Fullwidth
07/12/2015
Lammesuppe når stormen raser
Elisabeth suppe hovedrett 0 Comments
Da Svein var på hytta noen dager alene i uka som var, ble denne suppa til; passer perfekt til alle dere som må søke ly for stormen, enten dere er sammen eller alene. Heldigvis er været bedre idag, i hvert fall her på Østlandet, men våre tanker går til dere som har opplevd stormens og flommens ødeleggelser. Sitat Svein: Ikke noe smaker bedre en god hjemmelaget kjøttsuppe når det uler langs tømmervegene oppe i fjellheimen. Fant noen poser med lammebog nede i bygda, et tilbud jeg ikke lot gå fra meg. Vel tilbake på hytta, tok jeg fram en stor kjele og hadde kjøttet oppi, dekket med vann og tilsatte litt salt. Så var det bare å koke opp og skumme av. Jeg lot kjøttet småkoke til det begynner og løsne fra beina – ca 1,5 time. Imens satt jeg ved peisen og hørte vinden ule rundt hushjørnet. Da kjøttet var ferdig kokt, tok jeg det opp fra gryta, og lot det ligge litt å kjøle seg ned før jeg skar bogen i fine terninger. Så hadde jeg i deilige rotgrønnsaker skåret i terninger i kokekraften, samt finkutta vårløk, sjalottløk, hvitløk, timian,rosmarin og hvitpepper. Grønnsakene kokte til de nesten var møre, ha da oppi lammekjøttet igjen, og smak til om suppa trenger mer salt. Denne suppa kan serveres til fest eller på termos når du skal ut på tur i stormværet. Og hvis dere vil ha en tomatisert variant; bruk da finhakka tomater gjerne hermetisk og bland inn i suppa over gjerne med litt basilikum og finkutta poteter også mat som smaker.
Tomatisert variant
Dette trenger dere:
500 gram lammebog
3 sjalottløk
2 ts salt
2 gulrøtter
1 bunt vårløk
1 selerirot
2 fedd hvitløk
1 ts rosmarin eller 1 kvast frisk urt
1 ts timian eller 1 kvast frisk urt
litt pepper
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 2 timer
Foto: Svein Raste
Søk ly i tide, det er ingen skam å snu……
06/12/2015
Mammas risboller uten melk og gluten
Elisabeth bakst Bakst 0 Comments
Mammaen min har to døtre med matallergi. Søsteren min er faktisk født med cøliaki, så hele oppveksten levde jeg med mat uten særlig mye gluten. Og mamma gjorde alltid sitt beste, for å finne på mat og kaker som søsteren min kunne spise. Og disse risbollene var jo uten gluten, så de ble en fast sort julekaker hjemme hos oss. Etter at jeg selv fikk melkeallergi i tillegg til glutenintoleranse, så har jeg laget disse etter mammas opprinnelige oppskrift, men med sjokolade uten melk – typen fra Plamil. Også sverger jeg til Cocosa isteden for Delfiafett, for Cocosa er et renere og sunnere produkt. Delfiafett et varmebehandlet – herdet – og inneholder lite næring, kun masse fett, mens Cocosa, er et produkt som gir sunt fett – gode fettsyrer, vitaminer og mineraler. Det smelter i romtemperatur og er ikke herdet. I motsetning til vanlig fett, så skal Cocosa faktisk stimulerer til fettforbrenning! Det styrker immunforsvaret, er bra for skjoldbruskkjertelen, og er ideelt i lavkarbodietter. Også har det en god, lett kokossmak, og kan fint brukes sammen med sjokolade i bakverk. Jeg pleier å lage julekonfekt med Cocosa også – oppskrift kommer senere! Og er det en som elsker risboller – så er det kjærestekokken min….Når han kommer ned fra fjellet, skal han får risbolle av kjæresten sin!
Dette trenger dere:
250 g melis
2 egg
100 g mørk sjokolade (Plamil uten melk ved allergi)
Cocosa – ca. 200 g eller 1 pakke Delfiafett
Puffet ris
muffinsformer
Slik gjør dere:
Pisk melis og egg til eggedosis. Smelt Cocosa/Delfiafett på svak varme sammen med sjokoladen. Ha dette oppi eggedosisen og bland godt. Vend inn ris i røren med en slikkepott og ha blandingen oppi muffinsformene med en spiseskje. Avkjøl risbollene før servering. Bør oppbevares kaldt.
