Fullwidth
29/08/2015
Dekantering av vin
Elisabeth vin Vintips 0 Comments
Foto: Svein Raste
Når en vin er vellagret, kan det oppstå bunnfall eller litt grums. Derfor kan det være lurt å dekantere eldre viner før servering. Da trenger man litt utstyr; en dekanterings-sil og en vinkaraffel. Sil vinen forsiktig, og fyll vinkaraffelen med vin helt uten bunnfall. Bunnfall kan dessuten gi vinen en bitter smak. Hvis flasken har ligget flatt i et vinskap eller en kjeller, så sett den på høykant en stund før dekantering, slik at bunnfallet siger ned i bunnen. Det er viktig å helle i en jevn bevegelse, for ikke å virvle opp bunnfall, i hvert fall hvis du ikke har en sil tilgjengelig.
Dekantering av viner kan også med fordel gjøres på yngre viner, fordi disse kan virke noe «knytte» og vil «åpne» seg mer, når de blir helt over på karaffel og luftet litt før servering. Da vil en ung vin kunne framstå mer rik og få en mer kompleks duft og smak. Konserveringsmiddelet (SO2 – svoveldioksid) forsvinner og når man dekanterer vinen. Også er det jo ganske lekkert å servere vinen fra en glasskaraffel, slik at fargen synes, og det ser delikat ut på et pent dekket bord. En ung vin trenger som regel en time eller to, på karaffel, før den serveres. Men det igjen kommer an på om karaffelen er vid nederst, da trenger vinen mindre tid til å «lufte» seg. Og om flasken er viktig, så kan den rengjøres, og man kan helle vinen tilbake i flasken før servering – ferdig dekantert!
Hvite viner kan også med preferanse helles over på karaffel. Igjen er det tilføringen av luft, som gjør at vinene gir oss en bedre smaksopplevelse. Og karaffelen kan gjerne stå kaldt, hvis hvitvinen skal serveres avkjølt. Også champagne kan dekanteres og serveres fra karaffel, og boblene vil merkelig nok ikke forsvinne opp i løse luften. Så dekanter og opplev forskjellen!!!
Foto: Svein Raste
28/08/2015
Franske følelser med Boeuf Bourguignon
Elisabeth fransk, gryterett, oksekjøtt hovedrett, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
I helgen som var, hadde vi kjærestetid, bare vi to alene. Vi hadde ikke sett hverandre på nesten en uke, og jeg inviterte meg selv hjem til Svein. Noen ganger er det romantisk å arrangere en «date» selv om man har vært sammen en stund. Vanligvis pleier vi jo å planlegge måltidet og kokkelere sammen, men denne gangen stod han for menyen, og jeg var gjest. Det er litt pirrende å høre at kjæresten lager det hyggelig til lørdagskveld, at han forbereder mat, stryker en pen skjorte, og sier at jeg skal kle meg pent – litt fransk, fordi det blir en kveld i gjennomført fransk stil. Så da var det bare å finne fram silkekjolen, smykker og leppestiften, pakke baggen og reise på kjærestedate med inkludert overnatting, og å glede seg til å se hva han hadde stelt i stand. Bouef Bourguignon skulle han lage, en fransk gryterett med lange tradisjoner. Mmmm, tenkte jeg, det høres deilig ut. Jeg elsker kjøtt som kokes lenge i kraft med masse grønnsaker.
Bon apetit!!!!
