Foto: Svein Raste

Vi fortsetter med havets delikatesser. Denne ugjestmilde ugagnskråka fra Russland, har invadert kysten vår ned mot Lofoten i nord, og har blitt et kjærkommet tilskudd til skalldyrsortimenet, selv om den ikke finnes naturlig i norske farvann. Kongekrabbe minner om sjøkreps og hummer i konsistensen på kjøttet. Den kan spises kald eller lunken, som forrett eller hovedrett, som tilbehør i salater eller supper, og den kan og gratineres. Kjøttet er saftig og inneholder lite fett.

Første gang Svein og jeg ble introdusert, serverte han kongekrabbe hos felles venner. Jeg husker godt den blide, gjestmilde kokken, som vartet opp med godsaker til gjestene. Selv var jeg den gang involvert med en annen, men falt umiddelbart for Sveins utstråling og sjarm. Det at han i tillegg kunne forføre via maten, var helt klart et pluss. Det sies at veien til mannens hjerte går via magen, men som utgjort feminist, tror jeg det stemmer like mye for kvinnen.

Helgens oppskrift, er en forrett, eller en smårett – en appetittvekker. Dette er utpreget sommermat, men hvorfor ikke ta sommeren litt på forskudd? Kjærestemat er det i hvert fall…så utforsk smakene i det saftige, salte krabbekjøttet, fulgt av en lett salat. Blir du henført? Blir kjæresten din henført? Ja, da er det duket for en vellykket kveld!

Oppskrift: til 2 personer

300 gram kongekrabbe
smør/melange(evt. blå uten melk)
dill
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1/2 chili
1/4  isbergsalat
4 Cherrytomater
1 lime
1 avokado

Klipp Kongekrabben opp i passe stykker, bruk saks. Klipp et snitt på langs oppå bitene. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili og fres det i smør/melange til det blir mykt – fyll Kongekrabbene med garnityren. Press over litt lime, settes i ovnen på ca.180 grader i noen minutter, til krabben har fått en liten lunk. Danderes på fat oppå finstrimlet salat, pynt med avokado skjært i skiver, Cherrytomat, lime og en kvast dill.

Til retten anbefales et glass iskald Chablis. Husk å lukte på vinen, se på den, smake! og kjenn hvordan den myke drikken fyller munnhulen…Kanskje kjenner du snev av sol og sommer? Kanskje kan du ane et hint av sjømineraler? Muligens finner du et snev av eple her? eller en sitrusfrukt? Friskt er det i alle fall!Uansett lukt, smak og bli forført!

Foto Svein Raste

Enjoy!!!