Fullwidth
14/10/2015
Fjellørret rett i panna
Elisabeth fisk Oppskrifter, Ut på tur 0 Comments
Svein er en ihuga markfisker…Og har vandret fra fjellvann til fjellvann med markstanga i hånda siden han var liten. På jakt etter napp…Og napp har han fått, både på fiske og i kjærlighetslivet! Og begge deler handler om tålmodighet…for uten den blir det ikke mye fangst. Det gjelder å prøve seg om og om igjen, helt til storfisken sitter på kroken! Og fjellfiske er en beroligende affære. Det er ren meditasjon. Alt du fester blikket på, er et blikkstille vann, som av og til får en krusning, når ørreten vaker i vannskorpa…Da øker pulsen og spenningen stiger, kanskje biter fisken nå? eller nå? Og slik kan man sitte i timevis, uten tanke for noe annet, i hvert fall ikke regninger og arbeidsoppgaver som venter når man kommer hjem…På denne måten er friluftslivet helsebringende uten tvil. Det gir ro og balanse til kropp og sjel, samt inntrykk og bilder som fester seg og fordriver de tunge tankene. Og hvis man er så heldige å få fisk, hvorfor ikke tilberede herligheten ute i naturen? Derfor drar Svein ofte på fisketur, gjerne i Reinskarven, alene eller med kammerater. Sekken har han med og fisketaske, hvor han har markboksen, noen kroker og søkker, ellers smør, salt og pepper, Primus og stekepanne. Da blir det fisk med teleskopstanga og mark på kroken, mens han rusler oppover i kulpene. Det blir gjerne 4 til 8 pene ørreter per dag. noen renses og vaskes i elva, tilberedes og spises der og da. Den fineste ørreten veier ca 400 gram og passer perfekt i stekepanna. Større fisk tar gutta med hjem til kjærestene sine. Gudskjelov…
Slik gjør dere:
Rens ørreten og ta ut innmaten. Lag snitt i skinnet på begge sider. Stek den i smør/melange til den er rosa og fin i stekepanna over primusen. Det er noe eget med primus, å kunne se maten frese i panna ute i friluft, å kjenne duftene som sprer seg i lufta og se stekeosen som brer seg omkring. Og sulten blir man gjerne på tur, så man kan fort få vann i munnen og kjenne suget i magen. Og når man i tillegg har muligheten til å spise maten utendørs sittende ved vannkanten, mens sola går ned i horisonten….Da kan det nesten ikke bli bedre!!!
Eller man kan lage en litt mer avansert variant, og tilberede fisken tilbake på hytta. Stekingen er den samme, men noen kokte poteter ved siden av, litt stuet spinat med hvitløk og noen surrede grønnsaker og litt rømme smaker også godt.
Oppskrift på stuet spinat:
1 pose vasket spinat
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 dl matfløte/soyafløte
Finhakk hvitløk og sjalottløk, og fres i olje i stekepanna. Ha over spinatbladene og vend det inn. La det surre noen minutter, og tilsett fløten til slutt og la blandingen få et raskt oppkok. Server til fisken rykende varm.
Oppskrift på surrede grønnsaker til fisk:
2 små gulrøtter
1/2 fennikel
2 sjalottløk
Finhakk løk og fennikel. Hakk gulrøtter i terninger. Fres i panna i olje/margarin til grønnsakene er møre og server til fisken sammen med det andre tilbehøret. Denne vrien er litt annerledes enn bare agurksalat og rømme….og passer når man tilbereder fisken hjemme eller på hytta.
Foto: Svein Raste
Skitt fiske!!!
