Fullwidth
11/04/2015
Provance kyllinggryte med båtpoteter
Elisabeth gryterett, kylling, poteter hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
For noen uker siden kjøpte jeg en Le Creuset gryte. Når man interesserer seg for matlaging, blir det stadig nye innkjøp til kjøkkenet. Og dessuten er det jo koselig å gå og kikke på nyttig utstyr sammen med kjæresten. En slik gryte er ypperlig til å lage gryteretter, supper og kokt mat i. Både Svein og jeg er spesielt glad i kokt mat, og denne gryta får fram smakene på en fantastisk måte. Gryta tåler ikke sterk varme, max 200 grader i ovnen, og opp mot 6 på kokeplata, så maten får god tid til å godgjøre seg, og man beholder smakene samt saftigheten i kjøttet.
Kylling er en mangesidig råvare. Kanskje mer hverdagsmat i manges øyne, men i dag finnes det kylling på markedet som helt klart overgår den klassiske grilla kyllingen. Både Stange gård og Holte gård blant annet produserer gourmetkylling. Dette er gårdskylling, som ales opp i et naturlig miljø, de fores med vegetabilsk fòr uten antibiotika og kyllingene får vokse langsomt, slik at smaken i kjøttet blir best mulig.
En lun gryte med kylling som hovedingrediens smaker alltid godt, og er en fortreffelig lørdagsrett, for kjærestepar og eventuelle venner eller barn. Igjen snakker vi smak, smak, smak, sansene vekkes og vi bruker god tid ved bordet – både til å spise maten og nyte hverandre!
Retten bør forberedes i god tid, og den tar minst to timer i ovnen, men da kan man benytte tiden til å kose seg sammen på kjøkkenet imens! Vi tar et glass vin mens vi forbereder maten, lukter på råvarene, ser hverandre inn i øynene, gir kjæresten et kyss…Ofte står vi ved benken med hver vår fjøl; jeg får som regel ansvar for grønnsaker og poteter, mens Svein håndterer kjøttet, han har virkelig håndlag med kjøttkniven! Sett på god musikk og lag god stemning mens maten tilberedes, det gir garantert en god opplevelse også resten av kvelden!
Dette trenger du til 4 personer:
En hel landkylling, eller 4 store lårstykker
Til marinering:
olje
timian/rosmarin
sitron
Grønnsaker:
1 squash
1 paprika
2 sjalottløk
2 gulrot
2 pastinakk
2 persillerot/evt. sellerirot
8 amadinepoteter
olje
havsalt
evt. litt hvitvin/eplejuice, men grønnsakene, oljen og kyllingen lager mye god kraft alene.
Slik gjøre dere: Del kyllingen i serveringsstykker (i oppskriften kan det brukes hel kylling, eller lårstykker), Stykkene marineres i olje, hvitløk og rosmarin/timian og litt presset sitron. Resten av skroget kan gjerne brukes til å koke kraft. Den blir ypperlig til suppe eller saus. La stykkene ligge til marinering mens grønnsaker og potetbåter forberedes.
Foto: Svein Raste
Del grønnsaker i terninger/biter. Del poteter i båter. Dekk bunnen i gryta med olivenolje. Ha i grønnsakene. Legg kyllingstykkene over. Settes i ovnen med lokk på 200 grader i minst 2 timer.
Foto: Svein Raste
Potetene legges i en ildfast form med olivenolje, vendes i oljen, strø havsalt over (gjerne gourmetsalt med hvitløk og rosmarin fra Jozo), og stekes sammen med kyllingen de siste 45 minutter. Når kyllingen tas ut, kan den hvile i gryta 15 min, mens potetene får steke ferdig på 250 grader. Hvis det er ønskelig, kan retten serveres med en provancesaus til – Stange gård har en egenprodusert saus, kokt på kraft, som er nydelig, eller man kan lage saus av kraften fra kyllingrestene.
Bon appetit!!!
10/04/2015
Til mat følger også god vin
Elisabeth vin Vintips 0 Comments
Nå er det helg igjen og vi fortsetter med flere innlegg. Siste innlegg handlet om å smake på maten, håper dere likte innfallsvinkelen vår, og i dag skal vi ta for oss hvordan smake på vin. Vin og mat hører sammen, og vin blir stadig mer populært. Svein har vært en ivrig vinentusiast i mange år, og i forbindelse med pubvirksomheten, har han vært på utallige vinsmakinger og reiser i utlandet, hvor han har besøkt produsenter. Selv har jeg vokst opp med en far som i mange år har interessert seg for vin, men det er etter at jeg traff Svein at interessen har økt betraktelig. Jeg skjønner etter hvert at balansen mat-vin er viktig, en god vin kan falle helt sammen, hvis den serveres til feil type mat og vise versa.