En mammas kjærlighet strekker seg langt… <3
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter
05/12/2015
Jordskokksuppe med bacon eller stekt spekeskinke
Elisabeth suppe hovedrett 0 Comments
Jeg bare elsker supper,,,og jeg elsker kjærestekokken min…Før jeg traff han, var suppe noe man lagde med poser fra Toro…Ting endrer seg! Gudskjelov,,,hva jeg gikk glipp av før…Og med rotgrønnsaker i suppa blir det helt maks! Sunt og smakfullt! Jordskokk er en rotgrønnsak som opprinnelig kom fra Sør-og Nord Amerika, indianerne brukte den mye i matlaging. Vi dyrker nå jordskokk i Norge og kan nyte godt av denne deilige knollen. Det er spesielt rik på kostfiber(som bedrer fordøyelsen og stabiliserer blodsukkeret), B-vitaminet folat og kalium. Og denne suppa blir myk og god, og har en rund, fin smak, med hint av sopp kanskje? og toppet med litt salt bacon eller spekeskinke, får retten et hint av salt og gjør den komplett.
Dette trenger dere:
1/2 løk
1/2 sellerirot eller 1 persillerot/1 pastinakk
1/2 kg jordskokk
2 små poteter
1 ss smør/melange (blå uten melk)
olje
7,5 dl grønnsaksbuljong
ca. 1 dl matfølte/soyafløte til matlaging
1 pakke spekeskinke eller bacon
Slik gjør dere:
Rens løken og rotgrønnsaker (selleri, persille eller pastinakk – kan også bruke en blanding av disse). Finhakk løken og del rotgrønnsaker i grove biter. Ha smør/melange og olje i en kjele, tilsett løk og rotgrønnsaker og fres godt, til det blir mykt. Vask og skrell jordskokkene og skjær i skiver. Ha dem over i kjelen, og la det surre på svak varme i ca. 10 minutter. Spe med grønnsaksbuljong og la det småkoke i ca. 30 minutter til alle grønnsakene er møre. Ta kjelen vekk fra platen, og kjør suppen med stavmikser til den er jevn. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Spekeskinke kan has over ved servering kald, eller stekes på bakepapir i ovnen ved 225 grader i ca. 5-10 minutter (blir sprøtt og godt!). Bacon sprøstekes og has over suppen i tallerken ved servering. Grovt brød smaker godt til suppa. En suppemiddag nå før jul, på en kald og stormfull dag, varmer kropp og sjel. Enten til lunsj i helgen, til middag i uka, eller som en deilig kveldsrett. Tenn lys og nyt varmen og roen som en jordskokksuppe gir dere.
God førjulstid <3
04/12/2015
Honning-glassert andebryst med smak av jul
Elisabeth and hovedrett 0 Comments
Når helgen nærmer seg, lurer vi alltid på hva vi skal kose oss med? Noen ganger handler vi litt ukritisk, og mye godt havner i fryseren, så med jevne mellomrom gjelder det å dukke nedi skuffene og bruke noe av det som blir lagret der. Og tro det eller ei, jammen fant jeg to flotte andebryst fra Gårdsand, som jeg faktisk fikk tak i på tilbud. Og andebrystene hadde helt topp kvalitet selv om de hadde tilbrakt noen måneder i fryseboksen. Vi har laget en del retter med and.Det er lekkert å servere – til nyttårsaften for eksempel. Denne gangen fikk vi lyst til å lage en julevariant, som passer nå i førjulstiden, til juleselskaper og absolutt når nyttår kommer. Og vi fant på en oppskrift med rotpure, rødkål og en søtlig portvinsaus med rosiner som tilbehør; det smakte aldeles fortreffelig!!! Jeg bare elsker den kreative kjæreste-kokken min!!!
