Foto: Svein Raste

Kjæresten min elsker søtsaker…Og det beste jeg kan gjøre for han, er å lage en kake eller dessert – helst overraskende! Da stønner og bærer han seg av ren nytelse, så jeg blir varm om hjertet. Mat handler om å glede andre; om å oppleve at mennesker du er glad i lyser opp og smiler når de ser hva du serverer og smaker på maten, enten det er barna dine eller mannen i ditt liv, venner og familie. Det gir lykkefølelse å lage hjemmelaget mat til de rundt seg.

På søndag hadde vi gått en lang skogtur, og lagde en nokså enkel scampi-rett til middag. Men etter noen timer, begynner som regel kjæresten å meddele sitt behov for søtsaker; han er opplagt dessert-generasjonen…Vi hadde jo blåbær i fryseren, som han har plukket på fjellet, og ellers skal det ikke mye ingredienser til, for å få til en liten dessert/kake. Jeg svingte meg rundt og «slumpet» sammen en blåbærpai, som er enkel og tar veldig kort tid å lage.

Blåbær er vel noe av det sunneste vi kan spise. Det inneholder en mengde antioksidanter, som gjør seg til kjenne på blåfargen som smitter over på hender og tunge når vi spiser bærene. De kan senke kolesterolet, forsinke aldringsprosessen, klarer hjernen og kan motvirke kreft, så her er det bare å hive innpå! Blåbær inneholder og mye vitaminer og mineraler, spesielt vitamin C. Og hva kan vel gi bedre psykisk helse, enn en skogtur hvor du bare går fra tue til tue, med tilnærmet ingenting som plager deg i «huet.» Omgitt av naturens dufter, solskinn og en lett bris…Tilstedeværelse i hvert bær, vil jeg si, og det å dele denne her og nå tilstanden videre, ved å servere selvplukkede bær til noen du er glad i, det gir helse alle veier! Svein plukket bær til meg, med kjærlighet, og jeg laget smuldrepai til han, det er balanse, det er gi og ta, ying og yang i skjønn forening – og med kjærligheten som utgangspunkt, blir det aldri feil…

Foto: Svein Raste

Dette trenger dere:

3 dl blåbær, gjerne frosne
100 gram margarin/smør
2 dl havregryn
1 dl mandelmel
1 egg (kan sløyfes ved allergi)
2 ss brunt sukker/sukker/kokos sukker

Slik gjør dere:

La margarinen stå litt framme, så den blir myk (bruk gjerne den uten melk, hvis noen er allergisk), Del margarinen opp i biter, ha i en bakebolle med mandelmel og havregryn (glutenfrie kan brukes). Bland alt godt, ha i egg og bland i sukkeret – her kan vanlig sukker byttes ut med brunt sukker eller kokossukker, hvis man ønsker en sunnere utgave. Legg blåbærene i en ildfast form/paiform, og smuldre paideigen over. Strø litt mer brunt sukker over deigen. Stek i ca. 20 minutter på 200 grader, til toppen blir litt gyllen og blåbærene koker. Server med is eller vaniljesaus, litt honning eller alene.
Vel bekomme!

Foto: Svein Raste