Foto: Svein Raste

Høsten er i anmarsj, og vi gleder oss over fine farger i fjellet. Myra er guloransje, og museørene på lyngen skinner i rødt, fjellbjørka begynner å bli gul, og vannet sildrer og klukker i bekkene etter alt regnet som har kommet. Koiemat, som Svein kaller det, er gjerne langtidskokt eller stekt mat, og høsten er virkelig tiden for koiemat. På forsommeren husker der kanskje at vi besøkte Fjellsmak i Rødberg og kjøpte lokale produkter. Lappesteik-kjøttet, som det het, har ligget i fryseren og ventet på den første høstmåneden. Dette er grytekjøtt av rein, og Svein kokte en kjøttsuppe av den fine råvaren. Og denne lørdagen inviterte vi gode venner og hyttenaboer, lenger nede i lia på Veggli, på lunsj. Siw og Widar er felles venner, som vi har mye hygge sammen med. Som kjærestepar er det viktig å tilbringe tid med venner og familie også, for å dele opplevelsene og matgleden med flere – det skaper enda mer glede. Så når Svein dekker bordet til fire, pynter med reinsdyrgevir og røsslyng, og jeg kjenner viltlukta fra reinsdyrkjøttet, som har kokt i mange timer, spre seg i hytta, da er det tid for kos og hygge, latter og gode historier.

Dette trenger dere til 4 personer:
1 kg grytekjøtt av rein, lappesteik
1 løk
2 store sjalottløk
litt sellerirot
1 persillerot
1 pastinakk
2 gulrøtter
5-6 pepperkorn (som knuses i morter med einebær)
8 einebær
2 ss salt
2 laurbærblader
frisk timian
tyttebær
2-3 liter vann, må dekke godt, må kan hende fylles på mer, hvis mye fordamper

Foto: Svein Raste

Legg kjøttet i en stor kasserolle (gjerne jerngryte) med vann, pepper og noen einebær, laurbærblad og salt, og la det koke i minst 2 timer, jo lenger jo mørere kjøtt og sterkere kraft. Skum av vannet med en skje i starten, for å fjerne avfallsstoffene fra kjøttet. Del grønnsakene i terninger, og skjær opp løken, som bør brunes litt før den has i gryta. Ha opp i grønnsakene når det er ca. 1/2 time igjen av koketiden. Smak til med salt, pepper og einebær til slutt. Server den rykende varme reinsdyrsuppen pyntet med en timiankvast og strø noen tyttebær over i tallerkenen. Tilbehør er grovt brød eller flatbrød, og gjerne øl eller rødvin. For anledningen hadde vi øl fra Rollag mikrobryggeri og en spansk rødvin – Cune, Rioja, crianza 2012.

Foto: Svein Raste
Gode venner er som stjerner, det er ikke alltid du ser dem, men du vet at de er der….