Nå var det lenge siden vi hadde spist blåskjell! Disse herlige skalldyrene er en av våre mat-favoritter…og nå som det begynner å bli kaldt i vannet igjen, har de topp i kvalitet atter en gang. Men denne gangen hadde min kjære en ny, spicy vri i tankene, da han planla tilberedingen av skalldyra. Og han satte sammen en blåskjellsuppe med karri, som ble aldeles nydelig og svært smakfull. Og krydder i tilværelsen, ikke minst krydder i maten, krydrer kjærlighetslivet…Det er helt utrolig hvor lykkelig et godt måltid kan gjøre meg,,,og min fryd smitter over på kokken, og jeg renner over av takknemmelighet og kjærlighet til mannen som steller så godt med meg….Så til dere menn der ute – vart opp damene deres – det lønner seg! Blåskjell man kjøper i butikken, er gjerne oppdrettsskjell, og disse var for anledningen norske, store, fine og smakfulle. Kokken eksperimenterte med fennikel i tillegg til karri. Fennikel er en knollgrønnsak, som smaker litt anis. Den er perfekt til fisk-og skalldyr, men i moderate mengder. Vi vil ha et hint av østen, et snev av eksotisk smak, ikke smak av en hel lakrisstang…Så vær litt forsiktig med å bruke den, men prøv dere frem og oppdag nye smaker og sammensetninger. Matlaging er en kunst, det er balansering av ulike komponenter, som bør passe sammen og underbygge hverandre, ikke motvirke. Akkurat som i kjærlighetslivet, det er viktig å finne balansen.

IMG_20151005_185817

Foto: Svein Raste

Dette trenger dere:

1 nett blåskjell

1 sjalottløk

1 chili

2 små gulrøtter

1/2 fennikel

2 fedd hvitløk

3 vårløk

2 ts karri

kruspersille

soyafløte/matfløte

olje og margarin

hvitvin

mobil høst 2015 høstfarger 240

Foto: Svein Raste

Slik gjør dere:

Hakk gulrøtter, fennikel og vårløk i små biter. Finhakk hvitløk, chili og sjalottløk. Ha olje og margarin i en varm, dyp stekepanne og fres gulrøtter, fennikel og vårløk til de blir møre. Ha i hvitløk, chili og sjalottløk samt kruspersille og la det surre med noen minutter.

Tilsett karri og bland krydderet inn i garnityren. Vask blåskjellene i kaldt vann imens. Ha i skjellene og rør om sammen med grønnsakene. Tilsett ca. 2 dl hvitvin. La det hele surre under lokk i  noen minutter (4-5) til skjellene åpner seg. Rist pannen underveis, så kraften og blåskjell blandes godt. Tilsett ca. 1 dl matfløte/soyafløte og gi det et lite oppkok. Serveres rykende varme med rundstykker og smør til. Obs! Skjell som ikke åpner seg, skal ikke spises.

Som vintips til denne retten; en hvitvin vi liker veldig godt. Det er en Cardonnayvin fra produsenten Louis Jadot; vinen har en aroma med et fint preg av modne frukter, sitrus og eple, med et hint av nøtter. Smaken er ung og frisk med balanserende fatpreg. Passer til mye, men vi anbefaler den til skalldyr.

 

mobil høst 2015 høstfarger 244

Foto: Svein Raste

God helg fra oss i kjærestemat!!!