Vin handler i likhet med mat om sansing; syn, lukt og smak. Når man heller vinen i et glass (bruk klare tulipanformede glass med stett og stor klokke), kan man studere fargen ved å holde glasset på skrå mot et hvitt underlag, da kommer fargen tydelig fram, og man kan se hvordan fargen endres fra kanten og innover. Fargen kan indikere om vinen er ung (blåskjær) eller gammel (mer oransje/brun – i hvitvin – dyp gulfarge). Man kan også se om vinen «henger» igjen i glasset når den snurres rundt, «tårer» indikerer høyere alkoholinnhold.
08/04/2015
Om å spise med oppmerksomhet
Elisabeth grønnsaker Tilbehør, Tips / ting 0 Comments
Foto: Svein Raste
Er dere oppmerksomme når dere spiser? Smaker dere virkelig på maten? Mat gir rom for bruk av sansene; syn, lukt og smak. Fordøyelsen begynner lenge før vi putter maten i munnen! Allerede når vi lager maten, ser på fargene, lukter på råvarene, starter magen å forberede seg på det som skal komme. Og er vi tilstede gjennom hele prosessen, hjelper vi fordøyelsen, slik at kroppen kan nyttiggjøre seg næringen og fordøye bedre. På den annen side gir mat mulighet for å øve opp tilstedeværelsen i livet, nettopp fordi mat vekker sansene. I helgen som var lagde vi denne herlige grønnsaksblandingen som tilbehør til lammeribbe, bestående av tomater, squash, sukkererter og små sjalottløk, som vi bakte i ovnen i ca. 20 min på 175 grader. Og da vi satt ved bordet og spiste, tok vi oss tid til å virkelig smake! Det skal sies at vi pleier å spise sakte og med nytelse, men enda kan vi øve oss på å ha mer oppmerksomhet når vi spiser. Dette er en øvelse i mindfulness faktisk (som jeg gjennom kurs og studier har utforsket). Prøv selv; vi tok en bakt tomat, lot den bli litt avkjølt (de blir fryktelig varme innvendig, så obs!), studerte den røde fargen og formen, før vi puttet den i munnen, hvor vi smakte videre på tomaten med tungen, før vi satte tennene i tomatkjøttet, og opplevde eksplosjonen av smaker som fylte munnen (sødme, syrlighet, varme…). Slike øvelser i tilstedeværende spising, er opplevelser som vil øke graden av nærvær i alt man gjør. Ikke minst i forhold til kjæresten. Mat og kjærlighet går hånd i hånd, og det gjelder å være tilstede, med oppmerksomhet og nytelse, stoppe opp og sanse, lytte og gi seg hen. De som ikke innser dette, aner ikke hva de går glipp av! Så spis en tomat, med andakt og følelse – og merk forskjellen!!!
Be here and now – not before and after !!!
04/04/2015
Lammeribbe marinert i hvitløk og rosmarin til påskeaften – lun kos for kjærestepar!
Elisabeth lammekjøtt, vin hovedrett, Kortreist mat, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Lam hører påsken til selv om det og er god høstmat. Vi har begge en forkjærlighet for lam. Kjøttet har en mild, men karakteristisk smak. Det er kolesterolfattig, og norsk lammekjøtt sies å være i verdensklasse. Første gang jeg inviterte Svein på middag, serverte jeg lammegryte med sydlandsk vri, den oppskriften kommer på bloggen senere – måltidet ble en suksess, på alle måter…
Svein har alltid elsket lammekjøtt, og da han drev Oscar mat&vinhus i Drammen på 90-tallet, stod lam på menyen. Det morsomme er at jeg kan huske at da jeg besøkte restauranten bestilte jeg ofte husets lammefilet med fløtegratinerte poteter. Lite ante jeg at mannen jeg 20 år senere i livet skulle treffe og ha som kjæreste, stod bak denne retten som falt så i smak. En av livets små kuriositeter dette.
Lammeribbe er sidestykke, ribbena av lammet, med fileten innerst. Den brunes hel, for så å ta veien inn i stekovnen i ca. 20 minutter (bruk steketermometer som skal vise 60 grader kjernetemperatur, da er kjøttet rosa). Deretter deles kjøttet mellom ribbene i fine serveringsklare stykker, som ser lekkert ut på tallerkenen. Som tilbehør anbefaler vi enten råstekte båtpoteter, fløtegratinerte (da kan soyafløte brukes som erstatning), men i dag koker vi små amadinepoteter, som vi når de er kokte heller litt olivenolje over og strør havsalt på. I tillegg kommer selvsagt gode grønnsaker: vi sauterer squash, sukkererter, tomater og små sjalottløk i panna, før de settes i stekeovnen sammen med kjøttet. Fra Jacobs hos Meny, har vi lammesaus som tilbehør, denne er helt gluten-og melkefri, og er laget på kraft og råvarer. For å balansere med litt sødme er kreklinggele, eller ripsgele nydelig ved siden av. En god rødvin er det perfekte følge til lam, og påskeaften velger vi Cotes du Rhone ( Louis Bernard 2013), som passer godt til både lam og for eksempel andebryst. Dette er en vin, som har blitt en av våre favoritter.
