Jeg bare elsker supper,,,og jeg elsker kjærestekokken min…Før jeg traff han, var suppe noe man lagde med poser fra Toro…Ting endrer seg! Gudskjelov,,,hva jeg gikk glipp av før…Og med rotgrønnsaker i suppa blir det helt maks! Sunt og smakfullt! Jordskokk er en rotgrønnsak som opprinnelig kom fra Sør-og Nord Amerika, indianerne brukte den mye i matlaging. Vi dyrker nå jordskokk i Norge og kan nyte godt av denne deilige knollen. Det er spesielt rik på kostfiber(som bedrer fordøyelsen og stabiliserer blodsukkeret), B-vitaminet folat og kalium. Og denne suppa blir myk og god, og har en rund, fin smak, med hint av sopp kanskje? og toppet med litt salt bacon eller spekeskinke, får retten et hint av salt og gjør den komplett.

Fotolia_39081793_Subscription_XL_0

Dette trenger dere:

1/2 løk

1/2 sellerirot eller 1 persillerot/1 pastinakk

1/2 kg jordskokk

2 små poteter

1 ss smør/melange (blå uten melk)

olje

7,5 dl grønnsaksbuljong

ca. 1 dl matfølte/soyafløte til matlaging

1 pakke spekeskinke eller bacon

03_12_2015 - 1

Slik gjør dere:

Rens løken og rotgrønnsaker (selleri, persille eller pastinakk – kan også bruke en blanding av disse). Finhakk løken og del rotgrønnsaker i grove biter. Ha smør/melange og olje i en kjele, tilsett løk og rotgrønnsaker og fres godt, til det blir mykt. Vask og skrell jordskokkene og skjær i skiver. Ha dem over i kjelen, og la det surre på svak varme i ca. 10 minutter. Spe med grønnsaksbuljong og la det småkoke i ca. 30 minutter til alle grønnsakene er møre. Ta kjelen vekk fra platen, og kjør suppen med stavmikser til den er jevn. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. Spekeskinke kan has over ved servering kald, eller stekes på bakepapir i ovnen ved 225 grader i ca. 5-10 minutter (blir sprøtt og godt!). Bacon sprøstekes og has over suppen i tallerken ved servering. Grovt brød smaker godt til suppa. En suppemiddag nå før jul, på en kald og stormfull dag, varmer kropp og sjel. Enten til lunsj i helgen, til middag i uka, eller som en deilig kveldsrett. Tenn lys og nyt varmen og roen som en jordskokksuppe gir dere.

29.11.2015 - 1 (11)

God førjulstid <3