Tranebær er utrolig sunt. Disse bærene er proppfulle av antioksidanter og er velbrukt som kjerringråd mot urinveisinfeksjoner. I Norge har vi lite tradisjon for å bruke de i matlaging, men Svein liker alltids å utforske på kjøkkenet; her har han sitt lille forsøkslaboratorie, kan man vel si. Så da han kom over en pose med friske tranebær på Meny, var han ikke sen med å tilberede dem. Han kjøpte inn glass, hyssing og merkelapper, og brukte lørdag formiddag til å lage syltetøyet. Resultatet var en smakseksplosjon og kan anbefales! Det passer til lyst kjøtt; kalkun, svin, kylling, og vi har jo hørt om amerikanernes cranberrysauce,,,,,så her er det bare å prøve seg fram!

31_10_2015 - 1

Foto: Svein Raste

Dette trenger dere:

340 gr. tranebær (1 pose fra Meny)

300 g sukker

1,5 dl vann

1 finhakket eple

1 sitron, saft og raspet skall

1 appelsin, saft og raspet skall

10 stk. finkuttede svisker (eller rosiner)

 

Slik gjør dere:

Skyll tranebær, kok bærene i 5 min med sukker. Tilsett eple, sitrus og skall, og kok i 13-15 min. Tilsett svisker og smak til med mer sukker om nødvendig.  Avkjøl og ha syltetøyet over på kokte, rene glass med tette lokk. Pynt gjerne glassene med rutete tøy og merkelapper. Dette er fine gi-bort-gaver nå før jul, hvis man skal i juleselskap for eksempel!

30_10_2015 - 1

Foto: Svein Raste