Fullwidth
19/09/2015
Italiensk aften
Elisabeth italiensk, vin hovedrett, Kortreist mat, Oppskrifter, Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Italia har lange mattradisjoner, og landet er vel for mange kjærlighetens-og lidenskapens land på alle måter – de har jo fostret opp personer som Casanova og det sies at den Italienske mannen virkelig kan bedåre sine kvinner, men mest av alt elsker han sin mor, da spesielt på grunn av hennes kokekunst kanskje? Og det Italienske kjøkken bugner av spesialiteter, risotto er bare en av dem, nest etter pasta og pizza antakelig. Skikkelig god risotto, lages med risottoris, Baldoris eller andre typer, som er rissorter som passer godt til dette. Risotto blir kokt med tilsetninger av kraft, grønnsaker, sopp m.m. Den skal være kremaktig og fyldig, og passer til både kjøtt, fisk og skalldyr, eller serveres alene med grønnsaker/sopp. Løk, sjalottløk og finhakkede grønnsaker, kan freses i oljen før risen tilsettes, hvis da ikke risottoblandingen inneholder dette. Den skal tilberedes med olje og kokes under lokk (med vann og/eller hvitvin), gjerne i en tykkbunnet kjele/stekepanne, og må hvile noen minutter før den serveres. Du kan bruke ferdig kjøpt kraft eller kraft du har laget selv; en hovedregel er kjøttkraft til kjøtt, fiskekraft til fisk osv. Før servering skal risottoen iblandes litt smør, som smelter i risen. Og mange bruker parmesanost i retten. Risen skal være «al dente,» som med pasta, og ha litt tyggemotstand. Vi var heldige å få kjøpt en ferdig blanding, i en butikk på Jeløya utenfor Moss, ved siden av galleri Kvinnelist, som spesialiserer seg på kortreist mat dirkete importert fra den italienske landsbygda! Her snakker vi godsaker, vel verdt et besøk. Butikken heter Casa kvinnelist, og har også nettbutikk https://www.kvinnelist.no/casa-kvinnelist. Den risottoen vi bruker i oppskriften heter Bondens risotto med grønnsaker. Vi har også kjøpt risottoris hos Rå smak i Asker. Den kan lages på litt forskjellig vis, men som regel står det på pakken hvordan man går frem.
Og til en italiensk aften med kjæresten, hører også god vin med. Italia har mye deilig vin å tilby. Til denne retten valgte Svein en Chianti vin, som har sin opprinnelse fra Toscana. Den er lett og litt syrlig og finnes i mange prisklasser. Den her, Chianti Rufino, koster ca. 100 kroner, og er helt grei i sin prisklasse. Men Italia har jo også Amarone (som er fyldig og alkoholholdig), Barolo (som betyr kongens vin), Nebbiolo (Barbaresco f.eks), Barbera de Alba og mange flere. Bare å velge og vrake og nyte….
Dette trenger dere:
400 g ytrefillet av okse
2 sjalottløk
2 gulrøtter
1 rød/oransje paprika
1/2 squash
Risottoris
1 ss margarin
salt og pepper
Risotto for to……
Slik gjør dere:
Kok risottorisen som anvist på pakken. Del grønnsaker og fres i olje, til de er lett møre. Smak til med salt. Skjær oksekjøttet i fine strimler, og brun det lett i varm panne med olje/smør noen minutter på hver siden like før risottoen er klar til servering. Kjøttet må ikke stekes for hardt. Husk å tilsette en smørklatt i risottoen før servering! Server på tallerken med risen underst, toppet med grønnsaker og kjøtt. Og nyt en god italiensk rødvin til.
Buon appetito!!!
Salute!!!
18/09/2015
Eplehjerte-drøm
Elisabeth bakst, epler Bakst 0 Comments
Høsten er epletid, og eplekake er jo en soleklar favoritt! Det synes jeg i hvert fall selv. Og kjæresten han elsker alt som er søtt, så sånn er han meget enkel å tilfredsstille!!! Eplekaker kommer i mange former -også i hjerteform. Syntes jo denne kakeformen bare oste kjærestemat, da jeg så den i butikken. Den ble kjøpt på Åhlens, men fås også på Nille 🙂 Man kan lage eplepai, eplekake med syltetøy, eller som her, med eplebåter, rosiner og hasselnøtter! Butikkene bugner av norske epler, og har du et epletre i hagen, så kan det bli mange gode kaker framover. Kaken smaker nydelig litt lunken, sammen med is eller pisket krem. Og har du allergi, kan denne lages uten melk og gluten. Kaken skal nytes i helgen på hytta til min kjære. Der blir det mer kjærestemat. Og jeg ville gjerne glede han med en kake, så i dag har jeg bakt og ble ganske fornøyd med resultatet. Igjen, laget med kjærlighet, som en liten forsoningsgave, fordi det innimellom oppstår misforståelser og gnisninger i et forhold, og da er det viktig å kunne si unnskyld, tilgi og gå videre. Tilgi og be alltid om tilgivelse, bakenfor dramaet er det kjærlighet hvis vi bare våger å legge bort egoene våre og se hverandre som de menneskene vi virkelig er.