22/08/2015
Varme multer med sjokoladeis
Elisabeth bær, dessert Dessert, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
14/08/2015
Lammeskanker er snaddermat for kjærestepar
Elisabeth lammekjøtt hovedrett, Kortreist mat, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Vel overstått ferie alle sammen!!! Vi i kjærestemat er tilbake med våre ukentlige blogginnlegg til helgens kos. Jeg håper dere har hatt mange fine stunder sammen i sommer! Og at det har blitt mange kulinariske opplevelser både i innland-og utland, ved sjøen eller på fjellet. Vi tilbrakte forrige helg sammen på hytta til Svein på Veggli. Og selvfølgelig ble det kjærestemat på oss. På forsommeren husker dere kanskje at vi handlet kortreist mat på gården Fjellsmak i Rødberg. Så i fryseren på hytta, ventet to stykk lammeskanker på å bli tilberedt etter alle kunstens regler. Lammeskank er kjøttet nederst på leggen til lammet, det er saftig, mørt og en riktig snadder-bit! Vi er begge glad i lam, så vi har lenge gledet oss til dette måltidet. Bæææææ……
Foto: Svein Raste
Siden kjøttet var frossent, måtte vi ta det opp dagen i forveien. På morgenen forberedte Svein kjøttet til steking. Husk igjen at det skal tempereres, marineres og dulles med, så sett av god tid, begynn tidlig, og la kjøttet ligge framme på benken til det skal stekes. Dette er ingen vanskelig rett å lage, men prosessen tar litt tid. Kjøttet skal også steke lenge. Men da får man jo tid til å kose seg sammen, drikke litt vin mens vi venter på maten og ha noen gode, dype samtaler. På denne måten er matlaging som tar tid genialt, for det skaper rom for kvalitetstid sammen.
Dette trenger dere:
2 lammeskanker
hvitløk
rosmarin
timian
salt og papper
olivenolje
5 gulrøtter
8 store sjalottløk
persillerot/sellerirot
1/2 blomkål
8 Cherrytomater
4 poteter
Slik gjør dere:
Mariner kjøttet ved å smøre det inn med olje, hakket hvitløk, timian, rosmarin, salt og pepper. La det ligge i denne marinaden i en plastpose i noen timer. Sett stekeovnen på 180 grader. Grovhakk noen gulrøtter, litt sellerirot, persille og del 2 store sjalottløk i to. Ha dette i en ildfast form. Brun skankene i olje og smør/margarin, slik at de får en lett bruning. Legg de oppå grønnsakene i formen, kok ut pannen og hell kraften over i den ildfaste formen. La kjøttet langsteke i ca. 2 1/2 time, øs kraften i formen over kjøttet innimellom med en skje, slik at det blir saftig. La kjøttet hvile ti minutter under folie, før det serveres. Server med råstekte poteter, eller potetmos, sjysaus og grønnsaksratatouille. Denne lager dere ved å hakke og dele rotgrønnsaker og blomkål, og la de steke i olje og margarin i panna til de er godt møre, husk salt og papper, og evt. timian. Sjalottløkene kan bakes hele i ovnen sammen med kjøttet, det samme gjelder for tomatene. Bruk kraften fra kjøttet, tilsett litt rødvin, kok inn, evt. jevn med maisenna, så har dere en sjysaus. Potetene deles i båter og stekes i ildfast form med olje, salt, pepper og rosmarin/timian helst på 225 grader i ca. 40 minutter, beregne lenger tid hvis dere har kun en stekeovn og må steke de sammen med lammet, evt. øk temperaturen når lammet er tatt ut. Lammet kan og stekes sammen med potetene noen minutter på 225 grader mot slutten, men da får det en mer sprøstekt overflate, så smak og behag, gjør som dere synes blir best!
Foto: Svein Raste
Server skankene på en seng av rotgrønnsaker, legg løk og tomater pent på tallerkenen, hell sjysaus omkring og legg noen poteter ved siden av. Og så er det bare å nyte godsakene, mens sau og lam beiter ute på tunet, uten anelse for hva vi spiser innenfor. Og stakkars Svein må løpe ut og inn å jage dyra, når de begynner å forsyne seg av blomstene hans. Men søte er de da, og godt smaker de i hvert fall! Vi serverte vår yndlingsrødvin Côtes de Rhône til lammeskankene.
Vel bekomme!!!
