Svein er en ihuga markfisker…Og har vandret fra fjellvann til fjellvann med markstanga i hånda siden han var liten. På jakt etter napp…Og napp har han fått, både på fiske og i kjærlighetslivet! Og begge deler handler om tålmodighet…for uten den blir det ikke mye fangst. Det gjelder å prøve seg om og om igjen, helt til storfisken sitter på kroken! Og fjellfiske er en beroligende affære. Det er ren meditasjon. Alt du fester blikket på, er et blikkstille vann, som av og til får en krusning, når ørreten vaker i vannskorpa…Da øker pulsen og spenningen stiger, kanskje biter fisken nå? eller nå? Og slik kan man sitte i timevis, uten tanke for noe annet, i hvert fall ikke regninger og arbeidsoppgaver som venter når man kommer hjem…På denne måten er friluftslivet helsebringende uten tvil. Det gir ro og balanse til kropp og sjel, samt inntrykk og bilder som fester seg og fordriver de tunge tankene. Og hvis man er så heldige å få fisk, hvorfor ikke tilberede herligheten ute i naturen? Derfor drar Svein ofte på fisketur, gjerne i Reinskarven, alene eller med kammerater. Sekken har han med og fisketaske, hvor han har markboksen, noen kroker og søkker, ellers smør, salt og pepper, Primus og stekepanne. Da blir det fisk med teleskopstanga og mark på kroken, mens han rusler oppover i kulpene. Det blir gjerne 4 til 8 pene ørreter per dag. noen renses og vaskes i elva, tilberedes og spises der og da. Den fineste ørreten veier ca 400 gram og passer perfekt i stekepanna. Større fisk tar gutta med hjem til kjærestene sine. Gudskjelov…

 

Slik gjør dere:

Rens ørreten og ta ut innmaten. Lag snitt i skinnet på begge sider. Stek den i smør/melange til den er rosa og fin i stekepanna over primusen. Det er noe eget med primus, å kunne se maten frese i panna ute i friluft, å kjenne duftene som sprer seg i lufta og se stekeosen som brer seg omkring. Og sulten blir man gjerne på tur, så man kan fort få vann i munnen og kjenne suget i magen. Og når man i tillegg har muligheten til å spise maten utendørs sittende ved vannkanten, mens sola går ned i horisonten….Da kan det nesten ikke bli bedre!!!

Eller man kan lage en litt mer avansert variant, og tilberede fisken tilbake på hytta. Stekingen er den samme, men noen kokte poteter ved siden av, litt stuet spinat med hvitløk og noen surrede grønnsaker og litt rømme smaker også godt.

Oppskrift på stuet spinat:

1 pose vasket spinat

2 fedd hvitløk

1 sjalottløk

1 dl matfløte/soyafløte

Finhakk hvitløk og sjalottløk, og fres i olje i stekepanna. Ha over spinatbladene og vend det inn. La det surre noen minutter, og tilsett fløten til slutt og la blandingen få et raskt oppkok. Server til fisken rykende varm.

Oppskrift på surrede grønnsaker til fisk:

2 små gulrøtter

1/2 fennikel

2 sjalottløk

Finhakk løk og fennikel. Hakk gulrøtter i terninger. Fres i panna i olje/margarin til grønnsakene er møre og server til fisken sammen med det andre tilbehøret. Denne vrien er litt annerledes enn bare agurksalat og rømme….og passer når man tilbereder fisken hjemme eller på hytta.

03_10_2015 - 1

Foto: Svein Raste

12_10_2015 - 1 

Skitt fiske!!!