Foto: Svein Raste
Det finnes vel knapt noe mer lekkert til dessert, enn selvplukkede multer. Disse enestående bærene som vokser i skog og mark, på fjellet og også i noe lavereliggende strøk, er skogens gull. Og det er jo fantastisk moro å gå å traske i tunge myrer, mens blikket konstant farer over marka på jakt etter de guloransje små bærene. Jeg blir utrolig ivrig, når jeg er på multe-jakt, og løper fra tue til tue med rompa i været. Svein er mer bedagelig anlagt, og legger seg gjerne ned i lyngen og tar en pause, mens han ler av meg som vifter bort mygg og knott, og farer opp hver gang jeg finner et nytt sted å plukke bær. Å finne en myr full av multer, er som å vinne i lotto. Jeg fryder meg like mye hver gang med barnslig glede. Det er mye mindfulness i denne typen aktivitet; man er helt her og nå, fast fokusert på en enkelt ting – å finne multebær. Tankene forsvinner i det gylne skjæret fra myra, og naturens stillhet omkring oss gir ro i sjela. Multer er næringsrike, de inneholder mye C-vitamin og antioksidanter, samt mineraler, spesielt kalium. Så her er det mye sunnhet å hente. De skal plukkes når de er ordentlig modne, guloransje, ikke røde og harde. De kan fint fryses og har lang holdbarhet.
Foto: Svein Raste
Multedessert:
Dette trenger dere:
multer
3-4 ss brunt sukker
sjokoladeis
Slik gjør dere:
Ha i multer og brunt sukker i en middels varm stekepanne, la blandingen bli lunken. Rør om så det ikke svir seg. Server varmt med sjokoladeis til. Dette er en nydelig dessert, enkel å lage, men like fullt utrolig god, og ikke minst eksklusiv, selvplukket, med kjærlighet, en gave fra naturen. Og til jul, er multer fast følge for mange etter julemiddagen.

Foto: Svein Raste