på besøk. Denne gangen gikk altså turen til Italia, som er kjent for gode viner og god kvalitet. Dette er er en lettere vin som man bare kan kose seg med – gjerne uten mat – den har en god fruktig smak som varer i munnen. Den er best litt avkjølt. Tommasi er kjent for masse gode viner og selvfølgelig gode amarone viner. Men denne er bløt og fruktig, med preg av røde bær og har god lenge i smak. Fargen er dyp rød – hjertefarge…en kjærestevin? Lukt av røde bær, innslag av fat og mulig litt urter. En god hyttevin og helgekos-vin. Den ligger nesten på topp i Sverige som en av de mest solgte BIB vinene. Til mat passer den spesielt godt til; lam, sau, storfe, og vilt. Pris: like under 400,-
En god vin å varme seg på nå som tåka kommer krypende,,,
06/11/2015
Pai med kjøttdeig og grønnsaker
Elisabeth oksekjøtt hovedrett 0 Comments
Helgekosen trenger ikke alltid å være så avansert, eller koste skjorta! En pai er smakfull og fristende. Og de fleste liker slik mat, ung eller gammel. Det var lenge siden jeg hadde eksperimentert med paideig, pga. min glutenintoleranse antakelig, men jeg brukte en gammel oppskrift, og benyttet litt mer «bindemiddel! for glutenfri bakst kan være en utfordring på det området. Så i oppskriften kan dere gjøre begge deler, med eller uten gluten, fritt valg! Og bindemiddel er viktig i alle sammenhenger, i livet generelt, og ikke minst i et forhold. Så hold fast i det som binder dere sammen! Vit hva det er og dyrk det, sett av tid til det, enten det er felles interesser, reise, natur, en god samtale, eller nærhet. Dere vet hva forholdet trenger, ikke glem å gi det næring, ikke la limet gå i oppløsning, men sørg for at dere holder sammen i tykt og tynt!
Dette trenger dere:
Paideig:
200 g hvetemel (evt. glutenfritt)
100 g melange (evt. uten melk ved allergi)
1/4 ts salt
3 ss fiberhusk ved glutenfri baking
1 egg (2 hvis glutenfri)
Slik gjør dere:
Smuldre margarin i melet, tilsett salt og ha i egg. Arbeid deigen til et fast emne. Ha i fiberhusk, det binner sammen hvis du baker glutenfritt, ellers kan det sløyfes. Sett deigen kald i kjøleskap en halvtimem dekk til med plast. Trykk deigen ut i bunnen av en paiform/kakeform og godt oppover kanten. Prikk deigen med en gaffel. Stek den på 200 grader i ti minutter, før du fyller den.
Fyll:
400 g kjøttdeig
1/2 squash
1 rød paprika
3 sjalottløk
1/2 purre
2 fedd hvitløk
4 egg
4 dl melk/fløte (rismelk og soyafløte ved allergi)
300 g revet ost (kan sløyfes ved allergi)
salt pepper og litt muskatnøtt
Hakk grønnsakene og fres dem i olje og brun kjøttdeigen. Lag en eggestand, bland egg og melk, pisk det lett sammen med en visp, bland i salt, pepper og muskat. Ha grønnsaker, kjøtt og eggestand over i paiformen, og stek videre i ca. 35-40 ominutter. Ha på osten mot slutten, hvis noen har allergi, ta av en bit uten ost, og stek resten ferdig med ost til de andre. Server med salat til. Tenn lys og pust, samle energien rundt bordet og se hverandre, prat og ha en hyggelig stund, sett pris på at dere er sammen, at dere har hverandre.
Foto: Svein Raste
God helg fra koldjomfrua og Cheffen!!!
04/11/2015
Allergiprodukter – anbefalinger
Elisabeth Tips / ting 2 Comments
Mange av oss sliter med matallergier og intoleranser. Jeg fikk påvist melkeallergi og glutenintoleranse for seks år siden, og har siden da levd på diett kan man vel kalle det. Det går i grunn smertefritt, men det var jo en overgang både for meg og kjæresten å venne seg til. Heldigvis finnes det mange gode erstatningsprodukter på markedet. Og jeg tenkte å dele noen tips med dere om det.
