Fullwidth
03/11/2015
Stekt kyllingfilet med Rotgrønnsaker i karri og kokosmelk
Elisabeth kylling, rotgrønnsaker hovedrett 0 Comments
Det er ikke bare kokken som finner på og lager kjærestemat. Vi deler på det, og lager maten sammen og prøver å inspirere hverandre. Det fungerer godt. Og jeg kaller han for Cheffen min, mens jeg blir tiltalt som koldjomfrua….ikke mye jomfru men,,,kokken er innimellom helt sjef, så ingen av oss klager akkurat. Vi er begge glad i krydret mat, og denne retten synes vi smaker helt maks! Bare å kose seg og kjenne at karri og krydder varmer langt inni sjelen. Kokosmelk og ananas gir retten sødme og fylde, noe som balanserer smaken av sterkt krydder. Og kikerter er en god erstatning for potet, ris eller pasta, de er næringsrike og gir mye bra proteiner.
Dette trenger dere (4 pers):
4 kyllingfileter
1 boks kikerter
4 gulrøtter
1 kålrot
2 gule løk
3 ss curry paste (Patakas)
2 bokser kokosmelk
1 rød chili
litt sitronsaft
1 boks ananas
salt og pepper
Slik gjør dere:
Skrell og del grønnsaker i terninger. Hakk chilien, husk å fjerne frøene! Fres løk, chili og grønnsaker i olje i en god stekepanne (med høy kant, evt. bruk en gryte). Hell i kokosmelk og la det koke ca 15. minutter. Smak til med litt presset sitron, ha i ananas og bruk litt av ananaskraften til smakstilsetning. Smak til med salt og pepper. Stek kyllingfiletene i olje, krydre med salt og pepper. La alt hvile noen minutter, skjær kyllingen i fine skiver, og server på en seng av grønnsaker i karri og kokosmelk! Det smaker fantastisk godt! Og kålrot servert på denne måten, er bare nydelig! Så her er det masse sunnhet og smak – hånd i hånd! Og etter måltidet, enten det er til hverdag eller helgekosen, kan du ta kjæresten i hånden og sitte ned i sofaen, tenne lys og ta en god prat. Send hverandre noen gode, varme blikk, og vips – dere har kontakt, dere er på nett, og varmen fra maten gir næring til forholdet deres.
Foto: E.Thorsby
Vigelandsparken
02/11/2015
Helstekt Stange-kylling på en seng av grønnsaker
Elisabeth grønnsaker, kylling hovedrett 0 Comments
Stange gård har helt fantastiske fjærkre-produkter. Og deres hele landkylling, er nydelig å helsteke i ovnen sammen med rotgrønnsaker. Dette er utrolig enkelt, og veldig smakfullt. Og igjen får man mye deilig kraft å meske seg med. Stangekylling er alet opp av lokale bønder med strenge krav til kvalitetssikring. Kyllingen er av Ross rasen. Fôret består av naturlig veg hvete, havre og mais, og er helt uten medikamenter og vekstfremmende stoffer. Dermed bruker kyllingene lenger tid på å vokse seg store. God plass gjør at de får utviklet muskulaturen, slik at de blir mørere og mer smakfulle enn andre kyllinger. Stangekyllingen bruker 51 dager på å nå riktig slaktevekt – det er det dobbelte av normen for kyllingindustrien i Norge. Snittvekten er 1,8 kg (kilde: Stangekylling.no). Vi anbefaler disse kvalitetsproduktene på det varmeste! Smak og kjenn forskjellen!
02/11/2015
Tranebær-syltetøy
Elisabeth bær Tilbehør 0 Comments
Tranebær er utrolig sunt. Disse bærene er proppfulle av antioksidanter og er velbrukt som kjerringråd mot urinveisinfeksjoner. I Norge har vi lite tradisjon for å bruke de i matlaging, men Svein liker alltids å utforske på kjøkkenet; her har han sitt lille forsøkslaboratorie, kan man vel si. Så da han kom over en pose med friske tranebær på Meny, var han ikke sen med å tilberede dem. Han kjøpte inn glass, hyssing og merkelapper, og brukte lørdag formiddag til å lage syltetøyet. Resultatet var en smakseksplosjon og kan anbefales! Det passer til lyst kjøtt; kalkun, svin, kylling, og vi har jo hørt om amerikanernes cranberrysauce,,,,,så her er det bare å prøve seg fram!
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
340 gr. tranebær (1 pose fra Meny)
300 g sukker
1,5 dl vann
1 finhakket eple
1 sitron, saft og raspet skall
1 appelsin, saft og raspet skall
10 stk. finkuttede svisker (eller rosiner)
Slik gjør dere:
Skyll tranebær, kok bærene i 5 min med sukker. Tilsett eple, sitrus og skall, og kok i 13-15 min. Tilsett svisker og smak til med mer sukker om nødvendig. Avkjøl og ha syltetøyet over på kokte, rene glass med tette lokk. Pynt gjerne glassene med rutete tøy og merkelapper. Dette er fine gi-bort-gaver nå før jul, hvis man skal i juleselskap for eksempel!