Dette trenger dere:
3 store epler
3 egg
3 dl sukker (hvitt/fruktose/brunt sukker – alt etter smak og behag)
150 gr. margarin (uten melk ved allergi)
1 1/2 dl melk (rismelk eller soyamelk ved allergi)
6 dl hvetemel (schar mel til kaker ved glutenallergi)
3 ts bakepulver
100 g hasselnøtter
50g rosiner
kanel og brunt sukker – gjerne kokossukker, det er nydelig
Slik gjør dere:
ikke alltid mis en Place,,,men det er tross alt Svein som er kokken!!!
Del eplene i båter og bland ca. 3ss brunt sukker og 2 ts kanel. Ha eplene i blandingen, slik at de blir dekket med sukker og kanel. Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt margarin i en kjele og ha i melken, la det få et raskt oppkok. Tilsett smør/melk i eggedosisen. Mål opp mel og bakepulver, og tilsett i røren, og la det hele blandes godt. Hakk hasselnøtter. Hell røren oppi formen, trykk eplebåtene nedi røren og strø over hasselnøtter og rosiner. Stekes på 200 grader i ca. 40 minutter. Stikk en kakepinne i kaken, for å sjekke at den er stekt, men la den gjerne være litt rå i midten, eplekaken er best slik, og hvis den skal varmes opp igjen, blir den ikke tørr hvis den ikke er for mye stekt på forhånd. Server med is eller krem og nyt smaken av høst mens regnet trommer på taket. Tenn lys, server te, kaffe eller varm sjokolade til kaken, og si til kjæresten at du elsker han, det kan ikke sies for ofte <3
Foto: Svein Raste
An appel a day, keeps the doctor away……
16/09/2015
Tsjekkemat i Praha
Elisabeth Ut på tur 0 Comments
Stare Mesto – vår frue av Tyn kirken med to tårn
10/09/2015
Smuldrepai med blåbær til slikkmunner
Elisabeth bakst, bær Bakst, Kortreist mat 0 Comments
Foto: Svein Raste
Kjæresten min elsker søtsaker…Og det beste jeg kan gjøre for han, er å lage en kake eller dessert – helst overraskende! Da stønner og bærer han seg av ren nytelse, så jeg blir varm om hjertet. Mat handler om å glede andre; om å oppleve at mennesker du er glad i lyser opp og smiler når de ser hva du serverer og smaker på maten, enten det er barna dine eller mannen i ditt liv, venner og familie. Det gir lykkefølelse å lage hjemmelaget mat til de rundt seg.
På søndag hadde vi gått en lang skogtur, og lagde en nokså enkel scampi-rett til middag. Men etter noen timer, begynner som regel kjæresten å meddele sitt behov for søtsaker; han er opplagt dessert-generasjonen…Vi hadde jo blåbær i fryseren, som han har plukket på fjellet, og ellers skal det ikke mye ingredienser til, for å få til en liten dessert/kake. Jeg svingte meg rundt og «slumpet» sammen en blåbærpai, som er enkel og tar veldig kort tid å lage.
Blåbær er vel noe av det sunneste vi kan spise. Det inneholder en mengde antioksidanter, som gjør seg til kjenne på blåfargen som smitter over på hender og tunge når vi spiser bærene. De kan senke kolesterolet, forsinke aldringsprosessen, klarer hjernen og kan motvirke kreft, så her er det bare å hive innpå! Blåbær inneholder og mye vitaminer og mineraler, spesielt vitamin C. Og hva kan vel gi bedre psykisk helse, enn en skogtur hvor du bare går fra tue til tue, med tilnærmet ingenting som plager deg i «huet.» Omgitt av naturens dufter, solskinn og en lett bris…Tilstedeværelse i hvert bær, vil jeg si, og det å dele denne her og nå tilstanden videre, ved å servere selvplukkede bær til noen du er glad i, det gir helse alle veier! Svein plukket bær til meg, med kjærlighet, og jeg laget smuldrepai til han, det er balanse, det er gi og ta, ying og yang i skjønn forening – og med kjærligheten som utgangspunkt, blir det aldri feil…
Foto: Svein Raste
Dette trenger dere:
3 dl blåbær, gjerne frosne
100 gram margarin/smør
2 dl havregryn
1 dl mandelmel
1 egg (kan sløyfes ved allergi)
2 ss brunt sukker/sukker/kokos sukker
Slik gjør dere:
La margarinen stå litt framme, så den blir myk (bruk gjerne den uten melk, hvis noen er allergisk), Del margarinen opp i biter, ha i en bakebolle med mandelmel og havregryn (glutenfrie kan brukes). Bland alt godt, ha i egg og bland i sukkeret – her kan vanlig sukker byttes ut med brunt sukker eller kokossukker, hvis man ønsker en sunnere utgave. Legg blåbærene i en ildfast form/paiform, og smuldre paideigen over. Strø litt mer brunt sukker over deigen. Stek i ca. 20 minutter på 200 grader, til toppen blir litt gyllen og blåbærene koker. Server med is eller vaniljesaus, litt honning eller alene.