Dette trenger dere (2-3 posjoner):
2 andebryst
1 pakke rosenkål
1 persillerot
1 pastinakk
2 Sjalottløk
kyllingbuljong
1 ss honning (flytende)
melange (blå)
1/2 dl portvin + litt rødvin
salt, pepper, timian
limesaft
1/2 appelsin
1 pakke rødkål
5-6 amadinepoteter
1 neve rosiner
olje
1 ss maisena
Slik gjør dere:
La andebrystene ligge framme, rut svoren/skinnet i tynne striper, ikke skjær igjennom skinnet. Krydre med pepper og timian. Rens rosenkål, persille og pastinakk. Pastinakk og persille kokes til det er mørt og moses med en rotmoser/stavmikser (behold litt av kokevannet), tilsett 2 ss melange og litt fløte/soyafløte. Krydre med salt og pepper. Del amadinepoteter i båter og stek i olje på 225 grader i ca. 40 minutter. Lag sausen; finhakk en halv sjalottløk og brun i melange, tilsett kyllingbuljong, ca. 2 dl (1/2 terning), la dette koke inn en god stund, sammen med saften fra 1/2 appelsin og ca. 1/2 dl portvin og en skvett rødvin (hvis dere har – men det er vel en selvfølge?). Tilsett kraften fra stekingen av anden, og jevn sausen med litt maisena rørt ut i vann. Ha i en neve rosiner til slutt. Stek andebrystene i melange/olje, slik at svoren får en lett bruning. Ha de over i en ildfast form og stek på 160 grader (i 10-15 minutter) til de får en kjernetemperatur på ca. 60 grader – bruk gjerne steketermometer. La kjøttet hvile i 10 minutter før de skjæres i. Kok rosenkål og rødkål. Server andebrystene sammen med rotmos, poteter, rosenkål og rødkål og ha portvinsaus over til slutt. Nyt smaken av et hint av jul. Denne retten passer ypperlig til en kveld med kjæresten alene, men også til jule- og nyttårsselskaper. Bare å imponere venner og familie!
Vanskelighetsgrad: middels
Tid: ca. 1 time
Foto: Svein Raste
03/12/2015
Lettsaltet torsk med ertepure, fennikel og bacon – juletorsk som smaker!
Elisabeth fisk hovedrett 0 Comments
En litt annerledes juletorsk, men vel så god! Torsk er hverdagsmat og festmat på samme tid! Fisken kan varieres utrolig mye, og selv om selve fisken ikke smaker så mye, er tilbehøret avgjørende for hvordan retten faller ut. Ertepure er nydelig til torsk. Og bacon ved siden av gjør retten himmelsk! Torsk inneholder jod, som er viktig for normal funksjon i skjoldbruskkjertelen, og bør derfor spises minst 1 gang i uka. Fennikel er egentlig en urt, men brukes som grønnsak, og den passer utmerket til fisk, med sin litt søtlige, anissmak og lukt. De friske skuddene kan brukes som dill/til garnering. Den inneholder mye A og C vitamin og skal være bra for fordøyelsen. Mange spiser torsk til julematen – her er en smakfull variant!
Dette trenger dere (2 posjoner):
08/12/2015
Laks bakt i folie på en seng av fennikel
Elisabeth fisk hovedrett 0 Comments
Fisk til middag, er godt nå før jul. Det er lett fordøyelig og smakfullt. Laks er en vinner her hjemme, både blant barn og voksne, og kan varieres i det uendelige. Her er en smakfull variant med fennikel. Ovnsbakt fennikel smaker utrolig – søtt og krydret. Foliebakt mat tar vare på næringsstoffene og er enkelt. Alt-i-en pakke gir mindre oppvask og jobb. Og mer tid til din kjære og barna 🙂 Folie-pakkene kan selvsagt grilles på sommeren, men ikke glem å lage ovnsbakt mat i folie resten av året også!
Dette trenger dere (4 porsjoner):
Del grønnsaker i strimler/skiver. Mos hvitløken med litt salt. Ha fett (valgfritt) på aluminiumsfolien (på størrelse til en porsjon – lag 4 pakker) og legg grønnsakene over. Legg laksefiletskiver på toppen og gni hvitløken inn i disse. Legg pakkene i en ildfast form, la foilen være åpen på toppen. Krydre med havsaltflak og hvit pepper (passer best til fisk). Disse pakkene kan grilles også! Pakk dem da helt igjen. Stekes i ovnene på 200 grader i ca. 20 minutter. Server rett fra pakka, enkelt og godt! Det blir nydelig kraft i bunnen av pakka fra grønnsaker, olje, hvitløk og fisk. Bruk litt soyasaus over fisken før servering, det gir en god saltsmak. Serveres med kokt ris til, gjerne fullkornris.
Vanskelighetsgrad: lett
Tid: 30 minutter