Foto: Svein Raste
Og imens Svein rusler rundt i hytta og tenner lys, dekker bordet og fyrer i peisen, sitter jeg ved pcen og lager blogginnlegg til dere med et glass rødvin ved min side og venter på at maten skal bli klar.
Det dufter hvitløk og urter på kjøkkenet, jeg må ut å smake på sausen som koker inn, og rødvinen gjør meg varm i kinnene…
God Påskeaften!!!
03/04/2015
En liten appetittvekker
Elisabeth asparges, forrett, spekemat forrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Småsulten? Små, lune retter blir aldri feil…Asparges er et afrodisiakum på grunn av fasongen, la fantasien løpe løpsk… Svein har tatt et ytterst sensuelt bilde av noen ganske enkle grønnsaker og litt Stranda skinke…
Smak på de sprø, crispy stenglene og bli forført!!!
Aspargesen skrelles fra toppen og ned, kokes i lettsaltet vann i kun 3 minutter! Så avkjøles de raskt i kaldt vann.
La de renne av seg på et rent glasshåndkle. Anrett på tallerkenen ved å pakke de inn i spekeskinke, noen cherrytomater i kjærlighetens røde farge, livner opp og vekker sansene.
Hell over litt smeltet smør og volia! En smakfull og sexy rett, som kan nytes sammen med et kaldt glass hvit Savingon blanc…eller rosevin.
Påskehilsen fra kjæresteparet <3
17/04/2015
Lun kongekrabbe på 1-2-3 !
Elisabeth forrett, skalldyr forrett, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Vi fortsetter med havets delikatesser. Denne ugjestmilde ugagnskråka fra Russland, har invadert kysten vår ned mot Lofoten i nord, og har blitt et kjærkommet tilskudd til skalldyrsortimenet, selv om den ikke finnes naturlig i norske farvann. Kongekrabbe minner om sjøkreps og hummer i konsistensen på kjøttet. Den kan spises kald eller lunken, som forrett eller hovedrett, som tilbehør i salater eller supper, og den kan og gratineres. Kjøttet er saftig og inneholder lite fett.
Første gang Svein og jeg ble introdusert, serverte han kongekrabbe hos felles venner. Jeg husker godt den blide, gjestmilde kokken, som vartet opp med godsaker til gjestene. Selv var jeg den gang involvert med en annen, men falt umiddelbart for Sveins utstråling og sjarm. Det at han i tillegg kunne forføre via maten, var helt klart et pluss. Det sies at veien til mannens hjerte går via magen, men som utgjort feminist, tror jeg det stemmer like mye for kvinnen.
Helgens oppskrift, er en forrett, eller en smårett – en appetittvekker. Dette er utpreget sommermat, men hvorfor ikke ta sommeren litt på forskudd? Kjærestemat er det i hvert fall…så utforsk smakene i det saftige, salte krabbekjøttet, fulgt av en lett salat. Blir du henført? Blir kjæresten din henført? Ja, da er det duket for en vellykket kveld!
Oppskrift: til 2 personer
300 gram kongekrabbe
smør/melange(evt. blå uten melk)
dill
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1/2 chili
1/4 isbergsalat
4 Cherrytomater
1 lime
1 avokado
Klipp Kongekrabben opp i passe stykker, bruk saks. Klipp et snitt på langs oppå bitene. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili og fres det i smør/melange til det blir mykt – fyll Kongekrabbene med garnityren. Press over litt lime, settes i ovnen på ca.180 grader i noen minutter, til krabben har fått en liten lunk. Danderes på fat oppå finstrimlet salat, pynt med avokado skjært i skiver, Cherrytomat, lime og en kvast dill.
Til retten anbefales et glass iskald Chablis. Husk å lukte på vinen, se på den, smake! og kjenn hvordan den myke drikken fyller munnhulen…Kanskje kjenner du snev av sol og sommer? Kanskje kan du ane et hint av sjømineraler? Muligens finner du et snev av eple her? eller en sitrusfrukt? Friskt er det i alle fall!Uansett lukt, smak og bli forført!
Foto Svein Raste
Enjoy!!!