11/07/2015
Saltsteamet lammekjøtt fra Fjellsmak :)
Elisabeth lammekjøtt hovedrett, Kortreist mat, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Da vi besøkte Rødberg for en uke siden, dro vi innom en lokal matprodusent som heter Fjellsmak. Butikken lå like ovenfor bygdetunet i Nore-og Uvdal, oppe i fjellsida, omgitt av åker og eng, sauer og gårder. Her kjøpte vi diverse lekkerbiskener, og dette lammekjøttet var en av dem. Innehaveren av butikken anbefalte å grille kjøttet, som nesten er ferdig på grunn av saltsteamingen, og det har vi gjort i kveld. Det smakte helt herlig! En anelse pinnekjøtt, men egentlig mye bedre! Det er spennende å prøve ny mat, annerledes mat enn man er vant til. Og som vanlig får kjæresten min meg til å prøve nye ting. Det er det fine med å være sammen, å utvide horisonten og utforske sammen. Kjøttet ble stekt på lav varme over grillen, bare marinert i litt olje og frisk timian på forhånd. Som tilbehør valgte vi grillpølser, gulrot-og kålrotstappe og poteter. Så når dere er på tur, ta veien innom lokale matprodusenter og opplev kortreist, norsk mat på sitt beste!
Ble ikke mye rester til overs nei……vel bekomme!!!!
04/09/2015
Varm epledessert med honning :)
Elisabeth dessert, epler, honning Dessert, Kortreist mat, Oppskrifter 0 Comments
Foto: Svein Raste
Høsten nærmer seg, og været er til tider ufyselig. Det bøtter ned med regn over hodene på oss, og folk opplever oversvømmelser i by og bygd. Men heldigvis har høsten mye godt å by på også. Epler for eksempel, kan vi nyte året rundt, men snart kan vi høste epler selv hvis vi er så heldige å ha epletrær i hagen, eller vi kan kjøpe norske epler i butikken. Snart er det eplefestival her i Lierbygda, og vi gleder oss til mer lokale produkter. Og når været er dårlig, er det ekstra godt å lage en varmende, søt dessert, krype inn i armkroken til kjæresten å høre regnet tromme utenfor. Og denne desserten blir nesten som en eplekake uten kakedeig!
Til desserten, var vi så heldige å få kjøpt lokal honning, produsert av ei venninne jeg kjenner som har bikuber i skogene utenfor Drammen. Lokalprodusert honning er et produkt jeg anbefaler, ikke bare smaker det godt, men denne næringen er utrolig viktig, for jordas matproduksjon. Biene pollinerer blomster, frukt-og grønnsakplanter, og uten dem vil maten vår fra planteriket forsvinne. Og når Marianne (Rudi Næss som hun heter) forteller om bikubens funksjon, om samfunnet inne i bikuben, da blir jeg ydmyk og fascinert over hvor finstemt naturen er, og glad for at det finnes arbeidsomme, små flyvende vesener, som flyr ut om morgenen på jakt etter nektar og som finner veien hjem til kuben sin kveld etter kveld. Biene har en «snabel» som de suger opp nektar med, og når de kommer tilbake i kuben, gulper de opp nektaren, også lagres den i de fine femkantede formene biene lager og blir til honning. I tillegg frakter biene blomsterstøv, som fester seg på bena deres, fra plante til plante, slik at disse blir bestøvet, blomstrer og blir til frukt, bær og grønnsaker. Blomsterstøvet er bienes mat, sammen med sukkervann, som birøkteren forer dem med når de lever i regulerte bikuber.
I bibelen står det mye om honning, og honning forbindes også med fruktbarhet og næring. I Høysangen 4. 11 står det; av honning fra vokskaker drypper stadig dine lepper, min brud – honning og melk er under din tunge. Ikke småtterier hvis det tolkes bokstavelig. I hvert fall en perfekt ingrediens i en kjæreste-dessert, det er helt sikkert. Honning gir mye energi, så den vil helt klart gjøre oss oppstemte. Dessuten er den helsemessig fordelaktig, fordi den har mange bakteriehemmende effekter, samtidig som den fremmer de gode bakteriene i tarmen vår. Honning kan derfor med fordel være en god erstatning for sukker; til å søte te, i bakverk og desserter. Honning finnes i mange varianter; sommerhonning, lynghonning, akasiehonning, fjellhonning,,,prøv dere fram og finn deres favoritt!