12/10/2015
Varm sjokolade med hint av chili
Elisabeth dessert, sjokolade Dessert 0 Comments
Denne koppen inneholder alt; søtt, varme, hot chili, myk krem, litt bitterhet av sjokoladen. Den ser koselig ut og får deg til å senke skuldrene…Varmen fra drikken sprer seg i kroppen, som en myk bølge av velvære, og du lander i godstolen etter en lang dag, eller du lager drikken når du kjenner behov for litt trøst og pleie. Kanskje regner det ute, eller blåser. Du hutrer og kryper sammen under pleddet, med koppen mellom hendene og snuser inn sjokoladelukten. Så kommer kjæresten og setter seg ved siden av deg med sin kopp, og smiler varmt til deg, mens han smaker på innholdet og får krem på nesa…Du ler og tørker det bort og gir han et kyss. – Så deilig, sier han og sukker. Du smiler igjen, lykkelig over å ha kunnet glede han ved å lage noe godt. Du lukker øynene og puster dypt. Og så flyr tankene tilbake til den gang du var liten og fikk servert varm sjokolade med krem av mormor i tynne, porselenskopper med roser på. Og du husker hvordan kremdotten fløt oppå sjokoladen, og at du håpet den skulle vare lenge, for det smakte så godt…
Dette trenger dere:
1 plate mørk kokesjokolade (gjerne Plamil uten melk ved allergi)
5 dl melk (ris/coconut eller soya ved allergi)
en klype finhakket Chili
Pisket kremfløte (Alpro soya til pisking ved allergi)
sukker
Slik gjør dere:
Smelt sjokoladen over svak varme i en kasserolle. Tilsett melk og ha oppi chili. Gi det et oppkok og rør til sjokoladen er oppløst. Pisk krem (kremfløte trenger litt sukker) Alpro soyafløte, typen som kan piskes, trenger ikke tilsatt sukker. Ha den varme sjokoladen over i favorittkoppen din og topp den med en diger kremdott. Synk ned i lenestolen og nyt!!!
Foto: Svein Raste
10/10/2015
Stormkjøkken og duppeditter og litt finnbiff ute i det fri
Elisabeth Oppskrifter, Tips / ting, Ut på tur 0 Comments
Foto: Svein Raste
Når man skal på tur, gjelder det å være godt forberedt! Jeg er så heldig å ha en kjæreste som i hele sitt liv har vært en friluftsmann. Så han er alltid beredt! Og det er ingen dårlig egenskap….Så når vi skal på tur, enten det er en kort tur, en dagstur eller overnatting ute i telt, så har han full oversikt over hva som trengs. Og han planlegger turen i god tid, pakker sekken, sjekker vær og føreforhold og tar med det som trengs, for at turopplevelsen skal bli god. Noe som er svært viktig, slik at man får en positiv opplevelse og får lyst til å gjenta aktiviteten. Og når man har med damer på tur ut i villmarka,,,da gjelder det å legge til rette, for ikke alle damer er like glad i å ha det ukomfortabelt, og jeg er en av dem…Så kjæresten min har sitt fulle hyre med å ta hensyn til mine kvinnelige nykker, slik at jeg koser meg og får en fin tur. Igjen handler det om å gi og ta, om å være der for hverandre og gjøre øyeblikkene gode sammen.
Til dere har vi laget en liste over ting man bør ha med seg på en tur på over 5 timer eller overnatting:
- En god ryggsekk – en til hver – alle må bære
- Vanntett pose til kjøkken-utstyret
- Primus
- kjele
- stekepanne
- kniv
- bestikk
- kopper
- tallerkener
- sitteunderlag/teppe
- fyrstikker
- smør, salt og pepper
- mat som er enkelt å tilberede ute – gjerne halvveis forberedt
- Termos med vann
- lue, votter (høst og vinter), ekstra fleece/jakke
- kart
- plaster
- dorull/tørkepapir
- tørt tøy/skiftetøy – sokker
- spade (om vinteren)
- pulk om vinteren – med reinsdyrskinn
- godt fottøy, fjellstøvler/goretex og skalljakke
- Til overnatting; et telt som et lett og tar lite plass i sekken, liggeunderlag og soveposer
Og når man skal lage enkel turmat – kan det for eksempel være en finnebiffgryte:
1 pose tint finnebiff
matfølte/soyafølte
margarin
rosenkål
tyttebærsyltetøy
ferdig kokte poteter eller ris
Slik gjør dere:
Fres kjøttet i margarin i stekepanna over primusen. Hell over fløte når kjøttet er stekt og la det koke inn, bli tykk saus.
Kok rosenkål i en kjele over primusen og server på turtallerkener med ris eller poteter og tyttebær.
God tur fra kjæresteparet!!!
10/10/2015
Glutenfritt foccacia
Elisabeth bakst Bakst, Tilbehør 0 Comments
Som tilbehør til lammegryte, kyllinggryte og supper, anbefaler vi hjemmebakt Foccacia. Dette saftige olivenbrødet, er nydelig som tilbehør. Og siden jeg har glutenintoleranse, blir baksten vår glutenfri, men det kan selvsagt bakes med vanlig mel også.
