Foto: Svein Raste

Italia har lange mattradisjoner, og landet er vel for mange kjærlighetens-og lidenskapens land på alle måter – de har jo fostret opp personer som Casanova og det sies at den Italienske mannen virkelig kan bedåre sine kvinner, men mest av alt elsker han sin mor, da spesielt på grunn av hennes kokekunst kanskje? Og det Italienske kjøkken bugner av spesialiteter, risotto er bare en av dem, nest etter pasta og pizza antakelig. Skikkelig god risotto, lages med risottoris, Baldoris eller andre typer, som er rissorter som passer godt til dette. Risotto blir kokt med tilsetninger av kraft, grønnsaker, sopp m.m. Den skal være kremaktig og fyldig, og passer til både kjøtt, fisk og skalldyr, eller serveres alene med grønnsaker/sopp. Løk, sjalottløk og finhakkede grønnsaker, kan freses i oljen før risen tilsettes, hvis da ikke risottoblandingen inneholder dette. Den skal tilberedes med olje og kokes under lokk (med vann og/eller hvitvin), gjerne i en tykkbunnet kjele/stekepanne, og må hvile noen minutter før den serveres. Du kan bruke ferdig kjøpt kraft eller kraft du har laget selv; en hovedregel er kjøttkraft til kjøtt, fiskekraft til fisk osv. Før servering skal risottoen iblandes litt smør, som smelter i risen. Og mange bruker parmesanost i retten. Risen skal være «al dente,» som med pasta, og ha litt tyggemotstand. Vi var heldige å få kjøpt en ferdig blanding, i en butikk på Jeløya utenfor Moss, ved siden av galleri Kvinnelist, som spesialiserer seg på kortreist mat dirkete importert fra den italienske landsbygda! Her snakker vi godsaker, vel verdt et besøk. Butikken heter Casa kvinnelist, og har også nettbutikk https://www.kvinnelist.no/casa-kvinnelist. Den risottoen vi bruker i oppskriften heter Bondens risotto med grønnsaker. Vi har også kjøpt risottoris hos Rå smak i Asker. Den kan lages på litt forskjellig vis, men som regel står det på pakken hvordan man går frem.

Og til en italiensk aften med kjæresten, hører også god vin med. Italia har mye deilig vin å tilby. Til denne retten valgte Svein en Chianti vin, som har sin opprinnelse fra Toscana. Den er lett og litt syrlig og finnes i mange prisklasser. Den her, Chianti Rufino, koster ca. 100 kroner, og er helt grei i sin prisklasse. Men Italia har jo også Amarone (som er fyldig og alkoholholdig), Barolo (som betyr kongens vin), Nebbiolo (Barbaresco f.eks), Barbera de Alba og mange flere. Bare å velge og vrake og nyte….

Dette trenger dere:
400 g ytrefillet av okse
2 sjalottløk
2 gulrøtter
1 rød/oransje paprika
1/2 squash
Risottoris
1 ss margarin
salt og pepper

Foto: Svein Raste

Risotto for to……

Slik gjør dere:
Kok risottorisen som anvist på pakken. Del grønnsaker og fres i olje, til de er lett møre. Smak til med salt. Skjær oksekjøttet i fine strimler, og brun det lett i varm panne med olje/smør noen minutter på hver siden like før risottoen er klar til servering. Kjøttet må ikke stekes for hardt. Husk å tilsette en smørklatt i risottoen før servering! Server på tallerken med risen underst, toppet med grønnsaker og kjøtt. Og nyt en god italiensk rødvin til.

Buon appetito!!!

Salute!!!