Stare Mesto – vår frue av Tyn kirken med to tårn

Foto: Svein Raste
Som dere sikkert har fått med dere, var vi i kjærestemat en tur i Praha i helgen. Og da er det naturlig for meg å dele noen av inntrykkene med dere her på bloggen. Selvfølgelig med fokus på maten vi spiste og tsjekkiske mattradisjoner, slik at dere kan få noen tips, bli inspirerte til å lage mer mat, eller dra på en kjærestetur sammen.
Tsjekkisk mat er tradisjonelt mat som er kokt og stekt, gjerne lenge, som en hønsesuppe for eksempel, og andre supper kokt på kraftbein, selvfølgelig gulasj og ikke minst spedgris. Og guiden vår, som tok oss med på en tur gjennom hele Borgområdet, inn i St. Vitus katedralen, ned gjennom byen og over Karlsbroen og tilbake til Stare Mesto (gamlebyen), het Filip Bis og hadde faktisk skrevet en kokebok, som på norsk heter Tsjekkeretter! Perfekt stoff for kjærestemat, så den skal vi sjekke ut 😉 Et av hans utsagn var faktisk hønsesuppe kurerer dårlig humør og depresjoner, så kanskje det er retten å servere nå utover i høstmørket???
Vi spiste på flere anbefalte restauranter under oppholdet; og tok en avstikker fra Tsjekkia innom Italia på Marina Grosseto ristorante, som ligger på elven, restauranten holder til i en lekter, og har topp italiensk mat og super service. Stemningen er upåklagelig, med utsikt over elven og borgbydelen i bakgrunnen. Borgområdet er opplyst i mørket, og det er et flott skue. Jeg spiste marinerte oliven til forrett, Svein spiste tomat-og mozarellasalat, til hovedrett spiste jeg fillet stek med bakte grønnsaker, bakte poteter og balsamicosaus, Svein spiste grillet svinefillet med soppsaus og gratinerte poteter. Maten var helt nydelig! Og kelneren hadde fotografisk hukommelse! Han husket forretter og hovedretter til åtte personer uten notater! Ja, for vi var ikke på tur alene, men sammen med de voksne i familien min. Og det går fint an å være på romantisk tur sammen med andre; det gjelder bare å gripe øyeblikkene man har sammen!
Marina Grosseto ristorante på Vltava elven
På lørdag var vi som sagt på guidet tur gjennom Borgområdet og byen. Praha er fylt av gamle bygninger fra middelalderen, og alt er utrolig godt bevart. Og bygningene bugner av detaljer, utsmykninger, bladgull og ulike stilarter; omtrent som et godt sammensatt måltid! Vi spiste lunsj på restaurant, Lvi Dvur, eller løvens plass, som lå i en av de gamle bygningene som tilhører borgen, og guiden sa at det hadde vært en dyrehage der oppe, derav navnet. Her ble det servert tradisjonell grillet spedgris, med salat, potetchips og peppersaus av fett fra grisen. I restauranten kan man sitte ute på terrassen, med overblikk ned mot borgen og katedralen, eller inne i et høyst sjarmerende lokale omgitt av historien fra den gamle tsjekkiske fyrste-tiden, som bokstavelig talt sitter i veggene. Og på veggene, hva annet mønster i tapeten kan man ha, enn små englegriser med vinger som fornøyde svever omkring…Stakkars små spedgriser, men de smaker nydelig da…
Englegriser
Spedgris på tsjekkisk vis
På grillen
På terrassen på restaurant Lvi Dvur
Og St. Vitus katedralen, er noe av det flotteste jeg har sett, den er diger og har en takhøyde som gjør deg svimmel. Den er like fin utvendig som innvendig, bygget i gotisk stil, og den er utsmykket med så mye detaljer at man blir overveldet. Og det tok så lang tid å ferdigstille den, at den eldste delen er mørkere i fargen, enn delen som ble bygget sist. Faktisk er det hele 500 års forskjell på den eldste og nyeste delen! Men den opprinnelige arkitekturen ble ferdigstilt til slutt, til tross for diverse maktskifter, kriger, branner osv.
St. Vitus Katedralen
St. Vitus katedralen
På lørdag kveld, var vi ute og spiste middag på nostalgiske Cafe imperial, som ligger nede i byen. Restauranten minner om et indisk etablissement fra kolonitiden, med sin vegg-og takmosaikk, veldige takhøyde og høytidelige kelnere. Maten er også tradisjonell tsjekkisk, med innslag av mer europeisk preg. Svein spiste gåselever til forrett og  Kalvekinn, med potetmos og soppsaus til hovedrett, samt en jordbærparfait med sitronkrem til dessert. Jeg spiste kalvefillet med asparges til forrett, dåhjortfillet med glaserte gulrøtter og rødvinssaus til hoved, og kirsebær-og sitronsorbet til dessert. Et gourmetmåltid i ypperste klasse, servert av dyktige kelnere med innbyrdes hierarki når det kom til oppgavene, og profesjonell dekantering av vinene. Du vet du er på en fin restaurant når kelnere kommer ut med maten på sølvfat, ikledd hvit jakke med snipp, hvorpå en annen kelner serverer deg tallerkenen med maten din fra sølvbrettet…
Cafe Imperial
Og det beste med Tsjekkisk mat og restaurantene i Praha, er de hyggelige prisene. Her kan man gå ut å spise gourmetmat, med tilhørende viner uten å bli ruinert. Og vi var så heldige å bli spandert på av mine sjenerøse foreldre! Og på de mindre anerkjente kafeene og restaurantene rundt omkring i byen, var både mat og vin latterlig billig faktisk, men meget bra! Så i Praha kan dere slå dere løs og virkelig nyte en helg med god mat og vin. Det fine med å få servert maten ute, er at man selvfølgelig får enda mer tid til hverandre og til å oppleve byens severdigheter sammen, samt nyte måltidene til det fulle, uten å måtte lage den selv…så selv om vi elsker å lage mat sammen, er det deilig å bli servert av og til å bare nyte resultatet.
Vi håper innlegget kan inspirere dere til å besøke Praha! Gjerne på en kjærestetur, fordi forholdet fortjener en boost kanskje, fordi dere trenger å komme bort litt, bort fra hverdagen, med tid til hverandre og kos.
På Borgen
Karlsbroen
Stare Mesto
Foto: Svein Raste
Hilsen fra kjæresteparet på tur!!!