Foto: Svein Raste

Er dere oppmerksomme når dere spiser? Smaker dere virkelig på maten? Mat gir rom for bruk av sansene; syn, lukt og smak. Fordøyelsen begynner lenge før vi putter maten i munnen! Allerede når vi lager maten, ser på fargene, lukter på råvarene, starter magen å forberede seg på det som skal komme. Og er vi tilstede gjennom hele prosessen, hjelper vi fordøyelsen, slik at kroppen kan nyttiggjøre seg næringen og fordøye bedre. På den annen side gir mat mulighet for å øve opp tilstedeværelsen i livet, nettopp fordi mat vekker sansene. I helgen som var lagde vi denne herlige grønnsaksblandingen som tilbehør til lammeribbe, bestående av tomater, squash, sukkererter og små sjalottløk, som vi bakte i ovnen i ca. 20 min på 175 grader. Og da vi satt ved bordet og spiste, tok vi oss tid til å virkelig smake! Det skal sies at vi pleier å spise sakte og med nytelse, men enda kan vi øve oss på å ha mer oppmerksomhet når vi spiser. Dette er en øvelse i mindfulness faktisk (som jeg gjennom kurs og studier har utforsket). Prøv selv; vi tok en bakt tomat, lot den bli litt avkjølt (de blir fryktelig varme innvendig, så obs!), studerte den røde fargen og formen, før vi puttet den i munnen, hvor vi smakte videre på tomaten med tungen, før vi satte tennene i tomatkjøttet, og opplevde eksplosjonen av smaker som fylte munnen (sødme, syrlighet, varme…). Slike øvelser i tilstedeværende spising, er opplevelser som vil øke graden av nærvær i alt man gjør. Ikke minst i forhold til kjæresten. Mat og kjærlighet går hånd i hånd, og det gjelder å være tilstede, med oppmerksomhet og nytelse, stoppe opp og sanse, lytte og gi seg hen. De som ikke innser dette, aner ikke hva de går glipp av! Så spis en tomat, med andakt og følelse – og merk forskjellen!!!

Be here and now – not before and after !!!

  Foto: Svein Raste