- Fløteerstatning: matfløte kan erstattes med soyafløte
- Kremfløte: Alpro har en utmerket fløteerstatning som kalles Soya piskbar, ellers finnes det havrefløte og andre produkter, men resultatet blir ganske annerledes enn ordinær krem (selv om smaken er god)
- Melk: Rismelk, soyamelk, egner seg godt i matlaging og baking, havre og mandelmelk, er mer særpreget på smak, så her må det passe med innholdet.
- Smør: melange blå, er uten melk, finnes både i smørbar variant og til baking, ellers har alpro margarinerstatning
- Ost: noe av tofu produktene er ok til gratinering o.l. Tofu mozzarella style, og et par smøreoster er ok.
- Is: Tofu-is er nydelig; sjokolade, vanilje, ellers er Rys-isen som er risbasert god, og sorbet is finnes i mange varianter – eller lag den selv!
- Mel: Toro har fine glutenfrie blandinger til baking av alle slag, men til kaker er Schär mix patisserie best synes jeg. Litt fiberhusk kan brukes som bindemiddel, da glutenfritt mel er seigt og vanskelig og elte/kna. Mandelmel er godt i kaker, hvis man liker smaken.
- Maizennamel, kan brukes til alle typer jevninger av saus, gryter, grøt osv, eller potetmel.
- Sjokolade uten melk – Plamil er en ener! Den finnes i mange smaksvarianter.
- Pasta: Schär sine produkter er fine – f.eks. fullkornskruer
- Jeg kan og varmt anbefal bakeproduktene til det glutenfrie verkstedet.
Ofte kan ingredienser i helt vanlige oppskrifter erstattes med gluten-og melkefrieprodukter. Jeg prøver meg fram og lykkes som regel. Noen ganger trengs det litt mer mel og litt fiberhusk, men ellers går det fint. En annen ting er at baksten fort blir tørr, så spis godsakene med en gang, eller frys det ned. Ikke la problemer med maten ta fra dere matgleden! Kjæresten min er superflink til å ta hensyn, og han som er kokk, er overrasket over hvor bra erstatningene fungerer! Det kommer mer om dette senere! Lykke til!
09/11/2015
Karrisaus – vi elsker det hotte!
Elisabeth kylling, saus hovedrett, Tilbehør, Uncategorized 0 Comments
Dette er en saus som er super til kylling og svin. Den er enkel å lage og smaker veldig godt. Alle liker den, barna og de voksne. Passer fint på en mandag, som tilbehør til middagen. Min sønn elsker denne sausen, og han ble lykkelig, da Svein kom og laget saus (det var han nemlig ikke bortskjemt med), og i tillegg en sterk variant. Så hvis vi disker opp med denne sausen, smiler han stort!
Dette trenger dere:
Olje/melange (blå)
1/2 gul løk, 1 sjalottløk
1/2 eple
2-3 ts karri
Kraft/hønsebuljong (3 dl)
salt pepper
1 ss maizena
Ananas juice/ananas
evt. litt fløte
Slik gjør dere:
Fres finhakka sjalottløk/løk, eplebiter og karri i en kjele til løken er myk. Tisett kraft og la det koke inn.
Gjevn med maizena og smak til med litt salt (husk kraft/buljong har litt saltsmak) hvitpepper, og litt annanas juice. Avslutt med en skvett fløte. Denne sausen er nydelig til kylling. På bildet har vi stekt kyllingfilet og wokket grønnsaker til. Kylling og grønnsaker kan selvfølgelig blandes inn i sausen, del da kyllingen i biter og stek. Eller bruk sausen til svinekjøtt. Prøv dere fram og finn deres favoritt!!!
Foto: Svein Raste