Foto: Svein Raste

For noen uker siden kjøpte jeg en Le Creuset gryte. Når man interesserer seg for matlaging, blir det stadig nye innkjøp til kjøkkenet. Og dessuten er det jo koselig å gå og kikke på nyttig utstyr sammen med kjæresten. En slik gryte er ypperlig til å lage gryteretter, supper og kokt mat i. Både Svein og jeg er spesielt glad i kokt mat, og denne gryta får fram smakene på en fantastisk måte. Gryta tåler ikke sterk varme, max 200 grader i ovnen, og opp mot 6 på kokeplata, så maten får god tid til å godgjøre seg, og man beholder smakene samt saftigheten i kjøttet.

Kylling er en mangesidig råvare. Kanskje mer hverdagsmat i manges øyne, men i dag finnes det kylling på markedet som helt klart overgår den klassiske grilla kyllingen. Både Stange gård og Holte gård blant annet produserer gourmetkylling. Dette er gårdskylling, som ales opp i et naturlig miljø, de fores med vegetabilsk fòr uten antibiotika og kyllingene får vokse langsomt, slik at smaken i kjøttet blir best mulig.

En lun gryte med kylling som hovedingrediens smaker alltid godt, og er en fortreffelig lørdagsrett, for kjærestepar og eventuelle venner eller barn. Igjen snakker vi smak, smak, smak, sansene vekkes og vi bruker god tid ved bordet – både til å spise maten og nyte hverandre!

Retten bør forberedes i god tid, og den tar minst to timer i ovnen, men da kan man benytte tiden til å kose seg sammen på kjøkkenet imens! Vi tar et glass vin mens vi forbereder maten, lukter på råvarene, ser hverandre inn i øynene, gir kjæresten et kyss…Ofte står vi ved benken med hver vår fjøl; jeg får som regel ansvar for grønnsaker og poteter, mens Svein håndterer kjøttet, han har virkelig håndlag med kjøttkniven! Sett på god musikk og lag god stemning mens maten tilberedes, det gir garantert en god opplevelse også resten av kvelden!

Dette trenger du til 4 personer:

En hel landkylling, eller 4 store lårstykker

Til marinering:
olje
timian/rosmarin
sitron

Grønnsaker:
1 squash
1 paprika
2 sjalottløk
2 gulrot
2 pastinakk
2 persillerot/evt. sellerirot

8 amadinepoteter
olje
havsalt

evt. litt hvitvin/eplejuice, men grønnsakene, oljen og kyllingen lager mye god kraft alene.

Slik gjøre dere: Del kyllingen i serveringsstykker (i oppskriften kan det brukes hel kylling, eller lårstykker), Stykkene marineres i olje, hvitløk og rosmarin/timian og litt presset sitron. Resten av skroget kan gjerne brukes til å koke kraft. Den blir ypperlig til suppe eller saus. La stykkene ligge til marinering mens grønnsaker og potetbåter forberedes.

Foto: Svein Raste

Del grønnsaker i terninger/biter. Del poteter i båter. Dekk bunnen i gryta med olivenolje. Ha i grønnsakene. Legg kyllingstykkene over. Settes i ovnen med lokk på 200 grader i minst 2 timer.

Foto: Svein Raste

Potetene legges i en ildfast form med olivenolje, vendes i oljen, strø havsalt over (gjerne gourmetsalt med hvitløk og rosmarin fra Jozo), og stekes sammen med kyllingen de siste 45 minutter. Når kyllingen tas ut, kan den hvile i gryta 15 min, mens potetene får steke ferdig på 250 grader. Hvis det er ønskelig, kan retten serveres med en provancesaus til – Stange gård har en egenprodusert saus, kokt på kraft, som er nydelig, eller man kan lage saus av kraften fra kyllingrestene.

Bon appetit!!!