Foccacia-brødet har sin opprinnelse i Italia, og er mykt og smakfullt…Som en ekte italiener skal være…et ekte kjærlighetsbrød, spør du meg….
Dette trenger dere:
1 pose glutenfri lys Toro melblanding
1/2 pakke tørrgjær
1 ts sukker
1 ts honning
3,5 dl vann
2 ss olivenolje
rosmarin
grovt havsalt
sorte oliven
Slik gjør dere:
Bland mel og tørrgjær. Ha i lunkent vann, sukker, honning og olivenolje og kjør i kjøkkenmaskinen i 5 minutter. La deigen heve i 30 minutter på et lunt sted. Smør en middels langpanne med olje og fordel deigen utover.
La brødet hvile litt, del det opp i langpanna og server ved siden av gryter og supper! Brødet er best ferskt, men kan fryses.
09/10/2015
Spicy blåskjellsuppe
Elisabeth skalldyr hovedrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Nå var det lenge siden vi hadde spist blåskjell! Disse herlige skalldyrene er en av våre mat-favoritter…og nå som det begynner å bli kaldt i vannet igjen, har de topp i kvalitet atter en gang. Men denne gangen hadde min kjære en ny, spicy vri i tankene, da han planla tilberedingen av skalldyra. Og han satte sammen en blåskjellsuppe med karri, som ble aldeles nydelig og svært smakfull. Og krydder i tilværelsen, ikke minst krydder i maten, krydrer kjærlighetslivet…Det er helt utrolig hvor lykkelig et godt måltid kan gjøre meg,,,og min fryd smitter over på kokken, og jeg renner over av takknemmelighet og kjærlighet til mannen som steller så godt med meg….Så til dere menn der ute – vart opp damene deres – det lønner seg! Blåskjell man kjøper i butikken, er gjerne oppdrettsskjell, og disse var for anledningen norske, store, fine og smakfulle. Kokken eksperimenterte med fennikel i tillegg til karri. Fennikel er en knollgrønnsak, som smaker litt anis. Den er perfekt til fisk-og skalldyr, men i moderate mengder. Vi vil ha et hint av østen, et snev av eksotisk smak, ikke smak av en hel lakrisstang…Så vær litt forsiktig med å bruke den, men prøv dere frem og oppdag nye smaker og sammensetninger. Matlaging er en kunst, det er balansering av ulike komponenter, som bør passe sammen og underbygge hverandre, ikke motvirke. Akkurat som i kjærlighetslivet, det er viktig å finne balansen.
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
1 nett blåskjell
1 sjalottløk
1 chili
2 små gulrøtter
1/2 fennikel
2 fedd hvitløk
3 vårløk
2 ts karri
kruspersille
soyafløte/matfløte
olje og margarin
hvitvin
Foto: Svein Raste
Slik gjør dere:
Hakk gulrøtter, fennikel og vårløk i små biter. Finhakk hvitløk, chili og sjalottløk. Ha olje og margarin i en varm, dyp stekepanne og fres gulrøtter, fennikel og vårløk til de blir møre. Ha i hvitløk, chili og sjalottløk samt kruspersille og la det surre med noen minutter.
Tilsett karri og bland krydderet inn i garnityren. Vask blåskjellene i kaldt vann imens. Ha i skjellene og rør om sammen med grønnsakene. Tilsett ca. 2 dl hvitvin. La det hele surre under lokk i noen minutter (4-5) til skjellene åpner seg. Rist pannen underveis, så kraften og blåskjell blandes godt. Tilsett ca. 1 dl matfløte/soyafløte og gi det et lite oppkok. Serveres rykende varme med rundstykker og smør til. Obs! Skjell som ikke åpner seg, skal ikke spises.
Som vintips til denne retten; en hvitvin vi liker veldig godt. Det er en Cardonnayvin fra produsenten Louis Jadot; vinen har en aroma med et fint preg av modne frukter, sitrus og eple, med et hint av nøtter. Smaken er ung og frisk med balanserende fatpreg. Passer til mye, men vi anbefaler den til skalldyr.
Foto: Svein Raste
God helg fra oss i kjærestemat!!!