Vel bekomme!
Foto: Svein Raste
09/09/2015
Chili-og hvitløksmarinerte scampi og hjerter i brann
Elisabeth chili, hvitløk, scampi hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Hverdag eller helgekos? Denne retten passer uansett. Vi er som sagt tidligere, svært glad i sjømat, og scampi er en gjenganger i vårt kjøkken. Scampi er kjempereker eller sjøkreps, men de vi kjøper i butikkene, komme oftest fra oppdrett i Asia. De varierer mye i størrelse, så her er det fritt fram. Enten man vil ha de små, som tilbehør, tapas, eller store i en middagsrett. De fås kjøpt frosne og rå med skall(vi foretrekker disse), eller frosne og kokte, og det siste jeg så var vakuumpakkede, ferdig renset kokte scampi hos Rema 1000. Disse smakte bra! Så må vi jo ha med chili og hvitløk da. Og som dere vet, chili er afrodisiakum! Og sammen med sjømat, er chili virkelig en oppkvikker, dette er lett mat, med spicy krydder som får energien i gang! Så hvorfor ikke sette litt fart på lidenskapen på en helt vanlig onsdag?
Dette trenger dere:
frosne eller ferske scampi
3-4 fedd hvitløk
1 chili
3-4 ss olivenolje til marinaden
1/2 brokkoli
2 gulrøtter
1 boks babymais
1 boks vannkastanjer
kokt ris
soyasaus
Slik gjør dere:
Tin scampiene og rens dem, hakk hvitløk og chili, og bland sammen med olje (ca. 3-4 ss). Mariner scampiene i oljen, la det stå en halvtime. Rens og del grønnsaker, og wok disse i olje, til de er gjennomvarme, kok risen imens, mot slutten av koketiden varm olje i en egen panne, bruk sterk varme, og stek scampiene sammen med olje, hvitløk og chili, ca. 2-3 minutter på hver side, kommer an på hvor store de er. Er de kokt på forhånd, skal de bare varmes i noen få minutter. Ikke overstek dem, da blir de seige/tørre. Server på en seng av varm ris og wok-grønnsaker, og ha over soyasaus etter smak. Har dere liten tid, kan wok-blanding brukes (frosne grønnsaker).
20/09/2015
Rein nytelse
Elisabeth vilt hovedrett, Kortreist mat, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Høsten er i anmarsj, og vi gleder oss over fine farger i fjellet. Myra er guloransje, og museørene på lyngen skinner i rødt, fjellbjørka begynner å bli gul, og vannet sildrer og klukker i bekkene etter alt regnet som har kommet. Koiemat, som Svein kaller det, er gjerne langtidskokt eller stekt mat, og høsten er virkelig tiden for koiemat. På forsommeren husker der kanskje at vi besøkte Fjellsmak i Rødberg og kjøpte lokale produkter. Lappesteik-kjøttet, som det het, har ligget i fryseren og ventet på den første høstmåneden. Dette er grytekjøtt av rein, og Svein kokte en kjøttsuppe av den fine råvaren. Og denne lørdagen inviterte vi gode venner og hyttenaboer, lenger nede i lia på Veggli, på lunsj. Siw og Widar er felles venner, som vi har mye hygge sammen med. Som kjærestepar er det viktig å tilbringe tid med venner og familie også, for å dele opplevelsene og matgleden med flere – det skaper enda mer glede. Så når Svein dekker bordet til fire, pynter med reinsdyrgevir og røsslyng, og jeg kjenner viltlukta fra reinsdyrkjøttet, som har kokt i mange timer, spre seg i hytta, da er det tid for kos og hygge, latter og gode historier.
Dette trenger dere til 4 personer:
1 kg grytekjøtt av rein, lappesteik
1 løk
2 store sjalottløk
litt sellerirot
1 persillerot
1 pastinakk
2 gulrøtter
5-6 pepperkorn (som knuses i morter med einebær)
8 einebær
2 ss salt
2 laurbærblader
frisk timian
tyttebær
2-3 liter vann, må dekke godt, må kan hende fylles på mer, hvis mye fordamper
Legg kjøttet i en stor kasserolle (gjerne jerngryte) med vann, pepper og noen einebær, laurbærblad og salt, og la det koke i minst 2 timer, jo lenger jo mørere kjøtt og sterkere kraft. Skum av vannet med en skje i starten, for å fjerne avfallsstoffene fra kjøttet. Del grønnsakene i terninger, og skjær opp løken, som bør brunes litt før den has i gryta. Ha opp i grønnsakene når det er ca. 1/2 time igjen av koketiden. Smak til med salt, pepper og einebær til slutt. Server den rykende varme reinsdyrsuppen pyntet med en timiankvast og strø noen tyttebær over i tallerkenen. Tilbehør er grovt brød eller flatbrød, og gjerne øl eller rødvin. For anledningen hadde vi øl fra Rollag mikrobryggeri og en spansk rødvin – Cune, Rioja, crianza 2012.