Foto: Svein Raste
31/10/2015
Aprikosekake – farmors oppskrift
Elisabeth bak Bakst 0 Comments
Min farmor på 95 år, har vært opptatt av mat hele sitt liv. Hun ble morløs da hun var ganske ung, bare åtte år, og måtte tidlig lære seg å hjelpe til på kjøkkenet. Så selv har jeg mange gode minner fra barndommen, hvor hun laget god mat og bakte kaker, som vi barnebarna fikk kose oss med. Nå i dag blir det sjelden hjemmelaget mat på henne, så innimellom stikker jeg ned til henne på besøk med mat jeg selv har laget. Det å kunne gi tilbake til en kjær person, som har gitt meg så mye i løpet av livet, er en glede og jeg er enormt takknemlig, for at jeg kan være av betydning og gjøre livet hennes litt triveligere nå mot slutten. En del av hennes kunnskap om mat, er arvet videre til oss, så selv om det meste gikk på «slump» som hun sier, har vi noen oppskrifter. Derfor deler jeg denne gode, saftige formkaken med dere. Formkaker er noe som jeg føler har gått litt i glemmeboka. Jeg husker hvor ofte vi lagde det, da jeg var yngre; for eksempel krydderkake, den var en slager!
Dette trenger dere:
4 egg
1/2 kg sukker
1/2 kg hvetemel (eller glutenfritt)
250 g smør/melange (blå uten ved allergi)
2d l melk (soya eller rismelk ved allergi)
1/2 ts vaniljesukker
250 gr. aprikoser
2 ts bakepulver
Slik gjør dere:
Rør smør og sukker hvitt i kjøkkenmaskinen (la smøret stå framme så det blir mykt). Tilsett egg – ett av gangen
Sikt mel og bakepulver i vekselsvis med melken. Del aprikosene i små biter, og rull dem i litt mel, før du har dem i deigen. Stek kaken(e) i ca. 45. minutter på 180 grader. Det blir 2-3 formkaker av denne røren. Den kan halveres, hvis man bare ønsker å lage en av gangen. Her er kaken servert med vaniljeis og våre syltede pærer (se oppskrift på bloggen).
Familien er limet som holder deg og dine samlet – ta vare på unge og gamle mens dere er her sammen.
31/10/2015
El Coto – opphavet til enda en nydelig Rioja vin
Elisabeth vin Vintips 0 Comments
Riojaviner er nydelige nå som høsten er her. De er nokså kraftfulle og passer godt til høstmat. Vi har tidligere skrevet en del om Rioja-distriktet og vinproduksjonen der, så se innlegget om Baron de Ley, hvis dere gikk glipp av det. Svein har også besøkt bodega el Coto og kan varmt anbefale denne Crianza utgaven. Den var dessuten i sortimentet hans, da han drev pub i Drammen, så noen av dere kjenner den sikkert allerede. I Spania har vinene klassifisering Crianza, Reserva og Grand Reserva, ettersom hvor lenge de er lagret, typen drue og vinhøstens kvalitet. Men en Crianza er ingen dårlig vin for det, bare litt lettere, ikke så mye eikepreget, fordi den bare blir lagret på eikefat i 1 år, og den er som oftest drikkeklar. Prisen er dessuten litt lavere enn Reserva og Grand Reserva (som ofte er dyrest). Så da kan dere litt mer om spansk vin! Salute y disfrute!
Lukt: Røde bær, tørka frukt
Smak: røde bær, vanilje, kirsebær
Drue: 100% temparanillo
Passer til: Lyst kjøtt og lam
Pris: ca. 125
Foto: Svein Raste
Bodega El Coto
04/11/2015
Varme pannekaker med fjellbær
Elisabeth dessert, pannekaker Dessert 0 Comments
Pannekaker er alltid godt, og både små og store,,,liker pannekaker her i gården. Med litt bær til, blir det en lekker dessert, som godt kan følge et viltmåltid, reinsdyrsteik eller lignende. Eller det kan være en koserett, for slikkmunner, som helst vil kose seg litt hver dag,,,akkurat som min kjære.
Oppskrift på glutenfrie pannekaker:
4 egg
3 dl glutenfritt lyst mel
1/2 ts salt
5 dl melk (ris eller soya ved allergi)
Bland mel og salt. Tilsett halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken, Visp inn ett og ett egg. La røren svelle ca. 1/2 time før pannekakene stekes. Ha melange i stekepanna og stek på begge sider. Server med friske blåbær og multer. Og nyt de rene smakene fra naturen sammen med luftige pannekaker. Elsk pannekaker, elsk hverandre….
Foto: Svein Raste
Nyt naturen – Nyt Norge