15/10/2015
Blåbærkake med bær fra fjellheimen
Elisabeth bakst, bær Bakst, Kortreist mat, Ut på tur 0 Comments
En tur i fjellheimen resulterte i denne blåbærkaken. Turen hadde vi for et par helger siden oppe i Killingskaret på Vegglifjell. Blåbærene var helt på hell, kanskje hadde det vært frost alt, for de var helt sorte i fargen, men ennå store og fulle av deilig smak. Vi vandret rundt i lyngen, litt utenfor stien, det gjør så godt for kroppen å gå sånn å vagge i ulendt terreng. Vi spiste niste og drakk te, sittende bak en stein i le for vinden. Svein har alltid med sekken på tur, med sitteunderlag, termos og det vi trenger for å ha det komfortabelt. Og mens jeg nyter tekoppen min og nista, rusler han rundt med kameraet og knipser bilder. Etter en stund gikk vi videre og jeg måtte tisse…Har lært meg hvordan man gjør sitt fornødende utendørs etter at jeg ble sammen med Svein,,,,men denne dagen var det nokså mye folk i fjellet på grunn av høstferien, så jeg måtte lete litt, for å finne meg et usjenert sted. Og dermed kom jeg over en mengde blåbær, i en skråning, bak en liten fjelltopp. Det krydde av store, flotte blåbær der, og jeg plukket med stor iver og glemte tid og sted fullstendig. Det er en form for aktiv meditasjon å plukke bær. Man blir helt oppslukt og tenker bare på det man gjør. Og ute i naturen er alt stille omkring en – en stillhet som bare blir avbrutt av en og annen lyd i det fjerne, og jeg var omgitt av lyngen og de blå bæra, som fingrene mine grep etter en etter en, og jeg aner ikke hvor lenge jeg holdt på…Jeg gikk helt inn i meg selv…Mens kjæresten gikk rundt og fotograferte, helt oppslukt av sin meditative aktivitet. Det er fullt mulig å være på tur sammen, og ha hver sine øyeblikk med alenetid, hvor man går opp i det man gjør og henter påfyll. Også er det enda koseligere å finne kjæresten bak neste tue, med hue nedi lyngen og kameralinsa stikkende ut foran seg, for så å gi han et kyss og stolt vise han hvor mye blåbær jeg hadde funnet.
Foto: Svein Raste
Foto: Svein Raste
Det ble en hel pose full, ca. 600 gram, som jeg puttet i fryseren da jeg kom hjem og bestemte meg for å bake kake av. Min tante Eva, har delt en kakeoppskrift med meg på en blåbærkake, som hun har laget ved flere anledninger når familien er samlet. Visstnok fikk hun den opprinnelig fra mamma, så i vår familie, blir de gode nyheten spredt omkring…OG jeg tenkte, oppskriften passer perfekt nå som jeg fant blåbær! Kaka bakes i en liten langpanne, blir saftig og holder seg i flere dager. Dessuten liker jeg å bake kaker med frukt og bær, da blir det søte sunnere og veldig smakfullt, ikke bare søtt, men også litt syrlig og annerledes. Og oppskrifter som deles er kjærlighet som går fra generasjon til generasjon, de skal man ta vare på, de skaper minner. Mat som deles sprer glede. Så bak en kake og del med kjæresten, familie og venner, gjerne med en oppskrift som betyr noe for deg, da blir det nostalgi i hver bit. Og i den forbindelse vil jeg dele et visdomsord fra en av mine forbilder – læreren Thich Nhat Hanh (how to eat):
Oppskrift:
200g smør/melange (evt. blå uten melk ved allergi)
3 dl sukker
4 egg
1 dl melk (ris/soyamelk ved allergi)
4 1/2 dl hvetemel (glutenfritt ved allergi)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 dl frosne blåbær (selvplukket/kjøpebær)
Slik gjør dere:
Ha smør/melange (som har stått framme og blitt romtemperert) i bakebollen, sammen med sukker, og rør dette hvitt i kjøkkenmaskinen. Tilsett ett og ett egg i blandingen, og rør det sammen (la også eggene blir romtemperert – da blir det best resultat). Ha i melk og mel samt bakepulver og vaniljesukker vekselsvis i røren og bland godt. Ha røren over i en smurt langpanne (liten), og fordel røren utover i formen. Strø over blåbær, så det fordeles jevnt. Stek kaken på 175 grader i midten av ovnen i ca. 30-35 minutter. Avkjøl kaken litt, og server med melisdryss over og evt. noen friske blåbær som pynt.
Takk mamma og tante Eva – for en nydelig oppskrift!!!
Foto: Svein Raste