VINSMAKING

Nå er det helg igjen og vi fortsetter med flere innlegg. Siste innlegg handlet om å smake på maten, håper dere likte innfallsvinkelen vår, og i dag skal vi ta for oss hvordan smake på vin. Vin og mat hører sammen, og vin blir stadig mer populært. Svein har vært en ivrig vinentusiast i mange år, og i forbindelse med pubvirksomheten, har han vært på utallige vinsmakinger og reiser i utlandet, hvor han har besøkt produsenter. Selv har jeg vokst opp med en far som i mange år har interessert seg for vin, men det er etter at jeg traff Svein at interessen har økt betraktelig. Jeg skjønner etter hvert at balansen mat-vin er viktig, en god vin kan falle helt sammen, hvis den serveres til feil type mat og vise versa.

Vin handler i likhet med mat om sansing; syn, lukt og smak. Når man heller vinen i et glass (bruk klare tulipanformede glass med stett og stor klokke), kan man studere fargen ved å holde glasset på skrå mot et hvitt underlag, da kommer fargen tydelig fram, og man kan se hvordan fargen endres fra kanten og innover. Fargen kan indikere om vinen er ung (blåskjær) eller gammel (mer oransje/brun – i hvitvin – dyp gulfarge). Man kan også se om vinen «henger» igjen i glasset når den snurres rundt, «tårer» indikerer høyere alkoholinnhold.

Foto: Svein Raste
Lukt på vinen med andakt og følelse; snurr litt på glasset – det frigjør aromaene, stikk nesen over kanten, glasset holdes litt på skrå fra deg. Trekk forsiktig inn duften, ikke for mye av gangen. Hva lukter du? Bær, eik, jord, mineraler, frukt, krydder? Øve deg på å gjenkjenne ulike lukter. Det å øve opp luktesansen er en kunst, men øker evnen til å sanse betraktelig. Så lukt på vinen før du drikker!!!
Foto: Svein Raste
Smak og la deg forføre! Nå kommer vi til selve høydepunktet…Ta en munnfull, og la vinen fordeles i munnen i 4-5 sekunder. Du vil kjenne mer aroma ved å trekke inn litt luft mellom leppene med en slurpelyd. Kjenn på smakene som oppstår, før du svelger. Det lønner seg å «smatte» godt på ettersmaken. Da kan du merke om vinen er syrlig eller sødmene, snerpende eller tørr. Gode viner har ofte lang ettersmak. Husk å drikke vann til vin, for å skylle munnen innimellom, slik at smaksløkene ikke dovner bort.
Hvordan føles det nå???
Herlig, ikke sant!!!
Foto: Svein Raste
GOD HELG!!!