Når helgen nærmer seg, lurer vi alltid på hva vi skal kose oss med? Noen ganger handler vi litt ukritisk, og mye godt havner i fryseren, så med jevne mellomrom gjelder det å dukke nedi skuffene og bruke noe av det som blir lagret der. Og tro det eller ei, jammen fant jeg to flotte andebryst fra Gårdsand, som jeg faktisk fikk tak i på tilbud. Og andebrystene hadde helt topp kvalitet selv om de hadde tilbrakt noen måneder i fryseboksen. Vi har laget en del retter med and.Det er lekkert å servere – til nyttårsaften for eksempel. Denne gangen fikk vi lyst til å lage en julevariant, som passer nå i førjulstiden, til juleselskaper og absolutt når nyttår kommer. Og vi fant på en oppskrift med rotpure, rødkål og en søtlig portvinsaus med rosiner som tilbehør; det smakte aldeles fortreffelig!!! Jeg bare elsker den kreative kjæreste-kokken min!!!

Dette trenger dere (2-3 posjoner):

2 andebryst

1 pakke rosenkål

1 persillerot

1 pastinakk

2 Sjalottløk

kyllingbuljong

1 ss honning (flytende)

melange (blå)

1/2 dl portvin + litt rødvin

salt, pepper, timian

limesaft

1/2 appelsin

1 pakke rødkål

5-6 amadinepoteter

1 neve rosiner

olje

1 ss maisena

27.11.2015 - 1 (2)

Slik gjør dere:

La andebrystene ligge framme, rut svoren/skinnet i tynne striper, ikke skjær igjennom skinnet. Krydre med pepper og timian. Rens rosenkål, persille og pastinakk. Pastinakk og persille kokes til det er mørt og moses med en rotmoser/stavmikser (behold litt av kokevannet), tilsett 2 ss melange og litt fløte/soyafløte. Krydre med salt og pepper. Del amadinepoteter i båter og stek i olje på 225 grader i ca. 40 minutter. Lag sausen; finhakk en halv sjalottløk og brun i melange, tilsett kyllingbuljong, ca. 2 dl (1/2 terning), la dette koke inn en god stund, sammen med saften fra 1/2 appelsin og ca. 1/2 dl portvin og en skvett rødvin (hvis dere har  – men det er vel en selvfølge?). Tilsett kraften fra stekingen av anden, og jevn sausen med litt maisena rørt ut i vann. Ha i en neve rosiner til slutt. Stek andebrystene i melange/olje, slik at svoren får en lett bruning. Ha de over i en ildfast form og stek på 160 grader (i 10-15 minutter) til de får en kjernetemperatur på ca. 60 grader – bruk gjerne steketermometer.  La kjøttet hvile i 10 minutter før de skjæres i. Kok rosenkål og rødkål. Server andebrystene sammen med rotmos, poteter, rosenkål og rødkål og ha portvinsaus over til slutt. Nyt smaken av et hint av jul. Denne retten passer ypperlig til en kveld med kjæresten alene, men også til jule- og nyttårsselskaper. Bare å imponere venner og familie!

Vanskelighetsgrad: middels

Tid: ca. 1 time

29.11.2015 - 1 (19)

Foto: Svein Raste